ІННОВАЦІЙНІ ДРАЙВЕРИ САМОКОНТРОЛЮ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Пантелеєв В.П. ІННОВАЦІЙНІ ДРАЙВЕРИ САМОКОНТРОЛЮ В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОММета. Розкриття організаційного аспекту самоконтролю (постановка завдань та джерел інформації) на основі інновацій.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи: порівняльно-правовий ‒ для дослідження нормативних актів, що регулюють інноваційну діяльність в Україні; системний підхід – у процесі дослідження чинників, які впливають на самоконтроль; систематизації, групування та абстрагування – для формування завдань та джерел інформації для організації самоконтролю та змісту тесту інноваційного проекту самоконтролю.Результати дослідження. Встановлено, що основними елементами інновацій самоконтролю є методики та програми проведення самоконтролю, сучасне програмне забезпечення та засоби автоматизації самоконтролю, постійне підвищення кваліфікації працівників. Наведено показники ефективності інновацій при самоконтролі. Доведено, що запровадження самоконтролю на основі інновацій сприяє посиленню контролю власника над капіталом. Запропоновано тест інноваційного проекту самоконтролю. За стадіями проведення самоконтролю визначено його завдання та необхідні джерела інформації.Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку обґрунтування доцільності самоконтролю на основі інновацій в управлінні підприємством, зокрема, за рахунок запропонованого тесту інноваційного проекту самоконтролю.Практична значущість результатів дослідження. Проведене дослідження є основою подальшого розвитку самоконтролю в управлінні підприємствами України. Запропонований тест інноваційного проекту самоконтролю може бути використаний при оцінюванні рівня внутрішнього контролю підприємства. Пропозиції можуть бути застосовані на більшості підприємств, з певними варіантами для наукоємних операцій, суб’єктів малого підприємництва тощо.Ключові слова: самоконтроль, управлінські інновації, класифікація інновацій, тест інноваційного проекту самоконтролю. Пантелеев В.П. ИННОВАЦИОННЫЕ ДРАЙВЕРА САМОКОНТРОЛЯ В УПРАВЛЕНИИ ПРЕДПРИЯТИЕМЦель. Раскрытие организационного аспекта самоконтроля (постановка задач и источников информации) на основе инноваций.Методика исследования. Для достижения поставленной цели использованы следующие методы: сравнительно-правовой ‒ для исследования нормативных актов, регулирующих инновационную деятельность в Украине; системный подход ‒ в процессе исследования факторов, влияющих на самоконтроль; систематизации, группировки и абстрагирования ‒ для формирования задач и источников информации для организации самоконтроля и содержания теста инновационного проекта самоконтроля.Результаты исследования. Установлено, что основными элементами инноваций самоконтроля является методики и программы проведения самоконтроля, современное программное обеспечение и средства автоматизации самоконтроля, постоянное повышение квалификации работников. Приведены показатели эффективности инноваций при самоконтроле. Доказано, что введение самоконтроля на основе инноваций способствует усилению контроля собственника над капиталом. Предложен тест инновационного проекта самоконтроля. По стадиям проведения самоконтроля определены его задачи и необходимые источники информации.Научная новизна результатов исследования. Получило дальнейшее развитие обоснование целесообразности самоконтроля на основе инноваций в управлении предприятием, в частности, за счет предложенного теста инновационного проекта самоконтроля.Практическая значимость результатов исследования. Проведенное исследование является основой дальнейшего развития самоконтроля в управлении предприятиями Украины. Предложенный тест инновационного проекта самоконтроля может быть использован при оценке уровня внутреннего контроля. Предложения могут быть применимы на большинстве предприятий, с известными вариантами для наукоемких операций, субъектов малого предпринимательства и т.п.Ключевые слова: самоконтроль, управленческие инновации, классификация инноваций, тест инновационного проекта самоконтроля. Panteleiev V.P. INNOVATIVE DRIVERS OF SELF-CONTROL IN ENTERPRISE MANAGEMENTPurpose. The aim of the article is to disclose the organizational aspect of self-control (setting tasks and sources of information) based on innovations.Methodology of research. The following methods are used to achieve this goal: comparative law ‒ to study the regulations governing innovation in Ukraine; system approach ‒ in the process of studying the factors that affect self-control; systematization, grouping and abstraction ‒ for the formation of tasks and sources of information for the organization of self-control and the content of the test of the innovative project of self-control.Findings. It is established that the main elements of innovations of self-control are methods and programs of self-control, modern software and means of automation of self-control, continuous training of employees. Indicators of efficiency of innovations at self-control are resulted. It is proved that the introduction of self-control based on innovations helps to strengthen the owner's control over capital. The test of the innovative project of self-control is offered. According to the stages of self-control, its tasks and necessary sources of information are determined.Originality. The substantiation of the expediency of self-control on the basis of innovations in the management of the enterprise, in particular, at the expense of the offered test of the innovative project of self-control has got further development.Practical value. The study is the basis for further development of self-control in the management of Ukrainian enterprises. The proposed test of the innovative project of self-control can be used in assessing the level of internal control of the enterprise. The proposals can be applied to most companies, with certain options for science-intensive operations, small businesses, etc.Key words: self-control, managerial innovations, classification of innovations, test of innovative project of self-control.
Keywords: Ключові слова; самоконтроль; управлінські інновації; класифікація інновацій; тест інноваційного проекту самоконтролю.