РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Сушарник Я.А., Місько А.М. РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ КОНКУРЕНЦІЇМета. Аналіз та узагальнення поглядів вчених щодо трактування понять «конкуренція», «конкурентоспроможність» на основі їх історичного генезису та формування відповідних концепцій.Методика дослідження. Підґрунтям дослідження слугували наукові напрацювання дослідників-економістів. Для досягнення поставленої мети використано наступні методи: аналітичний (при аналізі історичного шляху поняття конкуренції); узагальнення (при зведенні даних по конкуренції з метою виявлення закономірностей її історичного розвитку); оцінки та умовиводу (для підведення підсумків з проведеного історичного аналізу).Результати дослідження. Досліджено історичні аспекти розвитку поняття «конкуренція». Розглянуто зміну підходів до трактування його сутності різними вченими. Встановлено взаємозв’язок понять «конкуренція» та «конкурентоспроможність». Розглянуто рівні конкурентоспроможності – підприємства, галузі, економіки. Виходячи із різноманітності загальноприйнятих визначень категорії конкурентоспроможності, встановлено визначальні риси цього поняття - порівняльний характер та часовий характер (динамічність). Охарактеризовано основні елементи, які становлять сутність конкурентоспроможності та особливості впливу на неї соціальних інститутів. Запропоновано авторське тлумачення поняття «конкурентоспроможність».Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку трактування поняття «конкурентоспроможність». Зокрема, в авторському розумінні під конкурентоспроможністю запропоновано розуміти економічну силу проти конкурентів на світовому ринку, де продукція, послуги, люди та інновації вільно рухаються, незважаючи на географічні кордони.Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можуть стати підґрунтям подальших наукових розвідок.Ключові слова: конкуренція, прибуток, конкурентоспроможність, дефініція, концепція, економіка, конкурентна перевага. Сушарник Я.А., Мисько А.М. РАЗВИТИЕ И СТАНОВЛЕНИЕ КОНКУРЕНЦИИЦель. Анализ и обобщение взглядов ученых относительно трактовки понятий «конкуренция», «конкурентоспособность» на основе их исторического генезиса и формирования соответствующих концепций.Методика исследования. Основой исследования послужили научные наработки исследователей-экономистов. Для достижения поставленной цели использованы следующие методы: аналитический (при анализе исторического пути понятия конкуренции); обобщения (при сведении данных по конкуренции с целью выявления закономерностей ее исторического развития); оценки и умозаключения (для подведения итогов проведенного исторического анализа).Результаты исследования. Исследованы исторические аспекты развития понятия «конкуренция». Рассмотрено изменение подходов к трактовке его сущности разными учеными. Установлена взаимосвязь понятий «конкуренция» и «конкурентоспособность». Рассмотрены уровни конкурентоспособности – предприятия, отрасли, экономики. Исходя из разнообразия общепринятых определений категории конкурентоспособности, установлены определяющие черты этого понятия - сравнительный характер и временной характер (динамичность). Охарактеризованы основные элементы, которые составляют сущность конкурентоспособности и особенности воздействия на нее социальных институтов. Предложено авторское толкование понятия «конкурентоспособность».Научная новизна результатов исследования. Получила дальнейшее развитие трактовка понятия «конкурентоспособность». В частности, в авторском понимании под конкурентоспособностью предложено понимать экономическую силу против конкурентов на мировом рынке, где продукция, услуги, люди и инновации свободно двигаются, несмотря на географические границы.Практическая значимость результатов исследования. Результаты проведенного исследования могут стать основой дальнейших научных разведок.Ключевые слова: конкуренция, прибыль, конкурентоспособность, дефиниция, концепция, экономика, конкурентное преимущество. Susharnyk Ya.A., Misko A.M. DEVELOPMENT AND ESTABLISHMENT OF COMPETITIONPurpose. The aim of the article is the analysis and generalization of scientists' views on the interpretation of the concepts of “competition”, “competitiveness” based on their historical genesis and the formation of relevant concepts.Methodology of research. The basis of the study was the scientific experience of researchers-economists. The following methods are used to achieve this goal, in particular: analytical (when analysing the historical path of the concept of competition); generalization (when compiling competition data to identify patterns of its historical development); estimates and conclusions (to summarize the historical analysis).Findings. The historical aspects of the development of the concept of “competition” are investigated. The change of approaches to interpretation of its essence by different scientists is considered. The concept of “competition” and “competitiveness” has been established. The levels of competitiveness are considered – enterprises, industries and economies. The defining features of this concept - comparative and temporal (dynamic) have been identified based on the variety of generally accepted definitions of the competitiveness category. The basic elements that make up the essence of competitiveness and peculiarities of influence of social institutions on it are characterized. The author's interpretation of the concept of “competitiveness” is offered.Originality. The concept of “competitiveness” has been further developed. In particular, in the author's sense of competitiveness, it is proposed to understand the economic power against competitors in the world market, where products, services, people and innovations move freely, regardless of geographical boundaries.Practical value. The results of the study may be the basis for further scientific exploration.Key words: competition, profit, competitiveness, definition, concept, economy, competitive advantage.
Keywords: Ключові слова; конкуренція; прибуток; конкурентоспроможність; дефініція; концепція; економіка; конкурентна перевага.