ПРАГМАТИКА ОПОДАТКУВАННЯ ГРОШОВИХ ПЕРЕКАЗІВ ТА ПРОБЛЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Онищук В. О. ПРАГМАТИКА ОПОДАТКУВАННЯ ГРОШОВИХ ПЕРЕКАЗІВ ТА ПРОБЛЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ В УКРАЇНІМета. Аналіз теоретико-правових аспектів та розробка практичних рекомендацій щодо здійснення оподаткування грошових переказів й удосконалення системи соціального захисту та пенсійного забезпечення українських трудових мігрантів.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених, нормативні та законодавчі акти України з питань оподаткування, соціального та пенсійного забезпечення трудових мігрантів, міжнародної співпраці. У процесі роботи використано загальнонаукові методи: аналізу та синтезу, порівняння – при дослідженні діючої практики оподаткування грошових переказів трудових мігрантів та виявленні проблем пенсійного і соціального забезпечення трудових мігрантів; логічний метод – для теоретичних узагальнень і формування висновків дослідження.Результати дослідження. Встановлено, що у вітчизняній практиці оподаткування грошових переказів трудових мігрантів немає чіткого механізму її здійснення. Виявлено недостатню захищеність українських трудових мігрантів на закордонних ринках праці та вузькі «місця» міжнародного співробітництва в аспекті працевлаштування громадян України. Виявлено і досліджено проблемні аспекти у сфері пенсійного забезпечення трудових мігрантів, а також запропоновано заходи щодо вирішення означених питань та забезпечення належного соціального захисту трудових мігрантів.Наукова новизна результатів дослідження. Виявлено суперечливий характер вітчизняного законодавства у сфері оподаткування грошових переказів трудових мігрантів. Обґрунтовано та доведено необхідність державної підтримки трудових мігрантів. Запропоновано заходи та інструменти удосконалення системи соціального захисту та пенсійного забезпечення трудових мігрантів в Україні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть оптимізації податкового законодавства в аспекті оподаткування грошових переказів трудових мігрантів, підвищенню ефективності здійснення міжнародного співробітництва в питаннях соціального та пенсійного захисту трудових мігрантів.Ключові слова: трудові мігранти; грошові перекази трудових мігрантів; оподаткування грошових переказів фізичних осіб з-за кордону; пенсійне забезпечення трудових мігрантів; соціальне забезпечення трудових мігрантів. Онищук В.А. ПРАГМАТИКА НАЛОГООБЛОЖЕНИЯ ДЕНЕЖНЫХ ПЕРЕВОДОВ И ПРОБЛЕМЫ ПЕНСИОННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ ТРУДОВЫХ МИГРАНТОВ В УКРАИНУЦель. Анализ теоретико-правовых аспектов и разработка практических рекомендаций по осуществлению налогообложения денежных переводов и совершенствования системы социальной защиты и пенсионного обеспечения украинских трудовых мигрантов.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные труды отечественных и зарубежных ученых, нормативные и законодательные акты Украины по вопросам налогообложения, социального и пенсионного обеспечения трудовых мигрантов, международного сотрудничества. В процессе работы использованы общенаучные методы: анализа и синтеза, сравнения - при исследовании действующей практики налогообложения денежных переводов трудовых мигрантов и выявлении проблем пенсионного и социального обеспечения трудовых мигрантов; логический метод - для теоретических обобщений и формирования выводов исследования.Результаты исследования. Установлено, что в отечественной практике налогообложения денежных переводов трудовых мигрантов нет четкого механизма ее осуществления. Выявлено недостаточную защищенность украинских трудовых мигрантов на зарубежных рынках труда и узкие “места” международного сотрудничества в аспекте трудоустройства граждан Украины. Обнаружено и исследовано проблемные аспекты в сфере пенсионного обеспечения трудовых мигрантов, а также предложены меры по решению указанных вопросов и обеспечения надлежащей социальной защиты трудовых мигрантов.Научная новизна результатов исследования. Выявлено противоречивый характер отечественного законодательства в сфере налогообложения денежных переводов трудовых мигрантов. Обоснована и доказана необходимость государственной поддержки трудовых мигрантов. Предложены меры и инструменты совершенствования системы социальной защиты и пенсионного обеспечения трудовых мигрантов в Украину.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования будут способствовать оптимизации налогового законодательства в аспекте налогообложения денежных переводов трудовых мигрантов, повышению эффективности осуществления международного сотрудничества в вопросах социальной и пенсионной защиты трудовых мигрантов.Ключевые слова: трудовые мигранты; денежные переводы трудовых мигрантов; налогообложения денежных переводов физических лиц из-за рубежа; пенсионное обеспечение трудовых мигрантов; социальное обеспечение трудовых мигрантов. Onyschuk V.O. THE PRAGMATISM OF TAX REMITTANCE AND THE PROBLEM OF PENSION PROVISION FOR LABOR MIGRANTS IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is the analysis of theoretical and legal aspects and the development of practical recommendations for the taxation of remittances and the improvement of the system of social protection and pensions of Ukrainian labor migrants.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the scientific works of domestic and foreign scientists, normative and legislative acts of Ukraine on taxation, social and pension provision of labor migrants, international cooperation. General scientific methods are used in the process of work: analysis and synthesis, comparison – in the study of current practice of taxation of remittances of labor migrants and the identification of problems of pension and social security of labor migrants; the logical method – for theoretical generalizations and the formation of the findings of the study.Findings. It has been established that in domestic practice, the tax remittance of labor migrants has no clear mechanism for its implementation. The insufficient protection of Ukrainian labor migrants in foreign labor markets and narrow “places” of international cooperation in the aspect of employment of Ukrainian citizens are revealed. Problematic aspects in the field of pension provision for labor migrants have been identified and investigated, as well as measures have been proposed to address these issues and ensure proper social protection of labor migrants.Originality. The contradictory nature of domestic legislation in the field of taxation of money transfers of labor migrants is revealed. The necessity of state support of labor migrants has been substantiated and proved. Measures and instruments for improving the system of social protection and pension provision for labor migrants in Ukraine are proposed.Practical value. The obtained results of the research will promote optimization of tax legislation in the aspect of taxation of remittances of labor migrants, increasing efficiency of implementation of international cooperation in matters of social and pension protection of labor migrants.Key words: labor migrants; money transfers of labor migrants; taxation of money transfers from individuals from abroad; pension provision for labor migrants; social security of labor migrants.
Keywords: Ключові слова; трудові мігранти; грошові перекази трудових мігрантів; оподаткування грошових переказів фізичних осіб з-за кордону; пенсійне забезпечення трудових мігрантів; соціальне забезпечення трудових мігрантів.