СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ЯК ДРАЙВЕР СИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Брич В.Я., Пуцентейло П.Р., Костецький Я.І., Гунько С.І. СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ ЯК ДРАЙВЕР СИСТЕМИ ІННОВАЦІЙНОГО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУМета. Обґрунтування використання важливості основних постулатів механізму смарт-спеціалізації до реалізації інноваційного потенціалу регіональної економіки.Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання. В процесі дослідження використані загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема аналізу і синтезу, діалектичний – для визначення вихідних умов та змісту смарт-спеціалізації; аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел; причинно-наслідковий – для визначення інституційного забезпечення смарт-спеціалізації; абстрактно-логічний - для окреслення основних напрямів функціонування смарт-спеціалізації, формування висновків та пропозицій.Результати дослідження. Досліджено питання сутності, структури та особливостей функціонування смарт-спеціалізації в ЄС та Україні; конкретизовано інституційні одиниці, що забезпечують її формування. Розглянуто особливості змісту смарт-спеціалізації, визначено особливості її складових задля досягнення економічних, інноваційних, організаційних, технологічних й соціальних цілей. Обґрунтовано актуальність дослідження питань щодо запровадження смарт-спеціалізації для розвитку регіонів України на основі рекомендацій міжнародних організацій та формування відповідного нормативно-правового та інноваційного забезпечення. Сформульовано склад та основні проблеми інноваційного забезпечення смарт-спеціалізації та надано практичні рекомендації щодо його адаптації суб’єктами у вигляді рекомендацій, що дасть змогу підвищити ефективність управління регіональним розвитком.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування новітніх напрямків смарт-спеціалізації в Тернопільській області на засадах інновацій.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для створення та розвитку перспективних галузей ХХІ століття.Ключові слова: смарт, смарт-спеціалізація, стратегія, інновація, підприємництво, енергетика, регіональна економіка, проєкт. Brych V.Ya., Putsenteilo P.R., Kostetskyi Ya.I., Hunko S.I. SMART SPECIALIZATION AS A DRIVER OF THE INNOVATIVE REGIONAL DEVELOPMENT SYSTEMPurpose. The aim of the article is substantiation of the use of the importance of the main postulates of the smart specialization mechanism to realize the innovative potential of the regional economy.Methodology of research. The methodological basis of the research is the dialectical method of scientific knowledge. General scientific and special methods were used in the research process, in particular analysis and synthesis, dialectical – to determine the initial conditions and content of smart specialization; analytical – when processing literary and Internet sources; causal – to determine the institutional support of smart specialization; abstract and logical – for delineating the main directions of functioning of smart specialization, forming conclusions and proposals.Findings. The issue of the essence, structure and features of the operation of smart specialization in the EU and Ukraine was investigated; the institutional units ensuring its formation are specified. The peculiarities of the content of smart specialization are considered, and the peculiarities of its components are determined in order to achieve economic, innovative, organizational, technological and social goals. The relevance of the study of issues related to the introduction of smart specialization for the development of the regions of Ukraine based on the recommendations of international organizations and the formation of appropriate normative and legal and innovative support is substantiated.The composition and main problems of innovative provision of smart specialization are formulated, and practical recommendations are given for its adaptation by subjects in the form of recommendations, which will make it possible to increase the efficiency of regional development management.Originality. The substantiation of the newest directions of smart specialization in the Ternopil region on the basis of innovations has been further developed.Practical value. Substantiated research results can be used to create and develop promising industries of the 21st century.Keywords: smart, smart specialization, strategy, innovation, entrepreneurship, energy, regional economy, project.
Keywords: смарт; смарт-спеціалізація; стратегія; інновація; підприємництво; енергетика; регіональна економіка; проєкт