СТАЛИЙ РОЗВИТОК: ТРАНСФОРМАЦІЯ ПАРАДИГМИ В УМОВАХ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Нагара М.Б. СТАЛИЙ РОЗВИТОК: ТРАНСФОРМАЦІЯ ПАРАДИГМИ В УМОВАХ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИМета. Систематизація підходів щодо трактування поняття «сталий розвиток», визначення його взаємодоповнюючих складових та удосконалення інтерпретації даного поняття.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання та загальнонаукові принципи, положення сучасної концепції сталого розвитку. Використано системний аналіз – для розкриття сутності базових категорій; аналіз та синтез – для удосконалення змістовної інтерпретації сталого розвитку.Результати дослідження. Обґрунтовано, що сталий розвиток пов’язаний з трансформацією ролі людини в процесі соціально-еколого-економічного прогресу, прогресивного економічного зростання та формування нової циркулярної економіки.Детерміновано відмінність між поняттями «сталий розвиток» і «стійкий розвиток». Стійкий розвиток – це динамічний вектор зростання, що характеризується позитивним значенням. При цьому сталий розвиток передбачає не тільки позитивні значення зростання, але й від’ємні та нульові показники. Отже, відмінність між стійким і сталим розвитком полягає в тому, що при останньому допускаються нульові і від’ємні показники, а амплітуда циклічних коливань значно більша, ніж при стійкому зростанні.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено інтерпретацію поняття «сталий розвиток», що, на відміну від існуючих, трактується як плюралістичний, комплементарний процес, що перебуває у взаємозв’язку з економічними, соціальними та екологічними системами, зумовлює їх динаміку і спрямованість з метою примноження і якісного зростання інтегрального соціально-еколого-економічного ефекту, збереження та збагачення навколишнього природного середовища.Практична значущість результатів дослідження. Основні положення дослідження можуть застосовуватися при формуванні та використанні програм сталого розвитку на мікро-, мезо- і макрорівнях.Ключові слова: сталий розвиток; стійкість; система; екологічне управління; навколишнє середовище; економічне зростання; екологічна відповідальність. Nahara M.B. SUSTAINABLE DEVELOPMENT: PARADIGM TRANSFORMATION IN THE СONTEXT OF ECONOMY ECOLOGIZATIONPurpose. The purpose of the article is systematization of approaches to the definition of “sustainable development”, substantiation of its complementary components and improving the concept interpretation.Methodology of research. Dialectical method of scientific knowledge, general scientific principles, provisions of sustainable development concept are theoretical and methodological basis of the study. Systems analysis is used for disclosure of basic categories. Analysis and synthesis are used to improve the meaningful interpretation of sustainable development.Findings. It is substantiated that sustainable development is associated with the transformation of the human’s role in the process of socio-ecological and economic progress, progressive economic growth and the formation of a new circular economy.The difference between the concepts of “sustainable development” and “stability” is determined. Stability is a dynamic growth vector characterized by a positive value. Sustainable development implies not only positive values of growth, but also negative and zero indicators. The difference between stability and sustainable development is that the latter allows zero and negative values, and the amplitude of cyclical fluctuations is much larger than in stability process.Originality. Interpretation of “sustainable development” concept is improved. It is interpreted as a pluralistic, complementary process that interconnects with economic, social and ecological systems, determines their dynamics and direction in order to increase and qualitative growth of the integrated socio-ecological-economic effect, preservation and enrichment of the environment.Practical value. The main provisions of the study can be applied in the formation and use of sustainable development programs at the micro, meso and macro levels.Key words: sustainable development; stability; system; environmental management; environment; economic growth; environmental responsibility.
Keywords: Ключові слова; сталий розвиток; стійкість; система; екологічне управління; навколишнє середовище; економічне зростання; екологічна відповідальність.