КОНЦЕПЦІЯ SMART GRID: ТЕХНОЛОГІЧНІ, ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ СФЕРИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Пуцентейло П.Р. КОНЦЕПЦІЯ SMART GRID: ТЕХНОЛОГІЧНІ, ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ СФЕРИМета. Обґрунтування концепції застосування Smart Grid з погляду технологічних, організаційних і економічних аспектів розвитку в енергетичній сфері, окреслення особливостей їх використання в сучасних умовах та на перспективу.Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналізу і синтезу, діалектичний – для визначення вихідних умов та змісту Smart Grid; аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для визначення динаміки розвитку технології Smart Grid в світі; абстрактно-логічний - для окреслення основних напрямів функціонування Smart Grid технологій у сфері енергетичної сфери, формування висновків та пропозицій.Результати дослідження. Узагальнено діючі та перспективні Smart Grid технології в енергетиці. Обґрунтовано необхідність інтелектуалізації електроенергетики через формування цифрової електроенергетичної мережі. Визначено заходи зі створення єдиної технічної та інформаційної інфраструктури виробників та споживачів електроенергетики завдяки концепції Smart Grid. Проведено оцінювання динаміки інвестування в технології Smart Grid у світі, визначено обсяг світового ринку технологій Smart Grid, проаналізовано дохід світового ринку постачання та управління електроенергією.Наукова новизна результатів дослідження. Обгрунтовано заходи щодо зростання упровадження Smart Grid в енергетичну сферу, що дасть можливість посилити енергонезалежність України та сприятиме впровадженню енергоощадних технологій. Запропоновано основні вектори розвитку електроенергетики із застосуванням концепції Smart Grid: проєктування та використання модернізованих, нових та проривних (критичних) технологій; розробка нових систем енергоменеджменту на основі принципів інформаційної взаємодії об’єктів енергетики; залучення індивідуальних та колективних споживачів до управління енергоспоживанням.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для формування інноваційних технологій Smart Grid у сфері енергетичної безпеки України.Ключові слова: Smart Grid, інтелектуальна мережа, енергетика, енергетична безпека, енергозабезпечення, відновлювальні джерела енергії. Putsenteilo P.R. THE CONCEPT OF SMART GRID: TECHNOLOGICAL, ORGANIZATIONAL AND ECONOMIC ASPECTS OF THE DEVELOPMENT OF THE ENERGY SECTORPurpose. The aim of the article is to substantiate the concept of Smart Grid application from the point of view of technological, organizational and economic aspects of development in the energy sector, outlining the features of their use in modern conditions and in the future.Methodology of research. The methodological basis of the research is the dialectical method of scientific knowledge. General scientific and special methods were used in the research process, in particular analysis and synthesis, dialectical – to determine the initial conditions and content of the Smart Grid; analytical – when processing literary and Internet sources; causal – to determine the dynamics of Smart Grid technology development in the world; abstract and logical – for outlining the main directions of operation of Smart Grid technologies in the field of energy, forming conclusions and proposals.Findings. Current and prospective Smart Grid technologies in the energy industry are summarized. The need for intellectualization of the electric power industry through the formation of a digital electric power network is substantiated. Measures to create a unified technical and informational infrastructure for electricity producers and consumers thanks to the Smart Grid concept have been determined. An assessment of the dynamics of investment in Smart Grid technologies in the world was carried out, the volume of the world market of Smart Grid technologies was determined, and the income of the world market of electricity supply and management was analysed.Originality. Measures to increase the introduction of Smart Grid in the energy sector are substantiated, which will make it possible to strengthen Ukraine's energy independence and contribute to the introduction of energy-saving technologies. The main vectors of the development of the electric power industry using the Smart Grid concept are proposed: design and use of modernized, new and breakthrough (critical) technologies; development of new energy management systems based on the principles of information interaction of energy facilities; involvement of individual and collective consumers in energy consumption management.Practical value. The substantiated research results can be used for the formation of innovative Smart Grid technologies in the field of energy security of Ukraine.Key words: Smart Grid, intelligent network, energy, energy security, energy supply, renewable energy sources.
Keywords: Smart Grid; інтелектуальна мережа; енергетика; енергетична безпека; енергозабезпечення; відновлювальні джерела енергії.