СОЦІАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА НА РИНКУ НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Кичко І.І., Холодницька А.В., Петрук Н.В. СОЦІАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНОГО СЕРЕДОВИЩА НА РИНКУ НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ: ЕКОНОМІЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНІ ЗАСАДИМета. Обґрунтування необхідності нарощування конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я у контексті якості надання медичних послуг, підвищення іміджу медичних закладів різних форм власності, посилення економічної та екологічної ефективності їх діяльності.Методика дослідження. Теоретико-методичною основою написання статті є фундаментальні положення економічної науки, викладені в наукових працях вітчизняних і зарубіжних учених з питань економічної та екологічної ефективності функціонування закладів охорони здоров’я.Для вирішення завдань, що були поставлені у процесі дослідження, використано методи аналізу, синтезу, індукції, дедукції (для характеристики рівнів надання медичних послуг, аргументування наслідків впливу конкуренції на ринку медичних послуг на якість та доступність отриманих медичних послуг, підвищення рівня економічної, екологічної ефективності  діяльності закладів охорони здоров’я).Результати дослідження. Досліджено ризики та переваги формування конкурентного середовища на ринку медичних послуг, зміни системи фінансування медичної галузі. Обґрунтовано перспективи рівня територіальної та фінансової доступності медичних послуг у зв’язку із створенням та функціонуванням, поряд із комунальними медичними закладами, приватних медичних установ. У зв’язку з впливом екологічних ризиків на роботу закладів охорони здоров’я запропоновано систему заходів щодо координування, контролю державою процесу утилізації медичних відходів.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено еколого-економічний підхід до нарощування конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я, що, на відміну від наявного, дозволив обґрунтувати необхідність підвищення якості надання медичних послуг, формування позитивного іміджу медичних закладів різних форм власності, посилення економічних показників діяльності, свідомого поводження з медичними відходами задля підвищення рівня екологічної свідомості та відповідальності.Практична значущість результатів дослідження. Використання запропонованих заходів з удосконалення роботи з медичними відходами дасть змогу зменшити рівень екологічного забруднення територій, сприятиме покращенню стану здоров’я населення України.Ключові слова: система охорони здоров’я; ринок надання медичних послуг; соціальна; екологічна ефективність; медичні заклади; конкурентне середовище; рівень смертності. Kychko I.I., Kholodnytska A.V., Petruk N.V. SOCIAL EFFICIENCY OF CREATING A COMPETITIVE ENVIRONMENT IN THE MARKET OF MEDICAL SERVICES: ECONOMIC AND ENVIRONMENTAL PRINCIPLESPurpose. The aim of the article is substantiation of the need to increase the competitiveness of health care institutions in the context of the quality of medical services, improving the image of medical institutions of various forms of ownership, strengthening the economic and environmental efficiency of their activities.Methodology of research.The theoretical and methodological basis of writing the article are the fundamental principles of economics, set out in the scientific works of domestic and foreign scientists on economic and environmental efficiency of health care facilities.Methods of analysis, synthesis, induction, deduction were used to solve the tasks set in the research process (to characterize the levels of medical services, to argue the effects of competition in the market of medical services on the quality and availability of medical services, increase economic and environmental efficiency activities of health care institutions).Results. The risks and advantages of forming a competitive environment in the market of medical services, changes in the system of financing the medical industry are studied. The prospects of the level of territorial and financial accessibility of medical services in connection with the creation and operation, along with municipal medical institutions, of private medical institutions are substantiated. Due to the impact of environmental risks on the work of health care facilities, a system of measures to coordinate and control the state of the process of medical waste disposal has been proposed.Originality. The environmental and economic approach to increasing the competitiveness of health care facilities was improved. This approach in contrast to the existing substantiated the need to improve the quality of medical services, forming a positive image of medical institutions of various forms of ownership, strengthening economic performance, conscious management of medical waste raising the level of environmental awareness and responsibility.Practical value. The use of the proposed measures to improve the work with medical waste will reduce the level of environmental pollution, will improve the health of the population of Ukraine.Key words: health care system; medical services market; social and environmental efficiency; medical institutions; competitive environment; mortality rate.
Keywords: система охорони здоров’я; ринок надання медичних послуг; соціальна; екологічна ефективність; медичні заклади; конкурентне середовище; рівень смертності.