ВИВЧЕННЯ ТА АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ТА СПЕЦИФІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ІНФЛЯЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС У 2008-2017 РОКАХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Сьомченко В.В., Кондратенко А.І. ВИВЧЕННЯ ТА АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТЕНДЕНЦІЙ ТА СПЕЦИФІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ ІНФЛЯЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ ТА КРАЇНАХ ЄС У 2008-2017 РОКАХМета. Вивчення та аналіз основних тенденцій та специфічних особливостей інфляційних процесів в Україні та країнах ЄС у 2008-2017 рр., розробка практичних рекомендацій щодо механізму їх регулювання.Методика дослідження. Для реалізації поставлених завдань використовувалися такі методи та прийоми: монографічний – для комплексного вивчення основних тенденцій та специфічних особливостей інфляційних процесів в Україні і країнах ЄС; аналіз рядів динаміки та графічний метод – для наглядного зображення зміни індексу інфляції в Україні.Результати дослідження. Розглянуто та проаналізовано показники інфляції в Україні та країнах ЄС у 2008-2017 роках. Виявлено, що сьогодні інфляція властива усім країнам світу. Визначено основні причини та фактори впливу на інфляційні процеси в сучасній ринковій економіці. Встановлено, що інфляція є одним з головних дестабілізуючих чинників, особливо в країнах з перехідною економікою. Досліджено з використанням індексу споживчих цін, який найчастіше використовують в ролі індикатора інфляційних процесів, динаміку зміни рівня інфляції в Україні, Єврозоні, Чехії, Польщі, Швеції та Великій Британії за останнє десятиліття. Визначено види інфляції в досліджуваних країнах в 2008-2017 роках. Встановлено особливості інфляційних процесів в Україні та країнах ЄС. Визначено наслідки інфляційних процесів в Україні. Виявлено спільні та відмінні риси інфляційних процесів в Україні та країнах ЄС. Визначено, що спільним й одним з найголовніших чинників інфляції в досліджених країнах є їхня енергозалежність.Обґрунтовано, що оскільки в сучасному світі інфляція є хронічним та всеохоплюючим явищем, яке не може бути повністю усуненим у ринкових умовах, важливим завданням є проведення державою ефективних заходів щодо її регулювання у вигляді антиінфляційної політики. Досліджено особливості антиінфляційної політики в країнах ЄС, які мають слугувати взірцем для держав з перехідною економікою, в тому числі, й України.Наукова новизна результатів дослідження. Доведено, що основними методами і інструментами грошово-кредитної політики Європейського центрального банку протягом дослідженого періоду було регулювання відсоткової ставки та програми викупу активів. Визначено рекомендовані антиінфляційні заходи задля більш ефективного регулювання інфляційних процесів в Україні. Встановлено, що основним засобом боротьби з інфляцією є подолання її головних причин, серед яких важливе значення відведено запровадженню ефективної грошово-кредитної політики, а саме регулюванню відсоткової ставки та грошової маси в країні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на вирішення проблем інфляції в нашій країні, а саме використання дійового контролю за інфляційним процесом і визначення ефективних заходів для її зниження.Ключові слова: інфляція; причини інфляції; тенденції; інфляційні процеси; антиінфляційні заходи.  Сёмченко В.В., Кондратенко А.И. ИЗУЧЕНИЕ И АНАЛИЗ ОСНОВНЫХ ТЕНДЕНЦИЙ И СПЕЦИФИЧЕСКИХ ОСОБЕННОСТЕЙ ИНФЛЯЦИОННЫХ ПРОЦЕССОВ В УКРАИНЕ И СТРАНАХ ЕС В 2008-2017 ГОДАХЦель. Изучение и анализ основных тенденций и специфических особенностей инфляционных процессов в Украине и странах ЕС в 2008-2017 гг., Разработка практических рекомендаций по механизму их регулирования.Методика исследования. Для реализации поставленных задач использовались такие методы и приемы: монографический – для комплексного изучения основных тенденций и специфических особенностей инфляционных процессов в Украине и странах ЕС; анализ рядов динамики и графический метод - для наглядного изображения изменения индекса инфляции в Украине.Результаты исследования. Рассмотрены и проанализированы показатели инфляции в Украине и странах ЕС в 2008-2017 годах. Выявлено, что сегодня инфляция присуща всем странам мира. Определены основные причины и факторы влияния на инфляционные процессы в современной рыночной экономике. Установлено, что инфляция является одним из главных дестабилизирующих факторов, особенно в странах с переходной экономикой. Исследовано с использованием индекса потребительских цен, который чаще всего используют в качестве индикатора инфляционных процессов, динамику изменения уровня инфляции в Украине, Еврозоне, Чехии, Польши, Швеции и Великобритании за последнее десятилетие. Определены виды инфляции в исследуемых странах в 2008-2017 годах. Установлены особенности инфляционных процессов в Украине и странах ЕС. Определены последствия инфляционных процессов в Украине. Выявлены общие и отличительные черты инфляционных процессов в Украине и странах ЕС. Определено, что общим и одним из главных факторов инфляции в исследованных странах является их энергозависимость.