МЕНЕДЖМЕНТ ФОРМУВАННЯ КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2023)
Халатур С.М., Водолазська О.А., Солодовникова І.Л., Титаренко А.В. МЕНЕДЖМЕНТ ФОРМУВАННЯ КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХМета. Обґрунтування передумов, складових менеджменту формування кредитної політики комерційного банку та основних елементів організаційного забезпечення цього процесу в сучасних умовах.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є фундаментальні положення загальних економічних теорій, загальних теорій розвитку. Для досягнення поставленої мети в роботі, зокрема для визначення напрямків удосконалення менеджменту формування кредитної політики комерційного банку застосовано методи, аналізу, синтезу та узагальнення. Для обґрунтування пропозицій щодо зниження кредитного ризику комерційних банків використано системний метод. Ряди динаміки, середні величини, порівняння, графічний методи використано при проведенні оцінки динаміки кредитів; оцінки величини кредитів, наданих нефінансовим корпораціям, за видами економічної діяльності і строками погашення; оцінки кредитів, наданих домашнім господарствам, за цільовим спрямуванням і строками погашення.Результати дослідження. Обґрунтовано, що комерційні банки стикаються з безпрецедентними проблемами кредитного ризику, оскільки фінансовий ринок стає все більш нестабільним. Встановлено, що комерційні банки, як фінансові установи з найбільшим впливом, найбільшою кількістю та найширшим охопленням на фінансовому ринку, відіграють різноманітні ролі, включаючи фінансування грошового капіталу, скерування потоків капіталу та регулювання балансу суспільного попиту та пропозиції. Визначено, що, оскільки економічна глобалізація продовжує поглиблюватися, банки стикаються з дедалі жорсткішою конкуренцією і це ускладнює точну оцінку кредитного ризику.Наукова новизна результатів дослідження. Визначено основні елементи організаційного забезпечення процесу управління формуванням кредитної політики комерційного банку в сучасних умовах.Практична значущість результатів дослідження. Теоретико-методологічні положення даного дослідження поглиблюють практичний інструментарій менеджменту формування кредитної політики комерційного банку в сучасних умовах.Ключові слова: кредит, ризик, управління, розвиток, контроль.Khalatur S.M., Vodolazska O.A., Solodovnykova I.L., Tytarenko A.V. MANAGEMENT OF CREDIT POLICY FORMATION OF A COMMERCIAL BANK IN MODERN CONDITIONSPurpose. The purpose of the article is to substantiate the prerequisites, management components of the formation of the credit policy of a commercial bank and the main elements of the organizational support of this process in modern conditions.Research methodology. The theoretical and methodological basis of the research is the fundamental provisions of general economic theories, general theories of development. In order to achieve the set goal in the work, in particular, to determine the directions of improvement of the credit policy formation management of a commercial bank, the methods of analysis, synthesis and generalization are applied. A systematic method was used to justify proposals for reducing the credit risk of commercial banks. Series of dynamics, average values, comparison, graphic methods are used in the evaluation of the loans dynamics; estimates of the amount of loans granted to non-financial corporations by types of economic activity and repayment terms; estimates of loans granted to households by target direction and repayment terms.Findings. It stands to reason that commercial banks are facing unprecedented credit risk challenges as the financial market becomes increasingly volatile. It is justified that commercial banks, as financial institutions with the most influence, the largest number and the widest reach in the financial market, play a variety of roles, including financing money capital, directing capital flows and regulating the balance of public demand and supply.It is determined that as economic globalization continues to deepen, banks face increasingly tougher competition and this makes it difficult to accurately assess credit risk.Originality. The main elements of organizational support for the process of managing the formation of the credit policy of a commercial bank in modern conditions are defined.Practical value. The theoretical and methodological provisions of this study deepen the practical toolkit of the management of the formation of the credit policy of a commercial bank in modern conditions.Key words: credit, risk, management, development, control.
Keywords: кредит; ризик; управління; розвиток; контроль