ОЦІНКА ВАРТОСТІ ПОЗИЧЕНИХ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ, ЗАЛУЧЕНИХ У ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Яцух О.О. ОЦІНКА ВАРТОСТІ ПОЗИЧЕНИХ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ, ЗАЛУЧЕНИХ У ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВМета. Формування та висвітлення основних засад методологічного підходу до порівняльної оцінки вартості позичених фінансових ресурсів, залучених у господарську діяльність сільськогосподарських підприємств.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної фінансової теорії, наукові праці зарубіжних і вітчизняних учених щодо формування вартості позиченого капіталу, а також практичні надбання нормативно-правого забезпечення процесу залучення позикових фінансових ресурсів у господарську діяльність сільськогосподарських підприємств. У ході дослідження використано загальнонаукові методи, зокрема: теоретичного узагальнення – для осмислення ключових теорій формування вартості позиченого капіталу; систематизації – для формування класифікаційних ознак позичених фінансових ресурсів та виокремлення ключових елементів умов їх залучення в господарську діяльність; аналізу і синтезу – для визначення основних складових вартості позичених фінансових ресурсів та проведення порівняльної оцінки.Результати дослідження. Запропоновано порівняльну оцінку вартості позичених фінансових ресурсів при банківському кредитуванні, форвардних і лізингових операціях, а також при укладанні угод позики за допомогою аграрних розписок.Наукова новизна результатів дослідження. На основі власних досліджень автором виокремлено домінантні форми фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств: банківський кредит, форвардні та лізингові операції, товарний кредит, а також займи з використанням таких нових фінансових інструментів, як товарні і фінансові аграрні розписки. Сформовано комплексний методологічний підхід до порівняльної оцінки вартості різних форм фінансових ресурсів, залучених у господарську діяльність сільськогосподарських підприємств.Практична значущість результатів дослідження. Сформований комплексний методологічний підхід до порівняльної оцінки вартості різних форм фінансових ресурсів, залучених у господарську діяльність, може бути використаний сільськогосподарськими підприємствами при прийняті управлінських рішень щодо використання різних джерел залучення капіталу.Ключові слова: аграрні розписки; вартість позиченого капіталу; кредитні операції; лізингові операції; фінансові ресурси; форвардні операції.  Яцух Е.А. ОЦЕНКА СТОИМОСТИ ЗАЕМНЫХ ФИНАНСОВЫХ РЕСУРСОВ, ПРИВЛЕЧЕННЫХ В ХОЗЯЙСТВЕННУЮ ДЕЯТЕЛЬНОСТЬ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙЦель. Формирование и освещение основных принципов методологического подхода к сравнительной оценке стоимости заемных финансовых ресурсов, привлеченных в хозяйственную деятельность сельскохозяйственных предприятий.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются фундаментальные положения современной финансовой теории, научные труды зарубежных и отечественных ученых по формированию стоимости заемного капитала, а также практические достижения нормативно-правого обеспечения процесса привлечения заемных финансовых ресурсов в хозяйственную деятельность сельскохозяйственных предприятий. В ходе исследования использованы общенаучные методы, в частности: теоретического обобщения – для осмысления ключевых теорий формирования стоимости заемного капитала; систематизации – для формирования классификационных признаков заемных финансовых ресурсов и выделение ключевых элементов условий их привлечения в хозяйственную деятельность; анализа и синтеза – для определения основных составляющих стоимости заемных финансовых ресурсов и проведения сравнительной оценки.Результаты исследования. Предложено сравнительную оценку стоимости заемных финансовых ресурсов при банковском кредитовании, форвардных и лизинговых операциях, а также при заключении сделок займа с помощью аграрных расписок.Научная новизна результатов исследования. На основе собственных исследований автором выделены доминантные формы финансового обеспечения сельскохозяйственных предприятий: банковский кредит, форвардные и лизинговые операции, товарный кредит, а также займы с использованием таких новых финансовых инструментов, как товарные и финансовые аграрные расписки. Сформирован комплексный методологический подход к сравнительной оценке стоимости различных форм финансовых ресурсов, привлеченных в хозяйственную деятельность сельскохозяйственных предприятий.Практическая значимость результатов исследования. Сформированный комплексный методологический подход к сравнительной оценке стоимости различных форм финансовых ресурсов, привлеченных в хозяйственную деятельность, может быть использован сельскохозяйственными предприятиями при принятии управленческих решений по использованию различных источников привлечения капитала.Ключевые слова: аграрные расписки, стоимость заемного капитала, кредитные операции, лизинговые операции, финансовые ресурсы, форвардные операции. Iatsukh O.O. ESTIMATION OF THE COST OF BORROWED FINANCIAL RESOURCES INVOLVED IN THE ECONOMIC ACTIVITY OF AGRICULTURAL ENTERPRISESPurpose. The aim of the article is to formulate and highlight the main principles of the methodological approach to comparative estimation of the cost of borrowed financial resources involved in the economic activity of agricultural enterprises.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the fundamental positions of modern financial theory, scientific works of foreign and domestic scientists on the formation of the value of borrowed capital, as well as the practical achievements of normative and legal maintenance of the process of attracting borrowed financial resources into the economic activity of agricultural enterprises. General scientific methods are used in the course of the research, in particular: theoretical generalization – to understand the key theories of the formation of the value of borrowed capital; systematization – for the formation of classification features of borrowed financial resources and the selection of key elements of the conditions for their involvement in economic activity; analysis and synthesis – to determine the main components of the cost of borrowed financial resources and to conduct a comparative assessment.Findings. A comparative estimation of the cost of borrowed financial resources is offered in bank lending, forward and leasing operations, as well as in concluding loan agreements with agrarian receipts.Originality. Based on his own research, the author identifies the dominant forms of financial support for agricultural enterprises: bank loans, forward and lease transactions, commodity loans, as well as loans using such new financial instruments as commodity and financial agrarian receipts. A comprehensive methodological approach to the comparative estimation of the value of various forms of financial resources involved in the economic activity of agricultural enterprises has been formed.Practical value. The developed comprehensive methodological approach to comparative estimation of the cost of various forms of financial resources involved in economic activity can be used by agricultural enterprises in the course of management decisions on the use of various sources of capital attraction.Key words: agrarian receipts cost of borrowed capital; credit operations; leasing operations; financial resources; forward operations.
Keywords: Ключові слова; аграрні розписки; вартість позиченого капіталу; кредитні операції; лізингові операції; фінансові ресурси; форвардні операції.