ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ВИТРАТАМИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Варченко О.М., Свиноус І.В., Биба В.А. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМИ ВИТРАТАМИ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХМета. Узагальнення теоретико-методичних засад формування системи управління витратами сільськогосподарських підприємств в умовах невизначеності внутрішнього та зовнішнього середовища.Методика дослідження. Дослідження проводилось з використанням наступних методів: теоретичне узагальнення і порівняння (для визначення поняття «управління витратами» та формулювання висновків); монографічний (при формулюванні мети дослідження і вивченні наявних у науковій літературі підходів до трактування поняття «управління витратами»).Результати дослідження. Проведено аналіз методичних підходів до трактування поняття «управління витратами», що дозволило визначити такі наукові підходи: підхід до управління як процесу, що ґрунтується на досягненні цілей шляхом виконання функцій управління; ситуаційний підхід, який базується на адаптації до нових ситуаційних умов і вимагає використання методів, які є доцільними в конкретній ситуації; системний підхід, що передбачає побудову системи управління витратами з урахуванням принципів, які сприяють створенню передумов для забезпечення ефективності діяльності підприємства.Наукова новизна результатів дослідження. Дістало подальшого розвитку трактування поняття «управління витратами» на сільськогосподарських підприємствах, що розглядається як безперервна цілеспрямована діяльність апарату управління, спрямована на планування витрат, організацію економного здійснення витрат у вигляді грошових коштів на всіх стадіях виробничого процесу, контроль за виконанням виробничого плану всіма структурними підрозділами суб’єкта господарювання.Практична значущість результатів дослідження. Запропоновані теоретичні підходи до управління витратами сільськогосподарських підприємств створюють передумови до об’єднання інформаційного, методологічного та управлінсько-аналітичного блоків, що дає можливість здійснювати цілеспрямований вплив на виробничий процес з метою оптимізації витрат і підвищення економічної ефективності діяльності.Ключові слова: витрати, собівартість, управління, сільськогосподарські підприємства, центри відповідальності. Варченко А.М., Свиноус И.В., Биба В.А. ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ ОСНОВЫ ФОРМИРОВАНИЯ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОИЗВОДСТВЕННЫМИ ЗАТРАТАМИ НА СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЯХЦель. Обобщение теоретико-методических основ формирования системы управления затратами сельскохозяйственных предприятий в условиях неопределенности внутренней и внешней среды.Методика исследования. Исследование проводилось с использованием следующих методов: теоретическое обобщение и сравнение (для определения понятия «управление затратами» и формулирования выводов); монографический (при формулировке цели исследования и изучении имеющихся в научной литературе подходов к трактовке понятия «управление затратами»).Результаты исследования. Проведен анализ методических подходов к трактовке понятия «управление затратами», что позволило определить следующие научные подходы: подход к управлению как процессу, который основывается на достижении целей путем выполнения функций управления; ситуационный подход, который базируется на адаптации к новым ситуационным условиям и требует использования методов, которые являются целесообразными в конкретной ситуации; системный подход, предполагающий построение системы управления затратами с учетом принципов, которые способствуют созданию предпосылок для обеспечения эффективности деятельности предприятия.Научная новизна результатов исследования. Получила дальнейшее развитие трактовка понятия «управление затратами» на сельскохозяйственных предприятиях, что рассматривается как непрерывная целенаправленная деятельность аппарата управления, направленная на планирование затрат, организацию экономного осуществления расходов в виде денежных средств на всех стадиях производственного процесса, контроль за выполнением производственного плана всеми структурными подразделениями субъекта хозяйствования.Практическая значимость результатов исследования. Предложенные теоретические подходы к управлению затратами сельскохозяйственных предприятий создают предпосылки к объединению информационного, методологического и управленческо-аналитического блоков, что дает возможность осуществлять целенаправленное воздействие на производственный процесс с целью оптимизации затрат и повышения экономической эффективности деятельности.Ключевые слова: затраты, себестоимость, управление, сельскохозяйственные предприятия, центры ответственности. Varchenko O.M., Svynous I.V., Byba V.A. THEORETICAL BASES OF FORMATION OF MANAGEMENT SYSTEM OF PRODUCTION EXPENSES AT AGRICULTURAL ENTERPRISESPurpose. The aim of the article is generalization of theoretical and methodological bases of formation of the cost management system of agricultural enterprises in the conditions of uncertainty of internal and external environment.Methodology of research. The study is conducted using the following methods: theoretical generalization and comparison (to define the concept of “cost management” and form conclusions); monographic (in formulating the purpose of the study and studying the available in the scientific literature approaches to the interpretation of the concept of “cost management”).Findings. An analysis of methodological approaches to the interpretation of the concept of “cost management”, which allowed to identify the following scientific approaches: the approach to management as a process based on achieving goals by performing management functions; situational approach, which is based on adaptation to new situational conditions and requires the use of methods that are appropriate in a particular situation; a systematic approach that involves creating a cost management system based on the principles that contribute to the creation of prerequisites for the efficiency of the enterprise.Originality. The interpretation of the concept of “cost management” at agricultural enterprises, which is considered as a continuous purposeful activity of the management staff, aimed at cost planning, organization of cost-effective implementation of costs in the form of cash at all stages of the production process, control over the production plan by all structural units object of management.Practical value. The proposed theoretical approaches to cost management of agricultural enterprises create the preconditions for combining information, methodological and management-analytical units, which allows to exert a targeted impact on the production process in order to optimize costs and increase economic efficiency.Key words: expenses, cost, management, agricultural enterprises, responsibility centers.
Keywords: Ключові слова; витрати; собівартість; управління; сільськогосподарські підприємства; центри відповідальності.