ВПЛИВ ТАРИФНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ НА УСПІШНІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКО-ПРОЕКТІВ ПІДПРИЄМСТВ З РЕЦИКЛІНГУ ВІДХОДІВ ПЛАСТИКУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Насіров Мехді Фарман Огли. ВПЛИВ ТАРИФНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ НА УСПІШНІСТЬ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕКО-ПРОЕКТІВ ПІДПРИЄМСТВ З РЕЦИКЛІНГУ ВІДХОДІВ ПЛАСТИКУМетою статті є оцінювання впливу тарифної політики у сфері комунальних послуг на успішність реалізації еко-проектів з рециклінгу відходів пластику.Методика дослідження. Під час проведення досліджень використано низку загальнонаукових та спеціальних методів дослідження. Зокрема, логічний метод, методи індукції та дедукції, групування та узагальнення виступили основою доведення потреби зміни характеру тарифної політики у сфері комунальних послуг як запоруки успішної реалізації еко-проектів з рециклінгу відходів пластику. Графічний метод використано при розробці алгоритму розрахунку тарифу на послуги з перероблення ТПВ (зокрема пластику) згідно Постанови НКРЕКП від 27.10.2017 р. за №1307. Метод монографічний використано при викладенні результатів дослідження.Результати дослідження полягають у вивченні нормативно-правових актів з питань тарифного регулювання комунальних послуг у сфері поводження з відходами пластику, методики формування тарифів на послуги з вивезення, переробки, утилізації та захоронення побутових відходів, а також розробці практичних рекомендацій щодо зміни характеру тарифної політики, як запоруки успішності реалізації еко-проектів з рециклінгу відходів пластику.Наукова новизна результатів дослідження полягає у розробці практичних рекомендацій щодо зміни характеру тарифної політики у сфері комунальних послуг з поводження з побутовими відходами, застосування яких на практиці сприятиме забезпеченню успішності реалізації еко-проектів з рециклінгу відходів пластику.Практична значущість результатів дослідження. Основні положення даного дослідження у формі практичних рекомендацій можуть бути використані органами місцевого самоврядування та територіальними громадами при формуванні тарифної політики у сфері комунальних послуг з поводження з побутовими відходами.Ключові слова: еко-проекти; рециклінг побутових відходів; тарифна політика; тверді побутові відходи. Насиров Мехди Фарман Оглы. ВЛИЯНИЕ ТАРИФНОЙ ПОЛИТИКИ В СФЕРЕ КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ НА УСПЕШНОСТЬ РЕАЛИЗАЦИИ ЭКО-ПРОЕКТОВ КОМПАНИЙ С РЕЦИКЛИНГА ОТХОДОВ ПЛАСТИКАЦелью статьи является оценка влияния тарифной политики в сфере коммунальных услуг на успешность реализации эко-проектов по рециклингу отходов пластика.Методика исследования. При проведении исследований использованы ряд общенаучных и специальных методов исследования. В частности, логический метод, методы индукции и дедукции, группировки и обобщения выступили основой доказательства необходимости изменения характера тарифной политики в сфере коммунальных услуг как залога успешной реализации эко-проектов по рециклингу отходов пластика. Графический метод использован при разработке алгоритма расчета тарифов на услуги по переработке твердых бытовых отходов  (в частности, пластика) согласно Постановлению НКРЕКП от 27.10.2017 г. №1307. Метод монографический использовано при изложении результатов исследования.Результаты исследования состоят в изучении нормативно-правовых актов по вопросам тарифного регулирования коммунальных услуг в сфере обращения с отходами пластика, методики формирования тарифов на услуги по вывозу, переработке, утилизации и захоронения бытовых отходов, а также разработке практических рекомендаций по изменению характера тарифной политики, как залога успешности реализации эко-проектов по рециклингу отходов пластика.Научная новизна результатов исследования состоит в разработке практических рекомендаций по изменению характера тарифной политики в сфере коммунальных услуг по обращению с бытовыми отходами, применение которых на практике будет способствовать обеспечению успешности реализации эко-проектов по рециклингу отходов пластика.Практическая значимость результатов исследования. Основные положения данного исследования в форме практических рекомендаций могут быть использованы органами местного самоуправления и территориальными общинами при формировании тарифной политики в сфере коммунальных услуг по обращению с бытовыми отходами.Ключевые слова: эко-проекты, рециклинг бытовых отходов, тарифная политика, твердые бытовые отходы. Nasirov Mehdi Farman Ohly. INFLUENCE OF TARIFF POLICY IN THE FIELD OF UTILITIES ON THE SUCCESS OF IMPLEMENTATION OF ECO-PROJECTS OF RECYCLING ENTERPRISES OF PLASTIC WASTEPurpose. The aim of the article is to assess the impact of tariff policy in the field of utilities on the success of the implementation of eco-projects on recycling plastic waste.Methodology of research. In particular, the logical method, the methods of induction and deduction, grouping and generalization are the basis for proving the need to change the character of tariff policy in the field of utilities as a guarantee of the successful implementation of eco-projects on recycling of waste plastics. The graphical method is used in developing the algorithm for calculating the tariff for services for the processing of solid waste (in particular plastic) in accordance with the NCRECS Regulation dated October 27, 2017, No. 1307. The monographic method is used to describe the results of the study.Findings. The results of the study consist in studying normative and legal acts on tariff regulation of communal services in the field of plastic waste management, methods of forming tariffs for services on removal, processing, utilization and disposal of household wastes, as well as developing practical recommendations for changing the nature of tariff policy, as the key to the success of the implementation of eco-projects on recycling waste plastic.Originality. The scientific novelty of the research results is to develop practical recommendations for changing the nature of tariff policy in the field of communal services for household waste management, which in practice will help ensure the success of the implementation of eco-projects on waste recycling.Practical value. The main provisions of this study in the form of practical recommendations can be used by local authorities and territorial communities when formulating tariff policies in the field of communal services for household waste management.Key words: eco-projects; recycling of household wastes; tariff policy; solid household waste.
Keywords: Ключові слова; еко-проекти; рециклінг побутових відходів; тарифна політика; тверді побутові відходи.