ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ІМПЕРАТИВИ РОЗВИТКУ ЛІСОВОГО, МИСЛИВСЬКОГО, ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Кичко І.І., Гонта О.І., Музика В.В. ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ІМПЕРАТИВИ РОЗВИТКУ ЛІСОВОГО, МИСЛИВСЬКОГО, ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА В УКРАЇНІМета. Обґрунтування необхідності використання еколого-економічного підходу у процесі функціонування лісового, водного, мисливського господарства в Україні.Методика дослідження. Теоретико-методичною основою написання статті є фундаментальні положення економічної теорії, викладені в наукових працях вітчизняних і зарубіжних учених з питань ефективності (екологічної та економічної) використання лісових, водних ресурсів та мисливських угідь України.Для вирішення визначених завдань у процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема: аналіз, синтез, індукція, дедукція (для характеристики еколого-економічних проблем функціонування лісового, водного, мисливського господарства); абстрактно-логічний (для формування висновків та пропозицій щодо необхідності використання еколого-економічного підходу та екологічної ренти як напряму покращення екологічного стану лісового, водного та мисливського господарства).Результати дослідження. Аргументовано, що економічна, екологічна, компенсаційна роль водних, лісових ресурсів зростає, що зумовлюється техногенним навантаженням на природне середовище у світі та Україні. Визначено зміст та алгоритм розрахунку екологічної ренти як середовище-утворюючої цінності лісового, водного, мисливського господарства. Обґрунтовано проблеми функціонування та напрями розвитку лісового, водного, мисливського господарства.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено еколого-економічний підхід до функціонування лісового, водного, мисливського господарства в Україні, що, на відміну від наявного, дозволив обґрунтувати необхідність та розробити алгоритм використання екологічної ренти як середовище утворюючої цінності лісового, водного, мисливського господарства (грошового виразу екологічного ефекту).Практична значущість результатів дослідження. Використання запропонованого еколого-економічного підходу дозволяє приймати обґрунтовані рішення у процесі функціонування лісового, водного мисливського господарства в Україні та зменшити негативні екологічні наслідки природокористування.Ключові слова: лісове господарство, водне господарство, мисливське господарство, екологічна рента, еколого-економічний підхід, ефективність, природокористування. Kychko I.I., Gonta O.I., Muzyka V.V. ECOLOGICAL AND ECONOMIC IMPERATIVES FOR THE DEVELOPMENT OF FORESTRY, HUNTING AND WATER MANAGEMENT IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is substantiation of the need to use the ecological and economic approach in the process of functioning of forestry, water, hunting in Ukraine.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of writing the article are the fundamental provisions of economic theory, set out in the scientific works of domestic and foreign scientists on the efficiency (ecological and economic) use of forest, water resources and hunting grounds of Ukraine.General and special methods were used to solve certain tasks in the research process, in particular: analysis, synthesis, induction, deduction (to characterize the environmental and economic problems of forestry, water, hunting); abstract and logical (for the formation of conclusions and proposals on the need to use the ecological and economic approach and ecological rent as a direction of improving the ecological condition of forestry, water and hunting).Findings. It is argued that the economic, environmental, compensatory role of water and forest resources is growing, due to the man-made load on the environment in the world and in Ukraine. The content and algorithm of calculation of ecological rent as environment-forming value of forestry, water, hunting economy are determined. Problems of functioning and directions of development of forest, water, hunting economy are substantiated.Originality. Ecological and economic approach to the functioning of forestry, water, hunting in Ukraine was improved. This approach in contrast to the existing, allowed substantiating the need and developing an algorithm for using environmental rents as an environment of value of forest, water, hunting (monetary expression of ecological effect).Practical value. The use of the proposed ecological and economic approach allows to make informed decisions in the process of functioning of forestry, water hunting in Ukraine and to reduce the negative ecological consequences of nature management.Key words: forestry, water management, hunting management, ecological rent, ecological and economic approach, efficiency, nature management.
Keywords: Ключові слова; лісове господарство; водне господарство; мисливське господарство; екологічна рента; еколого-економічний підхід; ефективність; природокористування.