РОЗВИТОК ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО РУХУ У СПАДЩИНІ ГРИГОРІЯ ГАЛАГАНА (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шульський М.Г., Шульський А.М. РОЗВИТОК ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО РУХУ У СПАДЩИНІ ГРИГОРІЯ ГАЛАГАНАМетою статті є розгляд розвитку технології кооперативного руху, в основі якого є вчення Григорія Галагана.Методика дослідження. Для дослідження поставленої проблематики використовувалися загальнонаукові і спеціальні методи: діалектичний, дедуктивний, індуктивний, абстрагування, конкретизація та порівняльний метод. Використано такі методи дослідження: діалектичний метод пізнання – при розгляді історичного шляху діяльності Г. Галагана; теоретичного узагальнення і порівняння – для розвитку понятійного апарату і дослідження розвитку технології кооперативного руху; абстрактно-логічний – при теоретичному узагальненні сутності та здобутків наукової спадщини Г. Галагана. Першоджерелами у дослідженні слугували історичні українські твори.Результати дослідження. Здійснено дослідження основних віх життя і діяльності видатної особистості України другої половини ХІХ століття Григорія Галагана. Основний акцент у процесах дослідження було сконцентровано на: розгляді умов розвитку різних сфер суспільних відносин в середині ХІХ століття в Україні; розробці та здійсненні технології кооперативної діяльності Г. Галагана; визначенні впливу діяльності технології кооперативної діяльності Г. Галагана на розвиток аграрних відносин. Здійснено огляд життєдіяльності Григорія Галагана, як визначної особистості української економічної думки.Наукова новизна результатів дослідження. Проведено узагальнення різнобічної діяльності Г. Галагана, зокрема виокремлено технології кооперативної діяльності.Практична значущість результатів дослідження. Проведення оцінки практичних кроків реалізації технології кооперативної діяльності Г. Галагана дає підстави стверджувати про необхідність подальшого дослідження щодо збагачення науки у цьому напрямі. Отримані результати дослідження направлені на висвітлення «білих плям» історії створення технології кооперативного руху на українських землях ХІХ ст.Ключові слова: Григорій Галаган, суспільні відносини, кооперація, технології кооперативної діяльності, ощадно-позичкова кооперація, кредити, кооперативна діяльність.  Шульский Н.Г., Шульский А.Н. РАЗВИТИЕ ТЕХНОЛОГИИ КООПЕРАТИВНОГО ДВИЖЕНИЯ В НАСЛЕДИИ ГРИГОРИЯ ГАЛАГАНАЦелью статьи является рассмотрение развития технологии кооперативного движения, в основе которого лежит учение Григория Галагана.Методика исследования. Для исследования поставленной проблематики использовались общенаучные и специальные методы: диалектический, дедуктивный, индуктивный, абстрагирования, конкретизации и сравнительный метод. Использованы следующие методы исследования: диалектический метод познания - при рассмотрении исторического пути деятельности Г. Галагана; теоретического обобщения и сравнения - для развития понятийного аппарата и исследования развития технологии кооперативного движения; абстрактно-логический - при теоретическом обобщении сущности и достижений научного наследия Г. Галагана. Первоисточниками в исследовании служили исторические украинские произведения.Результаты исследования. Проведено исследование основных вех жизни и деятельности выдающейся личности Украины второй половины XIX века Григория Галагана. Основной акцент в процессах исследования был сконцентрирован на: рассмотрении условий развития различных сфер общественных отношений в середине XIX века в Украине; разработке и осуществлении технологии кооперативной деятельности Г. Галагана; определении влияния деятельности технологии кооперативной деятельности Г. Галагана на развитие аграрных отношений. Осуществлен обзор жизнедеятельности Григория Галагана, как выдающейся личности украинской экономической мысли.Научная новизна результатов исследования. Проведено обобщение разносторонней деятельности Г. Галагана, в частности выделены технологии кооперативной деятельности.Практическая значимость результатов исследования. Проведение оценки практических шагов реализации технологии кооперативной деятельности Г. Галагана дает основания утверждать о необходимости дальнейшего исследования по обогащению науки в этом направлении. Полученные результаты исследования направлены на освещение «белых пятен» истории создания технологии кооперативного движения на украинских землях XIX в.Ключевые слова: Григорий Галаган, общественные отношения, кооперация, технологии кооперативной деятельности, ссудо-сберегательная кооперация, кредиты, кооперативная деятельность.Shulskyi M.G., Shulskyi A.M. DEVELOPMENT OF COOPERATIVE MOVEMENT TECHNOLOGY IN THE LEGACY OF HRYHORII HALAHANPurpose. The purpose of the article is to consider the development of technology of the cooperative movement, which is based on teachings of Hryhorii Halahan.Methodology of research. General scientific and special methods are used to study the problems: dialectical, deductive, inductive, abstraction, concretization and comparative method. The following research methods are used: dialectical method of cognition – when considering the historical path of H. Halahan's activity; theoretical generalization and comparison – for the development of the conceptual apparatus and research on the development of cooperative movement technology; abstract and logical – in the theoretical generalization of the essence and achievements of the scientific heritage of H. Halahan. The primary sources in the study are historical Ukrainian works.Findings. A study of the main milestones in the life and work of a prominent figure in Ukraine in the second half of the nineteenth century Hryhoriy Halahan is conducted. The main emphasis in the research processes is focused on: consideration of the conditions for the development of various spheres of social relations in the middle of the XIX century in Ukraine; development and implementation of technology of H. Halahan’s cooperative activity; determining the impact of the technology of H. Halahan’s cooperative activity on the development of agricultural relations. A review of the life of Hryhoriy Halahan, as a prominent figure in Ukrainian economic thought, is implemented.Originality. The generalization of H. Halahan's versatile activity is carried out; in particular the technologies of cooperative activity are singled out.Practical value. Assessing the practical steps of implementation of the technology of H. Halahan’s cooperative activity gives grounds to assert the need for further research on the enrichment of science in this direction. The obtained results of the study are aimed at highlighting the “white spots” of the history of the technology of cooperative movement in the Ukrainian lands of the XIX century.Key words: Hryhorii Halahan, public relations, cooperation, technologies of cooperative activity, savings and loan cooperation, credits, cooperative activity.
Keywords: Ключові слова; Григорій Галаган; суспільні відносини; кооперація; технології кооперативної діяльності; ощадно-позичкова кооперація; кредити; кооперативна діяльність.