ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ТЕНДЕНЦІЙ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2021)
Крюкова І.О. ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ТЕНДЕНЦІЙМета. Аналіз сучасних тенденцій інвестиційного забезпечення вітчизняної аграрної сфери у контексті діючої європейської практики та обґрунтування перспективних напрямів розвитку інвестиційної діяльності у сільському господарстві України.Методика дослідження. При написанні статті було використано сукупність загальнонаукових та специфічних методів економічних досліджень, зокрема, методи теоретичних узагальнень: аналіз, абстрактно-логічний метод (при обґрунтуванні сучасних тенденції інвестиційного забезпечення аграрної сфери економіки України та країн ЄС); економіко-статистичні методи (при оцінці динаміки інвестицій у вітчизняний аграрний сектор); методи порівняння та наукового синтезу (при обґрунтуванні пріоритетних форм і напрямів розвитку інвестиційної діяльності сільського господарства України з урахуванням провідного досвіду європейської практики); методи графічного відображення одержаних результатів досліджень.Результати дослідження. Визначено, що рівень інвестиційного забезпечення та інвестиційної активності національного аграрного сектору, в порівнянні з європейською практикою, залишається низьким; значними відмінностями характеризуються також ключові напрями здійснення інвестицій у сільському господарстві України та в межах агросфери країн ЄС. Проаналізовано основні тенденції інвестиційного забезпечення агробізнесу європейських країн, виявлено особливості фінансування інвестиційних проєктів та тенденції зміщення географічної структури аграрних інвестицій в бік країн Північної Африки та Азії. Проаналізовано окремі аспекти європейської політики інвестування в аграрний сектор економіки України. Досліджено фінансову та географічну структуру джерел інвестиційних потоків вітчизняного сільського господарства.Наукова новизна результатів дослідження. Поєднано пріоритети інвестиційної діяльності аграрного сектору національної економіки з ключовими сучасними тенденціями інвестиційного забезпечення сільського господарства країн ЄС задля реалізації можливостей пошуку спільних інвестиційних напрямів і проєктів, а також фінансових інструментів їх реалізації.Практична значущість результатів дослідження. Виявлені в результаті проведених досліджень тенденції та особливості інвестиційного забезпечення аграрного сектору економіки України в контексті сучасної європейської практики дозволили обґрунтувати пріоритетні напрями подальшого розвитку інвестиційної діяльності та можливі варіанти її фінансового забезпечення у вітчизняній аграрній галузі у найближчій перспективі.Ключові слова: інвестиційні потоки, інвестиційна діяльність, аграрний сектор, агробізнес, фінансове забезпечення, країни ЄС, стратегічний розвиток. Kryukova I.O. PRIORITIES FOR THE DEVELOPMENT OF INVESTMENT ACTIVITY IN THE AGRICULTURAL SECTOR OF UKRAINE IN THE CONTEXT OF MODERN EUROPEAN TRENDSPurpose. The aim of the article is the analysis of current trends in investment support of the domestic agricultural sector in the context of current European practice and justification of promising areas of investment activity in agriculture of Ukraine.Methodology of research. A set of general scientific and specific methods of economic research is used when writing the article, in particular, methods of theoretical generalizations: analysis, abstract and logical method (substantiating modern trends in investment support of the agricultural sector of Ukraine and the EU); economic and statistical methods (when assessing the dynamics of investment in the domestic agricultural sector); methods of comparison and scientific synthesis (in substantiation of priority forms and directions of development of investment activity of agriculture of Ukraine taking into account the leading experience of the European practice); methods of graphic display of the received results of researches.Findings. It is determined that the level of investment security and investment activity of the national agricultural sector, in comparison with European practice, remains low. Significant differences are also characterized by key areas of investment in agriculture in Ukraine and within the EU agricultural sector. The main tendencies of investment support of agribusiness of European countries are analysed, features of financing of investment projects and tendencies of shift of geographical structure of agrarian investments towards the countries of North Africa and Asia are revealed. Some aspects of the European policy of investment in the agricultural sector of the Ukrainian economy are analysed. The financial and geographical structure of sources of investment flows of domestic agriculture is studied.Originality. The priorities of investment activity of the agrarian sector of the national economy are combined with the key modern tendencies of investment provision of agriculture of the EU countries for realization of possibilities of search of joint investment directions and projects, and also financial instruments of their realization.Practical value. The trends and features of investment support of the agricultural sector of Ukraine in the context of modern European practice revealed as a result of research allowed to substantiate the priority areas of further development of investment activities and possible options for its financial support in the domestic agricultural sector in the near future.Key words: investment flows, investment activity, agrarian sector, agribusiness, financial provision, EU countries, strategic development.
Keywords: Ключові слова; інвестиційні потоки; інвестиційна діяльність; аграрний сектор; агробізнес; фінансове забезпечення; країни ЄС; стратегічний розвиток.