Обосновано, что поскольку в современном мире инфляция является хроническим и всеобъемлющим явлением, которое не может быть полностью отстраненным в рыночных условиях, важной задачей является проведение государством эффективных мер по ее регулированию в виде антиинфляционной политики. Исследованы особенности антиинфляционной политики в странах ЕС, должны служить образцом для государств с переходной экономикой, в том числе и Украины.Научная новизна результатов исследования. Доказано, что основными методами и инструментами денежно-кредитной политики Европейского центрального банка в течение исследованного периода было регулирование процентной ставки и программы выкупа активов. Определены рекомендованные антиинфляционные меры для более эффективного регулирования инфляционных процессов в Украине. Установлено, что основным средством борьбы с инфляцией является преодоление ее главных причин, среди которых важное значение отведено внедрению эффективной денежно-кредитной политики, а именно регулированию процентной ставки и денежной массы в стране.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на решение проблем инфляции в нашей стране, а именно использование действенного контроля за инфляционным процессом и определения эффективных мер по ее снижению.Ключевые слова: инфляция; причины инфляции; тенденции; инфляционные процессы; антиинфляционные меры. Somchenko V.V., Kondratenko A.I. STUDY AND ANALYSIS OF THE MAIN TENDENCIES AND SPECIFIC FEATURES OF INFLATION PROCESSES IN UKRAINE AND EU COUNTRIES IN 2008-2017Purpose. The aim of the article is the study and analysis of the main tendencies and specific features of inflation processes in Ukraine and EU countries in 2008-2017, development of practical recommendations on the mechanism of their regulation.Methodology of research. The following methods and techniques are used for the realization of the tasks: monographic – for a comprehensive study of the main tendencies and specific features of the inflation processes in Ukraine and the EU; dynamic series analysis and graphic method are used to illustrate the change in the inflation rate in Ukraine.Findings. The indicators of inflation in Ukraine and EU countries in 2008-2017 are considered and analyzed. It is found that today inflation is peculiar to all countries of the world. The main causes and factors of influence on inflation processes in the modern market economy are determined. It has been established that inflation is one of the main destabilizing factors, especially in transition economies. It is investigated using the consumer price index, which is most often used as an indicator of inflation processes, the dynamics of inflation in Ukraine, the Eurozone, the Czech Republic, Poland, Sweden and the United Kingdom over the last decade.The types of inflation in the studied countries in 2008-2017 are determined. The peculiarities of inflation processes in Ukraine and EU countries are established. The consequences of inflationary processes in Ukraine are determined. The common and distinctive features of inflation processes in Ukraine and EU countries are revealed. It is determined that their energy dependence is one of the main factors of inflation in the studied countries.It is substantiated that since in the modern world inflation is a chronic and comprehensive phenomenon that can not be completely eliminated in market conditions, it is an important task of the state to take effective measures for its regulation in the form of anti-inflationary policy. The peculiarities of anti-inflationary policy in the EU countries that should serve are investigated.Scientific novelty. It is proved that the main methods and instruments of the monetary policy of the European Central Bank during the investigated period are interest rate and asset redemption programs. The recommended anti-inflation measures are set for more effective regulation of inflation processes in Ukraine. It has been established that the main means of combating inflation is to overcome its main causes, among which important importance is devoted to the introduction of effective monetary policy, namely the regulation of interest rates and money supply in the country.Practical significance. The obtained results of the study are aimed at solving the problems of inflation in our country, namely the use of effective control over the inflation process and the identification of effective measures to reduce it.Key words: inflation; causes of inflation; trends; inflationary processes; anti-inflationary measures.
Keywords: Ключові слова; інфляція; причини інфляції; тенденції; інфляційні процеси; антиінфляційні заходи.