ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ АГРАРНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Мацьків В.В. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ АГРАРНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИМета. Розроблення шляхів вдосконалення фінансового забезпечення розвитку аграрної сфери в умовах трансформації економіки.Методика дослідження. У процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, зокрема: історичний та документальний аналіз – для визначення концептуальних основ фінансового забезпечення суб’єктів господарювання в аграрній сфері; графічний та табличний методи – для представлення результатів аналізу; методи абстрагування та узагальнення – для формулювання висновків та пропозицій.Результати дослідження. Узагальнено змістовне наповнення фінансового забезпечення аграрної сфери. Виявлено сутність та охарактеризовано мету фінансового забезпечення. Обґрунтовано доцільність розробки фінансової стратегії розвитку аграрної сфери України та визначено її складові компоненти. Встановлено основні цілі інвестиційної політики в аграрній сфері щодо створення оптимальних умов для ефективного використання інвестиційного потенціалу. Запропоновано механізм державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, котрий повинен поєднувати в собі різні форми забезпечення: пряму (субсидування); непряму (пільгове оподаткування); опосередковану (не пов’язану безпосередньо з аграрним виробництвом).Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено комплекс пропозицій щодо нарощення обсягів фінансування аграрної сфери України для використання резервів стратегічного розвитку. Обґрунтовано типологію схем фінансування відповідно до цілей суб’єктів господарювання в аграрній сфері. Запропоновано стратегію розвитку фінансового забезпечення аграрної сфери.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані аграрними підприємствами при формуванні ефективної політики фінансування діяльності розвитку в умовах мінливого конкурентного середовища.Ключові слова: фінансування, фінансове забезпечення, фінансові ресурси, суб’єкти господарювання, сільськогосподарські підприємства, стратегія розвитку, аграрна сфера. Мацкив В.В. ПУТИ СОВЕРШЕНСТВОВАНИЯ ФИНАНСОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ РАЗВИТИЯ АГРАРНОЙ СФЕРЫ В УСЛОВИЯХ ТРАНСФОРМАЦИИ ЭКОНОМИКИЦель. Разработка путей совершенствования финансового обеспечения развития аграрной сферы в условиях трансформации экономики.Методика исследования. В процессе исследования использованы совокупность общенаучных и специальных методов исследования, в частности: исторический и документальный анализ – для определения концептуальных основ финансового обеспечения субъектов хозяйствования в аграрной сфере; графический и табличный методы – для представления результатов анализа; методы абстрагирования и обобщения – для формулировки выводов и предложений.Результаты исследования. Обзор содержательное наполнение финансового обеспечения аграрной сферы. Выявлена сущность и охарактеризована цель финансового обеспечения. Обоснована целесообразность разработки финансовой стратегии развития аграрной сферы Украины и определены ее компоненты. Установлены основные цели инвестиционной политики в аграрной сфере по созданию оптимальных условий для эффективного использования инвестиционного потенциала. Предложен механизм государственной поддержки сельскохозяйственных товаропроизводителей, который должен сочетать в себе различные формы обеспечения: прямую (субсидирование) косвенную (льготное налогообложение) опосредованную (не связанную непосредственно с аграрным производством).Научная новизна результатов исследования. Разработан комплекс предложений по наращиванию объемов финансирования аграрной сферы Украины для использования резервов стратегического развития. Обосновано типологию схем финансирования в соответствии с целями субъектов хозяйствования в аграрной сфере. Предложена стратегия развития финансового обеспечения аграрной сферы.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы аграрными предприятиями при формировании эффективной политики финансирования деятельности развития в условиях меняющейся конкурентной среды.Ключевые слова: финансирование, финансовое обеспечение, финансовые ресурсы, предприятия, сельскохозяйственные предприятия, стратегия развития, аграрная сфера. Matskiv V.V. WAYS TO IMPROVE THE FINANCIAL SUPPORT OF THE AGRICULTURAL SECTOR IN THE CONDITIONS OF ECONOMIC TRANSFORMATIONPurpose. The aim of the article is the development of ways to improve the financial support of the agricultural sector in the conditions of economic transformation.Methodology of research. The study used a set of general and special research methods, in particular: historical and documentary analysis – to determine the conceptual basis of financial support of economic entities in the agricultural sector; graphical and tabular methods – to present the results of the analysis; methods of abstraction and generalization – to formulate conclusions and suggestions.Findings. The content of the financial support of the agricultural sector is generalized. The essence and the purpose of financial support are revealed. The expediency of developing a financial strategy for the development of the agricultural sector of Ukraine is substantiated and its components are identified. The main goals of investment policy in the agricultural sector to create optimal conditions for effective use of investment potential are established. The mechanism of the state support of agricultural commodity producers which has to combine various forms of maintenance is offered: direct (subsidy); indirect (preferential taxation); indirect (not directly related to agricultural production).Originality. A set of proposals for increasing the amount of funding for the agricultural sector of Ukraine for the use of strategic development reserves has been developed. The typology of financing schemes in accordance with the goals of economic entities in the agricultural sector is substantiated. The strategy of development of financial maintenance of agrarian sphere is offered.Practical value. The results of the study can be used by agricultural enterprises in the formation of effective policies for financing development activities in a changing competitive environment.Key words: financing, financial provision, financial resources, economic entities, agricultural enterprises, development strategy, agricultural sphere.
Keywords: Ключові слова; фінансування; фінансове забезпечення; фінансові ресурси; суб’єкти господарювання; сільськогосподарські підприємства; стратегія розвитку; аграрна сфера.