РОЗВИТОК КРИТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Брич В.Я., Пуцентейло П.Р., Гунько С.І. РОЗВИТОК КРИТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИМета. Дослідження підходів до розуміння сутності поняття «критичні технології», огляд розвитку критичних технологій у сфері енергетичної безпеки України й окреслення особливостей їх використання в сучасних умовах та на перспективу.Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналізу і синтезу, діалектичний – для визначення вихідних умов та змісту критичних технологій; аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для визначення динаміки розвитку енергетичної сфери України; абстрактно-логічний - для окреслення основних напрямів функціонування критичних технологій у сфері енергетичної безпеки, формування висновків та пропозицій.Результати дослідження. Узагальнено діючі та перспективні критичні технології в енергетиці, які зможуть забезпечити зростання ефективності використання ресурсів паливно-енергетичного комплексу та забезпечення комплексної енергетичної безпеки України. Розглянуто вплив відновлювальних джерел енергії як ключового параметра енергетичного переходу від традиційного використання енергоресурсів до інноваційного, який зможе призвести до екологізації енергетичного сектору та формування інноваційно-проривної моделі зеленої економіки.Наукова новизна результатів дослідження. Обгрунтовано заходи щодо зростання генерації з відновлювальних джерел енергії, що дасть можливість посилити енергонезалежність України та сприятиме впровадженню Зеленого енергетичного курсу. Запропоновано перелік перспективних енергетичних критичних технологій в сфері енергетичної безпеки України.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для формування переліку новітніх критичних технологій у сфері енергетичної безпеки як важливого компонента національної безпеки України.Ключові слова: енергетика, енергетична безпека, критичні технології, інновації, енергетична стратегія України, енергозабезпечення, відновлювальні джерела енергії, вітрова електростанція, сонячна електростанція. Brych V.Ya., Putsenteilo P.R., Hunko S.I. DEVELOPMENT OF CRITICAL TECHNOLOGIES IN THE FIELD OF ENERGY SECURITY OF UKRAINEPurpose. A study of approaches to understanding the essence of the concept of “critical technologies”, an overview of the development of critical technologies in the field of energy security of Ukraine and an outline of the features of their use in modern conditions and for the future.Methodology of research. The methodological basis of the research is the dialectical method of scientific knowledge. General scientific and special methods were used in the research process, in particular: analysis and synthesis, dialectical – to determine the initial conditions and content of critical technologies; analytical – when processing literary and Internet sources; causal – to determine the dynamics of the development of the energy sector of Ukraine; abstract and logical – for outlining the main directions of functioning of critical technologies in the field of energy security, forming conclusions and proposals.Findings. Current and prospective critical technologies in the energy sector are summarized, which will be able to ensure the increase in the efficiency of the use of resources of the fuel and energy complex and ensure the comprehensive energy security of Ukraine. The impact of renewable energy sources is considered as a key parameter of the energy transition from the traditional use of energy resources to an innovative one, which can lead to the greening of the energy sector and the formation of an innovative and breakthrough model of the green economy.Originality. Measures to increase generation from renewable energy sources have been substantiated, which will make it possible to strengthen Ukraine's energy independence and contribute to the implementation of the Green Energy Course. A list of promising critical energy technologies in the field of energy security of Ukraine is proposed.Practical value. The substantiated research results can be used to form a list of the latest critical technologies in the field of energy security as an important component of Ukraine's national security.Key words: energy, energy security, critical technologies, innovations, energy strategy of Ukraine, energy supply, renewable energy sources, wind power plant, solar power plant.
Keywords: енергетика; енергетична безпека; критичні технології; інновації; енергетична стратегія України; енергозабезпечення; відновлювальні джерела енергії; вітрова електростанція; сонячна електростанція.