АКТИВІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГООЩАДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОСЛИННИЦТВІ – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Пархомець М.К., Уніят Л.М., Чорна Н.П. АКТИВІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГООЩАДНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОСЛИННИЦТВІ – ЗАПОРУКА ЕФЕКТИВНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИМета. Проведення ретроспективного аналізу результатів досвіду запровадження інноваційних, енергоощадних технологій в землеробстві підприємств України.Виокремлення гальмівних факторів інноваційного розвитку та надання рекомендацій щодо подальшого запровадження інновацій задля підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності аграрних підприємств у різних регіонах нашої держави.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувалися наступні методи дослідження: монографічний – для детального вивчення явищ, процесів та передового досвіду підприємств; абстрактно-логічний - для окреслення основних чинників, які впливають на прискорене використання енергоощадних, інноваційних технологій в землеробстві підприємств України, для опису аналітичних таблиць, формування висновків і пропозицій; порівняльного аналізу – для порівняння ефективності різних варіантів використовуваних технологій вирощування сільськогосподарських культур в сівозмінах підприємств.Результати дослідження. Узагальнено і систематизовано енергоощадні, інноваційні технології в землеробстві за сівозмінами в регіонах України. Рекомендовано для Лівобережного Лісостепу і Степу використовувати диференційовану систему обробітку ґрунту в сівозмінах, що дозволяє скоротити близько 120-150 грн/га прямих витрат порівняно із традиційною оранкою.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку обґрунтування запровадження енергоощадних технологій в землеробстві за сівозмінами та їх ефективного впливу на розвиток економіки підприємств в окремих регіонах України.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані сільськогосподарськими підприємствами, що дасть змогу підвищити економічну ефективність як галузі рослинництва, так і сприятиме розвитку аграрної економіки в регіонах України.Ключові слова: енергоощадні технології в землеробстві, «Mini-till», «No-till», «Strip-till», диференційовані технології, заощадження ресурсів, продуктивність праці, економічна ефективність, конкурентоспроможність. Parkhomets M.K., Uniiat L.M., Chorna N.P. THE ENERGY-SAVING TECHNOLOGIES USE ACTIVATION IN CROPS - A GUARANTEE OF EFFECTIVE DEVELOPMENT OF THE ENTERPRISES ECONOMY IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is conduction of a retrospective analysis of the experience results of introducing innovative, energy-saving technologies in agriculture of Ukrainian enterprises.Choosing of inhibitory factors of innovative development and providing recommendations for further introduction of innovations to increase economic efficiency and competitiveness of agricultural enterprises in different regions of our country.Methodology of research. The following research methods were used to achieve this goal: monographic – for a detailed study of phenomena, processes and best practices of enterprises; abstract and logical - to outline the main factors influencing the accelerated use of energy-saving, innovative technologies in agriculture of Ukrainian enterprises; for the description of analytical tables, formation of conclusions and offers; comparative analysis - to compare the effectiveness of the different variants of technologies used for growing crops in crop rotations.Findings. Energy-saving, innovative technologies in agriculture by crop rotations in the regions of Ukraine are generalized and systematized. It is recommended for the Left-Coast Forest-Steppe and Steppe to use a differentiated system of tillage in crop rotations, which reduces about 120-150 UAH / ha of direct costs compared to traditional plowing.Originality. The substantiation of introduction of energy saving technologies in agriculture on crop rotations and their effective influence on development of the enterprises economy in separate regions of Ukraine has received further development.Practical value. Substantiated results of the study can be used by agricultural enterprises, which will increase the economic efficiency of both the crop sector and promote the development of the agricultural economy in the regions of Ukraine.Key words: energy-saving technologies in agriculture, “Mini-till”, “No-till”, “Strip-till”, differentiated technologies, resource savings, productivity, economic efficiency, competitiveness.
Keywords: Ключові слова; енергоощадні технології в землеробстві; «Mini-till»; «No-till»; «Strip-till»; диференційовані технології; заощадження ресурсів; продуктивність праці; економічна ефективність; конкурентоспроможність.