ОЦІНЮВАННЯ ВТРАТ ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Федоришина Л.М. ОЦІНЮВАННЯ ВТРАТ ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ В НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІМета. Оцінювання збитків в національній економіці від втрат здоров’я населення за рахунок захворюваності, інвалідності та смертності дітей.Методика дослідження. Теоретичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених за досліджуваною проблемою, а інформаційною базою – дані Державної служби статистики України. У процесі роботи були використані загальнонаукові методи та прийоми: формальної логіки, статистичного аналізу – для розрахунку втрат в національній економіці від втрат здоров’я у дитячому віці; табличний – для наочного представлення отриманих результатів; абстрактно-логічний – при обґрунтуванні теоретичних положень і формулюванні висновків.Результати дослідження. Встановлено, що втрата здоров’я у дитячому віці має безпосередні негативні наслідки для економічної активності населення у працездатному віці; зокрема залежно від ступеня втрати здоров’я у дитинстві, це більше буде проявлятися або у зростанні кількості лікарняних листків і виплатах по тимчасовій втраті працездатності, або у зростанні обсягів виплат пенсій по інвалідності. Визначено економічні втрати в результаті захворюваності, інвалідності та смертності в дитячому віці. Обґрунтовано, що сумарні економічні збитки від втрат здоров’я у дитячому віці впродовж періоду до досягнення працездатного віку становитимуть 403,4 млрд грн або 15,8 млрд дол. США; від втрат здоров’я у дитячому віці впродовж періоду, що припадає на працездатний вік, - 3032,6 млрд грн або 118,7 млрд дол. США; від втрат здоров’я у дитячому віці впродовж періоду, що припадає на вік, старше працездатного, - 520,1 млрд грн або 20,4 млрд дол. США.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку дослідження взаємозв’язку здоров’я та економічного зростання, зокрема доведено, що втрати здоров’я у дитячому віці призводять до втрат в національній економіці, і розраховано величину цих втрат станом на 2016 р. на основі офіційної статистичної інформації.Практична значущість результатів дослідження. Одержані результати дослідження можуть бути використані при оцінці економічних збитків від втрати здоров’я в дитячому віці на державному рівні. Крім того, запропонована методика може бути використана для оцінювання втрат на регіональному рівні.Ключові слова: здоров’я; захворюваність; смертність; інвалідність; економічні втрати; збиток. Федоришина Л.Н. ОЦЕНИВАНИЕ ПОТЕРЬ ЗДОРОВЬЯ ДЕТСКОГО НАСЕЛЕНИЯ В НАЦИОНАЛЬНОЙ ЭКОНОМИКЕЦель. Оценивание убытков в национальной экономике от потерь здоровья населения за счет заболеваемости, инвалидности и смертности детей.Методика исследования. Теоретической основой исследования являются научные труды отечественных и зарубежных ученых по исследуемой проблеме, а информационной базой - данные Государственной службы статистики Украины. В процессе работы были использованы общенаучные методы и приемы: формальной логики, статистического анализа - для расчета потерь в национальной экономике от потерь здоровья в детском возрасте; табличный - для наглядного представления полученных результатов; абстрактно-логический - при обосновании теоретических положений и формулировании выводов.Результаты исследования. Установлено, что потеря здоровья в детском возрасте имеет непосредственные негативные последствия для экономической активности населения в трудоспособном возрасте; в частности в зависимости от степени потери здоровья в детстве, это больше будет проявляться либо в росте количества больничных листов и выплатам по временной потере трудоспособности, или в росте объемов выплат пенсий по инвалидности. Определены экономические потери в результате заболеваемости, инвалидности и смертности в детском возрасте. Обосновано, что суммарные экономические убытки от потерь здоровья в детском возрасте в течение периода до достижения трудоспособного возраста составят 403,4 млрд. грн или 15,8 млрд. долл. США; от потерь здоровья в детском возрасте в течение периода, что приходится на трудоспособный возраст, - 3032,6 млрд. грн или 118,7 млрд. долл. США; от потерь здоровья в детском возрасте в течение периода, что приходится на возраст старше трудоспособного, - 520,1 млрд. грн или 20,4 млрд. долл. США.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развития исследование взаимосвязи здоровья и экономического роста, в частности доказано, что потери здоровья в детском возрасте приводят к потерям в национальной экономике, и рассчитана величина этих потерь по состоянию на 2016 на основе официальной статистической информации.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы при оценке экономического ущерба от потери здоровья в детском возрасте на государственном уровне. Кроме того, предложенная методика может быть использована для оценки потерь на региональном уровне.Ключевые слова: здоровье; заболеваемость; смертность; инвалидность; экономические потери; ущерб. Fedoryshyna L.M. EVALUATION OF LOSSES OF CHILDREN'S HEALTH IN THE NATIONAL ECONOMYPurpose. The aim of the article is the estimation of losses in the national economy from population health losses due to morbidity, disability and mortality of children.Methodology of research. The scientific works of domestic and foreign scientists on the problem under study, and the information base – data of the State Statistics Service of Ukraine are the theoretical basis of the research. General scientific methods and techniques are used in the process of work: formal logic, statistical analysis – to calculate the losses in the national economy from the loss of health in childhood; tabular – for visual representation of the obtained results; abstract and logical – when substantiating the theoretical positions and formulating conclusions.Findings. It has been established that the loss of health in childhood has direct negative consequences for the economic activity of the population of working age; in particular, depending on the degree of health loss in the child, it will more likely be seen either in the growth of the number of sick leave and temporary disability payments, or in the growth of disability pension disburs.It is substantiated that the total economic losses from childhood health losses during the period before reaching the able-bodied age will be 403.4 billion UAH or 15.8 billion dollars; from the loss of health in childhood during the period falling into the working age - 3032.6 billion UAH or 118.7 billion dollars; from childhood health losses during the period that falls on the age of older than able-bodied, - 520.1 billion UAH or 20.4 billion dollars.Originality. The further development of the research on the relationship between health and economic growth has been further developed, in particular, it has been proven that childhood health losses lead to losses in the national economy, and the size of these losses is calculated on the basis of official statistical information by 2016.Practical value. The obtained results of the study can be used in assessing the economic losses from the loss of health in childhood at the state level. In addition, the proposed methodology can be used to estimate losses at the regional level.Key words: health; morbidity; mortality; disability; economic losses; damage.
Keywords: Ключові слова; здоров’я; захворюваність; смертність; інвалідність; економічні втрати; збиток.