ЕКОНОМІЧНЕ СУПЕРНИЦТВО КРАЇН В УМОВАХ МІЛІТАРИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІК (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Живко М.А., Гонак І.М., Іващук О.В., Прінц В.А. ЕКОНОМІЧНЕ СУПЕРНИЦТВО КРАЇН В УМОВАХ МІЛІТАРИЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІКМета. Розкриття особливості реалізації економічного суперництва країнами при зростаючій мілітаризації національних економік та здійснення оцінки залежності конкурентоспроможності країн від стратегічних імперативів економічного суперництва, серед яких виокремлено і окремі показники мілітаризації.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано загальнонаукові і спеціальні методи: історико-логічний та теоретичного узагальнення - для формування понятійного апарату дослідження; абстрактно-логічний - для формулювання гіпотез і висновків; аналізу, синтезу, кількісного порівняння й узагальнення - з метою ідентифікації позицій країн за вибраними для дослідження показниками; економетричного моделювання та візуалізації - з метою графічного відображення результатів дослідження.Результати дослідження. Досліджено характерну перманентність викликів, загроз та розривів в економічному суперництві країн в умовах посилення процесів мілітаризації глобальної економіки. Здійснено позиціонування країн за Індексом глобальної конкурентоспроможності та ВВП на одну особу, Індексом військової сили та Індексом глобальної конкурентоспроможності у 2019 р. Проаналізовано світові військові витрати у 2010-2018 рр., а також зміну військових витрат за субрегіонами світу та частку країн-експортерів на світовому ринку зброї у 2014-2018 рр., що дало змогу визначити імперативи глобальної економіки, які значною мірою впливають на процеси економічного суперництва країн та посилення конкурентних позицій.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено теоретичну модель економічного суперництва країн у глобальній економіці, що дало змогу з’ясувати, що мілітаризація економік відображає зміщення акценту у глобальній економіці до силових методів впливу на економічні процеси, на відміну від інших досліджуваних імперативів.Практична значущість результатів дослідження. Основні положення цього дослідження у формі пропозицій оцінювання можуть бути використані при виокремленні стратегічних імперативів економічного суперництва країн в умовах мілітаризації національних економік.Ключові слова: глобальна економіка, економічне суперництво, конкурентні переваги, конкурентоспроможність, міжнародна торгівля, мілітаризація економік. Zhyvko M.A., Honak I.M., Ivashchuk O.V., Prints V.A. ECONOMIC RIVALRY OF COUNTRIES IN THE CONTEXT OF THE MILITARIZATION OF NATIONAL ECONOMIESPurpose. The aim of the article is to disclose the peculiarities of the implementation of economic rivalry by countries with the growing militarization of national economies and assessment of the dependence of competitiveness of countries on strategic imperatives of economic rivalry, among which are some indicators of militarization.Methodology of research. General scientific and special methods were used to achieve this goal: historical-logical and theoretical generalization - to form the conceptual apparatus of research; abstract and logical - for formulating hypotheses and conclusions; analysis, synthesis, quantitative comparison and generalization - in order to identify the positions of countries on the indicators selected for the study; econometric modelling and visualization - in order to graphically display the results of the study.Findings. The characteristic permanence of challenges, threats and gaps in the economic rivalry of countries in the conditions of strengthening the processes of militarization of the global economy is studied. The positioning of countries according to the Global Competitiveness Index and GDP per capita, the Military Strength Index and the Global Competitiveness Index in 2019 has been carried out.The world military expenditures in 2010-2018 are analysed, as well as the change in military expenditures by sub-regions of the world and the share of exporting countries in the world arms market in 2014-2018, which allowed to identify global economic imperatives that significantly affect economic rivalry countries and strengthening competitive positions.Originality. A theoretical model of economic rivalry in the global economy was developed, which allowed us to find out that the militarization of economies reflects the shift of emphasis in the global economy to forceful methods of influencing economic processes, in contrast to other studied imperatives.Practical value. The main provisions of this study in the form of evaluation proposals can be used to identify strategic imperatives of economic rivalry between countries in the militarization of national economies.Key words: global economy, economic rivalry, competitive advantages, competitiveness, international trade, militarization of economies.
Keywords: глобальна економіка; економічне суперництво; конкурентні переваги; конкурентоспроможність; міжнародна торгівля; мілітаризація економік.