РОЛЬ РЕСУРСІВ У ПОВЕДІНЦІ СИРОВИННИХ ЕКОНОМІК В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2022)
Іващук І.О., Запухляк В.З., Ксенжук О.С. РОЛЬ РЕСУРСІВ У ПОВЕДІНЦІ СИРОВИННИХ ЕКОНОМІК В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ Мета. Узагальнення теоретичних концепцій дослідження сировинних економік, які пояснюють взаємозалежність володіння країнами ресурсів, економічного зростання та обґрунтування ролі ресурсів для сировинних економік в процесі глобальної інтеграції.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою статті є фундаментальні положення сучасної економічної науки. У процесі дослідження застосовувались методи: теоретичного узагальнення та наукової абстракції – при обґрунтуванні категоріально-понятійного аппарату дослідження; метод системного аналізу – при формуванні теоретико-методологічної бази дослідження та структурної будови дослідження; метод порівняльного аналізу – при виявленні закономірностей і просторових відмінностей сировинних економік в умовах глобальної інтеграції; методи описової статистики та візуального аналізу – для наочного представлення основних положень дослідження; методи економетричного моделювання – для тестування висунутих гіпотез, виявлення зв’язків між основними характеристиками й формулювання відповідних висновків проведенного дослідження.Результати дослідження. Встановлено, що в сучасних умовах посилення процесів інтеграції країн зростає роль ресурсів у сировинних економіках. Розглянуто вплив «голландської хвороби» та «ресурсного прокляття» на поведінку країн із сировинними економіками та їх участі у процесі глобальної інтеграції. Проаналізовано розподіл країн світу за часткою земельної ренти природних ресурсів у ВВП. Доведено, що володіння ресурсами та висока частка загальної ренти природних ресурсів у ВВП не є причиною високої конкурентоспроможності країн.Наукова новизна результатівдослідження. Поглиблено концептуальні засади розуміння ролі ресурсів у поведінці країн із сировинними економіками. Удосконалено науково-методичні підходи до розуміння поведінки країн із сировинними економіками та їх участі у процесі глобальної інтеграції.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведенного дослідження можуть бути використані для визначення потенціалу реалізації експортних можливостей країни з урахуванням специфіки функціонування сировинних економік в процесі глобальної інтеграції.Ключові слова: глобальна інтеграція; сировинні економіки; ресурси; «голландська хвороба»; «ресурсне прокляття»; конкурентоспроможність; національні економіки; економічне зростання. Ivashchuk I.O., Zapukhliak V.Z., Ksenzhuk O.S. THE ROLE OF RESOURCES IN THE BEHAVIOUR OF COMMODITY ECONOMIES IN THE CONTEXT OF GLOBAL INTEGRATIONPurpose. The aim of the article is generalization of theoretical concepts of research of raw materials economies, which explain the interdependence of countries’ resource ownership and economic growth, and substantiation of the role of resources for commodity economies in the process of global integration.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the article is the fundamental provisions of modern economics. In the process of research the following methods were used: theoretical generalization and scientific abstraction – in substantiating the categorical and conceptual apparatus of research; method of system analysis – in the formation of the theoretical and methodological basis of the study and the structural structure of the study; method of comparative analysis – in identifying patterns and spatial differences of raw material economies in the context of global integration; methods of descriptive statistics and visual analysis – to visualize the main provisions of the study; methods of econometric modelling – to test hypotheses, identify relationships between key characteristics and formulate appropriate conclusions of the study.Findings. It is established that in modern conditions of strengthening the processes of integration of countries the role of resources in raw material economies is growing. The impact of the “Dutch disease” and the “resource curse” on the behaviour of countries with raw material economies and their participation in the process of global integration is considered. The distribution of countries by the share of land rent of natural resources in GDP is analysed. It is proved that the ownership of resources and the high share of the total rent of natural resources in GDP are not the cause of high competitiveness of countries.Originality. Conceptual bases of understanding the role of resources in the behaviour of countries with raw material economies are deepened. Scientific and methodological approaches to understanding the behaviour of countries with raw material economies and their participation in the process of global integration have been improved.Practical value. The results of the conducted study can be used to determine the potential opportunities for the export potential of the country, taking into account the specifics of the functioning of commodity economies in the process of global integration.Key words: global integration; raw material economies; resources; “Dutch disease”; “resource curse”; competitiveness; national economies; economic growth.
Keywords: глобальна інтеграція; сировинні економіки; ресурси; «голландська хвороба»; «ресурсне прокляття»; конкурентоспроможність; національні економіки; економічне зростання.