ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЯК НАПРЯМ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ТУРИСТИЧНИХ СИСТЕМ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Коркуна О.І., Никига О.В., Підвальна О.Г. ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЯК НАПРЯМ ФУНКЦІОНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ ТУРИСТИЧНИХ СИСТЕММета. Узагальнення концептуальних засад інноваційного розвитку туризму на регіональному рівні, виокремлення перспективних напрямів інноваційної діяльності у функціонуванні регіональних туристичних систем України.Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети дослідження використано наступні методи: аналізу наукової літератури ‒ для вивчення підходів до розуміння суті та структури понять «інновація», «інноваційна діяльність», «інноваційний розвиток», особливостей інноваційної діяльності в туристичній сфері; узагальнення та синтезу ‒ для обґрунтування концептуальних засад інноваційного розвитку регіональних туристичних систем.Результати дослідження. Доведено, що інновації є важливим фактором і результатом сучасної туристичної діяльності, а інноваційний розвиток слід розглядати як пріоритетний напрям підвищення конкурентоздатності туристичних підприємств, дестинацій, регіонів та держав; при цьому він має складну структуру та системний характер. Обґрунтовано, що основними напрямами інноваційного розвитку регіональних туристичних систем є: формування інноваційної інфраструктури (зокрема, у вигляді туристичних кластерів), активізація інноваційної діяльності на підприємствах, підвищення ефективності впровадження і використання інноваційних технологій, ширше залучення управлінської та науково-освітньої підсистем до процесів генерування та підтримки інновацій.Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено теоретико-методологічні засади дослідження інноваційного розвитку туризму на регіональному рівні. Набула подальшого розвитку концепція інноваційних факторів регіональних туристичних систем.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані як у практиці регіонального та державного управління розвитком туризму, стратегічному плануванні, так і в діяльності суб’єктів туристичного бізнесу. Теоретико-методологічні узагальнення можуть бути основою для подальших наукових досліджень.Ключові слова: інноваційний розвиток, регіональна туристична система, підхід, концепція, кластер. Коркуна О.И., Никига О.В., Подвальная О.Г. ИННОВАЦИОННОЕ РАЗВИТИЕ КАК НАПРАВЛЕНИЕ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ РЕГИОНАЛЬНЫХ ТУРИСТИЧЕСКИХ СИСТЕМЦель. Обобщение концептуальных основ инновационного развития туризма на региональном уровне, выделение перспективных направлений инновационной деятельности в функционировании региональных туристических систем Украины.Методика исследования. Для достижения поставленной цели исследования использованы следующие методы: анализа научной литературы ‒ для изучения подходов к пониманию сути и структуры понятий «инновация», «инновационная деятельность», «инновационное развитие», особенностей инновационной деятельности в туристической сфере; обобщения и синтеза ‒ для обоснования концептуальных основ инновационного развития региональных туристических систем.Результаты исследования. Доказано, что инновации являются важным фактором и результатом современной туристической деятельности, а инновационное развитие следует рассматривать как приоритетное направление повышения конкурентоспособности туристических предприятий, дестинаций, регионов и государств; при этом оно имеет сложную структуру и системный характер. Обосновано, что основными направлениями инновационного развития региональных туристических систем являются: формирование инновационной инфраструктуры (в частности, в виде туристических кластеров), активизация инновационной деятельности на предприятиях, повышение эффективности внедрения и использования инновационных технологий, привлечение управленческой и научно-образовательной подсистем к процессам генерации и поддержки инноваций.Научная новизна результатов исследования. Усовершенствовано теоретико-методологические основы исследования инновационного развития туризма на региональном уровне. Получила дальнейшее развитие концепция инновационных факторов региональных туристических систем.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть использованы как в практике регионального и государственного управления развитием туризма, стратегическом планировании, так и в деятельности субъектов туристического бизнеса. Теоретические обобщения могут быть основой для дальнейших научных исследований.Ключевые слова: инновационное развитие, региональная туристическая система, подход, концепция, кластер. Korkuna O.I., Nykyha O.V., Pidvalna O.H. INNOVATIVE DEVELOPMENT AS A DIRECTION OF FUNCTIONING OF REGIONAL TOURIST SYSTEMSPurpose. The aim of the article is generalization of conceptual bases of innovative development of tourism at the regional level, allocation of perspective directions of innovative activity in functioning of regional tourist systems of Ukraine.Methodology of research. The following methods are used achieve this goal the: analysis of scientific literature ‒ to study approaches to understanding the essence and structure of the concepts “innovation”, “innovative activity”, “innovative development”, features of innovation in tourism; generalization and synthesis ‒ to substantiate the conceptual foundations of innovative development of regional tourist systems.Findings. It is proved that innovation is an important factor and result of modern tourism, and innovation development should be considered as a priority to increase the competitiveness of tourism enterprises, destinations, regions and countries; it has a complex structure and systemic nature. It is substantiated that the main directions of innovative development of regional tourist systems are: formation of innovative infrastructure (in particular, in the form of tourist clusters), intensification of innovative activity at enterprises, increase of efficiency of introduction and use of innovative technologies, wider involvement of administrative, scientific and educational subsystems to the processes of generating and supporting innovation.Originality. Theoretical and methodological bases of research of innovative development of tourism at the regional level are improved. The concept of innovative factors of regional tourist systems has been further developed.Practical value. The results of the study can be used in the practice of regional and state management of tourism development, strategic planning, and in the activities of tourism businesses. Theoretical and methodological generalizations can be the basis for further researches.Key words: innovative development, regional tourist system, approach, concept, cluster.
Keywords: Ключові слова; інноваційний розвиток; регіональна туристична система; підхід; концепція; кластер.