РЕАЛІЇ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ В УМОВАХ ІНСТИТУЦІЙНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Панухник О.В., Голич Н.В. РЕАЛІЇ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ В УМОВАХ ІНСТИТУЦІЙНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІМета. Дослідження стану та особливостей розвитку малого бізнесу регіону, зокрема Тернопільщини, охарактеризувати структуру бізнесу на основі даних статистичної звітності, виявити головні проблеми та запропонувати ефективні напрями розвитку цих найменших бізнес-структур господарювання в умовах інституційної невизначеності.Методика дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є наукові праці вчених, статистична звітність, нормативні та законодавчі акти України з питань розвитку малого бізнесу. У процесі дослідження було використано наступні загальнонаукові методи: аналіз та синтез – для обґрунтування сучасного стану розвитку підприємств малого бізнесу регіону, узагальнення – для визначення ключових перешкод розвитку та шляхів їх подолання та системний підхід – для дослідження підприємств даного кластеру як цілісної складової економіки.Результати дослідження. Проаналізовано динаміку основних показників та фінансових результатів діяльності суб’єктів малого бізнесу на місцевому рівні. На основі аналізу статистичних даних доведено, що сучасний стан розвитку суб’єктів господарювання малого бізнесу Тернопільщини є нестійким і нестабільним. Досліджено сучасний стан, перспективи розвитку малого бізнесу та головні бар’єри, які перешкоджають їхньому розвитку.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано ймовірні шляхи економічного розвитку малого бізнесу в регіоні та державі в сучасних динамічних умовах нестабільного ринкового середовища.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для вирішення проблем розвитку малого бізнесу на регіональному рівні. Вони можуть бути використані в практичній діяльності підприємств малого бізнесу.Ключові слова: бізнес; малий бізнес; економічний розвиток; ринкова економіка; регіональний рівень; інституційна невизначеність. Панухник Е.В., Голич Н.В. РЕАЛИИ РАЗВИТИЯ МАЛОГО БИЗНЕСА ТЕРНОПОЛЬЩИНЫ В УСЛОВИЯХ ИНСТИТУЦИОНАЛЬНЫХ НЕОПРЕДЕЛЕННОСТЕЙЦель. Исследование состояния и особенностей развития малого бизнеса региона, в частности Тернопольщины, охарактеризовать структуру бизнеса на основе данных статистической отчетности, выявить главные проблемы и предложить эффективные направления развития этих самых бизнес-структур хозяйствования в условиях институциональной неопределенности.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются научные труды ученых, статистическая отчетность, нормативные и законодательные акты Украины по вопросам развития малого бизнеса. В процессе исследования были использованы следующие общенаучные методы: анализ и синтез – для обоснования современного состояния развития предприятий малого бизнеса региона, обобщения – для определения ключевых препятствий развития и путей их преодоления и системный подход – для исследования предприятий данного кластера как целостной составляющей экономики.Результаты исследования. Проанализирована динамика основных показателей и финансовых результатов деятельности субъектов малого бизнеса на местном уровне. На основе анализа статистических данных доказано, что современное состояние развития субъектов малого бизнеса Тернопольщины является неустойчивым и нестабильным. Исследовано современное состояние, перспективы развития малого бизнеса и главные барьеры, которые препятствуют их развитию.Научная новизна результатов исследования. В результате исследования предложены возможные пути экономического развития малого бизнеса в регионе и государстве в современных динамичных условиях нестабильной рыночной среды.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования являются основой для решения проблем развития малого бизнеса на региональном уровне. Они могут быть использованы в практической деятельности предприятий малого бизнеса.Ключевые слова: бизнес, малый бизнес, экономическое развитие, рыночная экономика, региональный уровень, институциональная неопределенность. Panukhnyk O.V., Holych N.V. REALITIES OF THE SMALL BUSINESS DEVELOPMENT OF TERNOPIL REGION IN CONDITIONS OF INSTITUTIONAL UNCERTAINTYPurpose. The aim of the article is to study the state and characteristics of the development of small business in the region, in particular, in Ternopil region, to describe the business structure based on statistical reporting data, to identify the main problems and to offer effective directions for the development of these smallest business entities under conditions of institutional uncertainty.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the research is the scientific works of scientists, statistical reporting, normative and legislative acts of Ukraine on development of small business. The following general scientific methods are used in the process of research: analysis and synthesis – to substantiate the current state of development of small business enterprises in the region, generalization – to identify key barriers to development and ways to overcome them and systematic approach – to study the enterprises of this cluster as an integral component of the economy.Findings. The dynamics of the main indicators and financial results of the activities of small business entities at the local level is analyzed. It is proved on the basis of analysis of statistical data that the current state of development of small business entrepreneurs in the Ternopil region is fragile and unstable. The present state, prospects of small business development and the main barriers hindering their development are explored.Originality. The ways of economic development of small business in the region and the state in the current dynamic conditions of an unstable market environment are proposed.Practical value. The obtained research results are the basis for solving problems of small business development at the regional level. They can be used in the practical activities of small business enterprises.Key words: business; small business; economic development; market economy; regional level; institutional uncertainty.
Keywords: Ключові слова; бізнес; малий бізнес; економічний розвиток; ринкова економіка; регіональний рівень; інституційна невизначеність.