НОВІТНІ ВИДИ ГРОШЕЙ: РЕАЛІЇ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ, ОБЛІКУ ТА ОСОБЛИВІСТЬ ОПОДАТКУВАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Яковець Т.А., Ковальчук Ю.П. НОВІТНІ ВИДИ ГРОШЕЙ: РЕАЛІЇ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ, ОБЛІКУ ТА ОСОБЛИВІСТЬ ОПОДАТКУВАННЯ Мета. Дослідження проблем використання, обліку, оподаткування електронних грошей та криптовалюти для пошуку шляхів їх подолання й забезпечення ефективного функціонування вітчизняних суб’єктів економічної системи.Методика дослідження. Процес дослідження проводився із застосуванням діалектичного підходу до вивчення нинішнього стану обліку і відображення у звітності новітніх форм грошей та криптовалюти та з використанням методів пізнання: дедукції та абстрактно-логічного пізнання – для визначення сутності електронних грошей; абстрагування і конкретизації – для удосконалення трактування сутності новітніх грошей; групування, порівняння, узагальнення – при вивченні вітчизняного та міжнародних законодавчих принципів щодо регламентації обігу криптовалюти; моделювання – для розробки пропозицій з удосконалення обліку електронних грошей та криптовалюти з використанням плану рахунків.Результати дослідження. Визначені основні тенденції впровадження новітніх форм платіжних засобів та здійснення розрахунків електронними грошима й криптовалютою. Встановлено, що процес їх функціонування в рамках національної економічної системи сповільнюється внаслідок невідповідності законодавчого регулювання їх використання. Обґрунтовано шляхи удосконалення Податкового кодексу в частині оподаткування операцій з електронними грошима. Здійснено порівняння національних та міжнародних можливостей застосування криптовалюти в ході здійснення фінансово-господарської діяльності.Наукова новизна результатів дослідження. Сформовано методичні підходи ведення обліку криптовалюти національними суб’єктами господарювання в контексті її купівлі, майнінгу та розрахунків за операціями.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження сприятимуть удосконаленню законодавчого обґрунтування сутності та використання електронних грошей, відображення операцій з ними на рахунках бухгалтерського обліку. А також можуть слугувати основою при побудові системи обліку та оподаткуванню криптовалюти.Ключові слова: електронні гроші; криптовалюта; майнінг; нематеріальний актив. Яковец Т.А., Ковальчук Ю.П. НОВЕЙШИЕ ВИДЫ ДЕНЕГ: РЕАЛИИ ИХ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ, УЧЕТА И ОСОБЕННОСТИ НАЛОГООБЛОЖЕНИЯЦель. Исследование проблем использования, учета, налогообложения электронных денег и криптовалюты для поиска путей их преодоления и обеспечения эффективного функционирования отечественных субъектов экономической системы.Методика исследования. Процесс исследования проводился с применением диалектического подхода к изучению нынешнего состояния учета и отражения в отчетности новейших форм денег и криптовалюты, с использованием методов познания: дедукции и абстрактно-логического познания – для определения сущности электронных денег; абстрагирования и конкретизации – для совершенствования трактовки сущности новейших средств; группировки, сравнения, обобщения – при изучении отечественного и международных законодательных принципов по регламентации обращения криптовалюты; моделирования – для разработки предложений по совершенствованию учета электронных денег и криптовалюты с использованием плана счетов.Результаты исследования. Определены основные тенденции внедрение новых форм платежных средств и осуществления расчетов электронными деньгами и криптовалютой. Установлено, что процесс их функционирования в рамках национальной экономической системы замедляется вследствие несоответствия законодательного регулирования их использования. Обоснованы пути совершенствования Налогового кодекса в части налогообложения операций с электронными деньгами. Проведено сравнение национальных и международных возможности применения криптовалюты в ходе осуществления финансово-хозяйственной деятельности.Научная новизна результатов исследования. Сформированы методические подходы ведения учета криптовалюты национальными субъектами хозяйствования в контексте ее покупки, майнинга и расчетами по операциям.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования будут способствовать совершенствованию законодательного обоснования сущности и использования электронных денег, отражения операций с ними на счетах бухгалтерского учета. А также могут служить основой при построении системы учета и налогообложению криптовалюты.Ключевые слова: электронные деньги; криптовалюта; майнинг; нематериальный актив. Yakovets T.A., Kovalchuk Y.P. NEW KINDS OF MONEY: REALITIES OF THEIR USE, ACCOUNTING AND PECULIARITIES OF TAXATION.Purpose. The purpose of this article is the investigation of problems of use, accounting, taxation of electronic money and cybercurrency to find ways to overcome them and ensure the effective functioning of domestic economic system.Methodology of research. The research process was conducted using a  dialectical approach to the study of the current state of accounting and reporting of new forms of money and cryptocurrency and using methods of cognition, deduction and abstract and logical cognition  to determine the essence of electronic money; abstraction and concretization  to improve the interpretation of the essence of  new money; grouping, comparison, generalization  in the study of domestic and international legislative principles on the regulation of the circulation of cryptocurrency; modeling  to develop proposals for improving the accounting of electronic money and cryptocurrency using the plan of accounts.Findings. The basic tendencies of introduction of the newest forms of means of payment and calculation of electronic money and cryptocurrency are determined. It was established that the process of their functioning within the framework of the national economic system is slowing down due to the lack of legislative regulation of their use. The ways of improvement of the Tax Code in the part of taxation of transactions with electronic money are grounded. The comparison of national and international possibilities of using cryptocurrency in the course of financial and economic activity is carried out.Originality. The methodical approaches of cryptocurrency accounting are formulated by national business entities in the context of its purchase, mining and settlement of transactions.Practical value. The results of the investigation will contribute to the improvement of the legal justification of the essence and use of electronic money, reflection of transactions with them on the accounts of accounting. It can  also serve as a basis for building a system of accounting and taxation  of cryptocurrency.Key words: electronic money cryptocurrency; mining; intangible asset.
Keywords: Ключові слова; електронні гроші; криптовалюта; майнінг; нематеріальний актив.