КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНО-ПРИКЛАДНА ПЛАТФОРМА РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ: ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ І ПРАКТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Герасименко О.О. КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ЯК КОНЦЕПТУАЛЬНО-ПРИКЛАДНА ПЛАТФОРМА РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ: ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ І ПРАКТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙМета. Опрацювання наявного інституціонального формату компетентнісного підходу та узагальнення практичного інструментарію його запровадження у процеси розвитку персоналу.Методика дослідження. Теоретико-методологічною базою дослідження є наукові положення, що знайшли відображення у працях вітчизняних та іноземних учених за проблематикою компетентнісного підходу. Для досягнення поставленої мети використано міждисциплінарний підхід, який дав змогу обґрунтувати актуальні питання розвитку персоналу на компетентнісних засадах в нормативно-правовому форматі та на корпоративному рівні. Нормативно-правовою базою дослідження є чинне законодавство України у сфері освіти та соціально-трудових відносин. В якості універсального інструменту компетентнісного підходу розглядаються моделі компетенцій.Результати дослідження. Здійснено узагальнення нормативно-правових аспектів запровадження компетентнісного підходу у сфері вітчизняної середньої та вищої освіти, а також в регулюванні практики професійного розвитку працівників. Визначено каркас інституціонального середовища розвитку персоналу в Україні. Наведено компонентний склад моделей компетентностей, які є напрацюванням іноземних авторів. Запропоновано алгоритм процесу розвитку персоналу на засадах компетентнісного підходу, реалізація якого на практиці дозволятиме зменшити чи навіть нівелювати розрив між компетентностями, необхідними для досягнення стратегічних цілей та завдань, і наявними у працівників організації.Наукова новизна результатів дослідження. Наведено пропозиції щодо необхідності внесення змін та доповнень до Закону України, який врегульовує питання професійного розвитку працівників. Розроблено алгоритм процесу розвитку персоналу на засадах компетентнісного підходу, що в доповнення до існуючих, дозволить забезпечити відповідність стратегічно важливих та наявних компетентностей працівників організацій.Практична значущість результатів дослідження. Наведені автором узагальнення теоретико-концептуального доробку щодо моделей компетентностей та розроблений алгоритм процесу розвитку персоналу на засадах компетентнісного підходу можуть слугувати рамковими умовами запровадження компетентнісного підходу у практику розвитку персоналу організацій.Ключові слова: розвиток персоналу; компетентності; компетентнісний підхід; моделі компетентностей; інституціональний формат компетентнісного підходу.      Герасименко О.А. КОМПЕТЕНТНОСТНЫЙ ПОДХОД КАК КОНЦЕПТУАЛЬНО-ПРИКЛАДНАЯ ПЛАТФОРМА РАЗВИТИЯ ПЕРСОНАЛА: ИНСТИТУЦИОНАЛЬНАЯ СРЕДА И ПРАКТИЧЕСКИЙ ИНСТРУМЕНТАРИЙЦель. Целью статьи является анализ имеющегося институционального формата компетентностного подхода и обобщение практического инструментария его внедрения в процессы развития персонала.Методика исследования. Теоретико-методологической базой исследования являются научные положения, нашедшие отражение в трудах отечественных и зарубежных ученых по проблематике компетентностного подхода. Для достижения поставленной цели использован междисциплинарный подход, который позволил обосновать актуальные вопросы развития персонала на компетентностной основе в нормативно-правовом формате и на корпоративном уровне. Нормативно-правовой базой исследования является действующее законодательство Украины в сфере образования и социально-трудовых отношений. В качестве универсального инструмента компетентностного подхода рассматриваются модели компетенций.Результаты исследования. Осуществлено обобщение нормативно-правовых аспектов внедрения компетентностного подхода в сфере отечественного среднего и высшего образования, а также в регулировании практики профессионального развития работников. Определен каркас институциональной среды развития персонала в Украине. Приведен компонентный состав моделей компетенций, которые являются наработкой иностранных авторов. Предложен алгоритм процесса развития персонала на основе компетентностного подхода, реализация которого на практике позволит уменьшить или даже нивелировать разрыв между компетенциями, необходимыми для достижения стратегических целей и задач, и имеющимися у работников организации.Научная новизна результатов исследования. Приведены предложения о необходимости внесения изменений и дополнений в Закон Украины, который регулирует вопросы профессионального развития работников. Разработан алгоритм процесса развития персонала на основе компетентностного подхода, что в дополнение к существующим, позволит обеспечить соответствие стратегически важных и имеющихся компетенций работников организаций.Практическая значимость результатов исследования. Приведенные автором обобщения теоретико-концептуального научного наследия относительно моделей компетенций и разработанный алгоритм процесса развития персонала на основе компетентностного подхода могут служить рамочными условиями введения компетентностного подхода в практику развития персонала организаций.Ключевые слова: развитие персонала; компетентности; компетентностный подход; модели компетенций; институциональный формат компетентностного подхода. Herasymenko O.O. COMPETENT APPROACH AS A CONCEPTUAL AND APPLIED PLATFORM OF PERSONNEL DEVELOPMENT: INSTITUTIONAL ENVIRONMENT AND PRACTICAL TOOLSPurpose. The aim of the article is processing the existing institutional format of competent approach and generalizing the practical tools of its introduction in the processes of personnel development.Methodology of research. Theoretical and methodological basis of the research is the scientific provisions, which are reflected in the writings of domestic and foreign scientists on the issues of competent approach. An interdisciplinary approach is used to achieve this goal, which allowed the urgent issues of personnel development on a competent basis to be substantiated in the normative and legal format and at the corporate level. The normative and legal framework for the study is the current legislation of Ukraine in the field of education, and social and labour relations. The competency-based approach is considered as a universal competence model. Competent models are considered as a universal tool of competent approach.Findings. Generalization of normative and legal aspects of introduction of a competent approach in the sphere of domestic secondary and higher education, as well as in the regulation of the practice of professional development of employees is conducted in the article. The framework of the institutional environment of personnel development in Ukraine is determined. The component composition of competency models, which is the work of foreign authors, is presented. The algorithm of the process of personnel development based on the competence approach is proposed, the realization of which in practice will allow reducing or even leveling the gap between the competencies necessary for achievement of strategic goals and tasks and available to employees of the organization.Originality. The proposals on the necessity of making amendments and additions to the Law of Ukraine, which regulates the issues of professional development of employees, are presented in the article. The algorithm of the personnel development process based on the competence approach is developed, which, in addition to the existing ones, will allow ensuring the compliance of strategically important and existing competencies of the organizations’ employees.Practical value. The author’s summary of theoretical and conceptual work on competency models presented by the author and the algorithm of the personnel development process based on the competence approach can serve as the framework conditions for introducing a competent approach to the practice of personnel development of organizations.Key words: personnel development; competence; competence approach; competency models; institutional format of competence approach.
Keywords: Ключові слова; розвиток персоналу; компетентності; компетентнісний підхід; моделі компетентностей; інституціональний формат компетентнісного підходу.