АНАЛІЗ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Бухтіарова А.Г., Купка Ю.М. АНАЛІЗ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ БОРОТЬБИ З КОРУПЦІЄЮМета. Проведення порівняльного аналізу міжнародного досвіду використання методів боротьби з корупцією у різних країнах світу та дослідження можливостей їх реалізації в Україні.Методика дослідження. Методологічну основу наукової роботи становлять загальнонаукові та специфічні методи дослідження, зокрема: методи аналізу та синтезу, які використані у процесі аналізу міжнародного досвіду боротьби з корупцією; соціально-детерміністський метод використаний у процесі виявлення та розгляду основних причин виникнення і поширення такого явища, як корупція; метод історичного аналізу та порівняльно-правовий метод – при дослідженні методів боротьби з корупцією у різних країнах світу.Результати дослідження. Досліджено та проаналізовано методи боротьби з корупцією у різних країнах світу. Обґрунтовано необхідність запозичити національні стратегії боротьби з корупцією розвинених країн та впровадити їх у сьогодення нашої держави. Запропоновано до впровадження такі методи боротьби з корупцією: застосування поліграфу для обов’язкової перевірки усіх держчиновників; внесення у навчальну програму навчальних закладів усіх рівнів інформації щодо корупційних правопорушень, відповідальності та шляхів її подолання; закріплення на законодавчому рівні жорсткого контролю та відповідальності за корупційні злочини; запровадження онлайн-системи контролю і програми попередження корупційних діянь; застосування конфіскації майна при доведенні корупційного злочину; створення реєстру фізичних та юридичних осіб щодо яких виникає підозра у вчиненні корупційних правопорушень.Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено порівняльний аналіз методів боротьби з корупцією у різних країнах світу та обґрунтовано пропозиції щодо імплементації сучасних методів боротьби з корупцією в Україні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях та при розробці рекомендацій щодо подолання корупції в Україні у процесі удосконалення вітчизняного законодавства, спрямованого на боротьбу з даним видом злочинів.Ключові слова: корупція; досвід боротьби з корупцією; країни світу; відповідальність; контроль; публічні фінанси. Бухтиарова А.Г., Купка Ю.М. АНАЛИЗ МЕЖДУНАРОДНОГО ОПЫТА БОРЬБЫ С КОРРУПЦИЕЙЦель. Проведение сравнительного анализа международного опыта использования методов борьбы с коррупцией в разных странах мира и исследование возможностей их реализации в Украине.Методика исследования. Методологическую основу научной работы составляют общенаучные и специфические методы исследования, в частности: методы анализа и синтеза, которые использованы в процессе анализа международного опыта борьбы с коррупцией; социально-детерминистский метод – в процессе выявления и рассмотрения основных причин возникновения и распространения такого явления, как коррупция; метод исторического анализа и сравнительно-правовой метод – при исследовании методов борьбы с коррупцией в разных странах мира.Результаты исследования. Исследованы и проанализированы методы борьбы с коррупцией в разных странах мира. Обоснована необходимость заимствовать национальные стратегии борьбы с коррупцией развитых стран и внедрить их в настоящее нашего государства. Предложены к внедрению такие методы борьбы с коррупцией: применение полиграфа для обязательной проверки всех госчиновников; внесения в учебную программу учебных заведений всех уровней информации о коррупционных правонарушений, ответственности и путей ее преодоления; закрепление на законодательном уровне жесткого контроля и ответственности за коррупционные преступления; введение онлайн-системы контроля и программы предупреждения коррупционных деяний; применение конфискации имущества при доказательстве коррупционного преступления; создание реестра физических и юридических лиц, в отношении которых возникает подозрение в совершении коррупционных правонарушений.Научная новизна результатов исследования. Проведен сравнительный анализ методов борьбы с коррупцией в разных странах мира и обоснованы предложения по имплементации современных методов борьбы с коррупцией в Украине.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы в дальнейших научных исследованиях и при разработке рекомендаций по преодолению коррупции в Украине в процессе усовершенствования отечественного законодательства, направленного на борьбу с данным видом преступлений.Ключевые слова: коррупция; опыт борьбы с коррупцией; страны мира; ответственность; контроль; публичные финансы. Bukhtiarova A.H., Kupka Yu.M. ANALYSIS OF INTERNATIONAL EXPERIENCE IN COMBATING CORRUPTIONPurpose. The aim of the article is conducting a comparative analysis of international experience of using anti-corruption methods in different countries of the world and studying the possibilities of their implementation in Ukraine.Methodology of research. Methodological basis of scientific work are general scientific and specific methods of research, in particular: methods of analysis and synthesis used in the process of analysis of international experience in combating corruption; the social deterministic method is used in the process of identifying and addressing the main causes of the emergence and spread of a phenomenon such as corruption; the method of historical analysis and the comparative legal method – in the study of methods of combating corruption in different countries of the world.Findings. The methods of combating corruption in different countries of the world have been explored and analyzed. The necessity to borrow national strategies to combat corruption in developed countries and to introduce them into the present of our state is substantiated. The following anti-corruption methods are proposed for implementation: the use of a polygraph for mandatory verification of all state officials; introduction into the curriculum of educational institutions of all levels of information on corruption offenses, responsibilities and ways of overcoming it; securing, at the legislative level, strict control and responsibility for corruption crimes; introduction of an online monitoring system and anti-corruption programs; the use of confiscation of property in the course of a corrupt crime; creation of a register of individuals and legal entities for which there is a suspicion of committing corruption offenses.Originality. A comparative analysis of the methods of combating corruption in different countries of the world is carried out and suggestions on implementation of modern methods of combating corruption in Ukraine are substantiated.Practical value. The obtained results of the research can be used in further scientific research and in developing recommendations on the elimination of corruption in Ukraine in the process of improving the domestic legislation aimed at combating this type of crime.Key words: corruption; experience in combating corruption; countries of the world; responsibility; control; public finances.
Keywords: Ключові слова; корупція; досвід боротьби з корупцією; країни світу; відповідальність; контроль; публічні фінанси.