ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ІНКЛЮЗИВНОЇ МЕДИЦИНИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Жуковська А.Ю. ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ІНКЛЮЗИВНОЇ МЕДИЦИНИМетою статті є обґрунтування інноваційних технологій інклюзивної медицини, зокрема аналіз стану розвитку телемедицини в Україні та обґрунтування перспективи її розвитку.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є фундаментальні положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних зарубіжних та вітчизняних вчених, міжнародні та вітчизняні нормативно-правові акти з питань охорони здоров’я. Для досягнення поставленої мети були використані загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод системного аналізу – для дослідження телемедицини як системи; метод структурного аналізу – для вивчення моделі телемедицини; метод порівняння – для співставлення різних визначень поняття «телемедицина».Результати дослідження. Обґрунтовано необхідність використання інклюзивного підходу в медицині. Запропоновано авторське визначення поняття «інклюзивна медицина». Проаналізовано прогноз розвитку світового ринку е-медицини і визначено, що перспективним напрямком розвитку е-медицини є телемедицина. Проаналізовано визначення поняття «телемедицина» та об’єднано їх у групи: визначення, які трактують телемедицину як напрям медицини, і визначення, які трактують телемедицину як спосіб надання медичних послуг і на основі цього запропоновано авторське визначення поняття «телемедицина». Досліджено стан розвитку телемедицини в Україні та обґрунтовано перспективи її розвитку. Обґрунтовано переваги від розвитку телемедицини для пацієнтів, для медичних працівників, для закладів охорони здоров’я та системи охорони здоров’я в цілому.Наукова новизна результатів дослідження. Вперше запропоновано визначення поняття «інклюзивна медицина» як комплексного процесу забезпечення рівного своєчасного доступу до якісних медичних послуг всіх осіб, незалежно від їх стану здоров’я, місцерозташування, національної приналежності, віросповідання тощо.Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані пріоритетні завдання подальшого розвитку вітчизняної телемедицини можуть бути використані при розробці стратегічних орієнтирів розвитку системи охорони здоров’я.Ключові слова: інклюзія, охорона здоров’я, е-медицина, телемедицина, інклюзивна медицина, інноваційні технології. Жуковская А.Ю. ИННОВАЦИОННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ ИНКЛЮЗИВНОЙ МЕДИЦИНЫЦелью статьи является обоснование инновационных технологий инклюзивного медицины, в частности анализ развития телемедицины в Украине и обоснование перспектив её развития.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования являются фундаментальные положения современной экономической теории, научные труды ведущих зарубежных и отечественных ученых, международные и отечественные нормативно-правовые акты по вопросам здравоохранения. Для достижения поставленной цели были использованы общенаучные и специальные методы исследования, в частности: метод системного анализа – для исследования телемедицины как системы; метод структурного анализа – для изучения модели телемедицины; метод сравнения – для сопоставления различных определений понятия «телемедицина».Результаты исследования. Обоснована необходимость использования инклюзивного подхода в медицине. Предложено авторское определение понятия «инклюзивная медицина». Проанализирован прогноз развития мирового рынка е-медицины и определено, что перспективным направлением развития е-медицины является телемедицина. Проанализированы определения понятия «телемедицина», которые объединены в группы: определения, трактуют телемедицину как направление медицины, и определения, трактующие телемедицину как способ оказания медицинских услуг и на основе этого предложено авторское определение понятия «телемедицина». Исследовано состояние развития телемедицины в Украине и обоснованы перспективы ее развития. Обоснованы преимущества от развития телемедицины для пациентов, для медицинских работников, для учреждений здравоохранения и системы здравоохранения в целом.Научная новизна исследования. Впервые предложено определение понятия «инклюзивное медицина» как комплексного процесса обеспечения равного своевременного доступа к качественным медицинским услугам всех лиц, независимо от их состояния здоровья, месторасположения, национальной принадлежности, вероисповедания и т.д.Практическая значимость результатов исследования. Обоснованные приоритетные задачи дальнейшего развития отечественной телемедицины могут быть использованы при разработке стратегических ориентиров развития системы здравоохранения.Ключевые слова: инклюзия, здравоохранение, е-медицина, телемедицина, инклюзивное медицина, инновационные технологии. Zhukovska A.Yu. INNOVATIVE TECHNOLOGIES OF INCLUSIVE MEDICINE Purpose. The aim of the article is to substantiate the innovative technologies of inclusive medicine, in particular the analysis of the state of development of telemedicine in Ukraine and the substantiation of the prospects of its development.Methodology of research. The theoretical and methodological basis of the study are the fundamental provisions of modern economic theory, scientific works of leading foreign and domestic scientists, international and domestic normative and legal regulations on health care. General and special research methods are used to achieve this goal, in particular: the method of system analysis – for the study of telemedicine as a system; method of structural analysis – to study the model of telemedicine; method of comparison – to compare different definitions of “telemedicine”.Findings. The necessity of using an inclusive approach in medicine is substantiated. The author’s definition of the concept of “inclusive medicine” is offered. The forecast of development of the world market of e-medicine is analysed and it is defined that the perspective direction of development of e-medicine is telemedicine. The definitions of “telemedicine” are analysed and grouped into: definitions that treat telemedicine as a field of medicine, and definitions that treat telemedicine as a way of providing medical services, and on this basis, the author’s definition of “telemedicine” is proposed. The state of development of telemedicine in Ukraine is studied and the prospects of its development are substantiated. The benefits of the development of telemedicine for patients, for health professionals, for health care facilities and the health care system in general are substantiated.Originality. For the first time, it is proposed to define the concept of “inclusive medicine” as a comprehensive process of ensuring equal timely access to quality medical services for all persons, regardless of their health, location, nationality, religion, etc.Practical value. Substantiated priorities for the further development of domestic telemedicine can be used in the development of strategic guidelines for the development of the health care system.Key words: inclusion, healthcare, e-medicine, telemedicine, inclusive medicine, innovative technologies.
Keywords: Ключові слова; інклюзія; охорона здоров’я; е-медицина; телемедицина; інклюзивна медицина; інноваційні технології.