ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗБАЛАНСОВАНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Сидорук Б.О. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗБАЛАНСОВАНОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯМета. Науково обґрунтувати основні складові державної політики збалансованого використання сільськогосподарських земельних угідь.Методика дослідження. В результаті дослідження використані такі методи наукового пошуку: монографічний, узагальнення, аналізу, та синтезу, індукції та дедукції – для: переходу від знання окремих фактів до знання загального і навпаки; формування причинно-наслідкових зв’язків економічних явищ та процесів в аграрному секторі економіки в залежності від напрямів землекористування, що в комплексі забезпечують в своїй єдності наукове обґрунтування проблеми формування державної політики збалансованого використання сільськогосподарських земельних угідь у багатосторонньому діалектичному зв’язку.Результати дослідження. Визначено основні складові державної політики збалансованого використання сільськогосподарських земельних угідь. Обґрунтовано етапи формування загальнодержавної та регіональної політики збалансованого сільськогосподарського землекористування. Зроблені висновки щодо необхідності здійснення державної політики збалансованого землекористування на принципах децентралізації управлінської діяльності для узгодження інтересів різних категорій землекористувачів і забезпечення максимальної еколого-економічної та соціальної ефективності сільськогосподарського землекористування.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано авторський підхід до процесу узгодження інтересів у сфері сільськогосподарського землекористування на локальному рівні.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження направлені на вдосконалення процесу формування загальнодержавної політики збалансованого сільськогосподарського землекористування, що передбачає такі стадії: концептуальне забезпечення збалансованого використання земельних угідь; встановлення стратегічних пріоритетів у галузі сільськогосподарського землекористування; планування використання земельного потенціалу на різних рівнях управління; розробку та реалізацію проектів землеустрою на рівні аграрних формувань.Ключові слова: аграрні формування; збалансоване землекористування; земельна політика; земельні ресурси; землеустрій; регіональний рівень; сільськогосподарське землекористування. Сидорук Б.О. ОСОБЕННОСТИ ФОРМИРОВАНИЯ ГОСУДАРСТВЕННОЙ ПОЛИТИКИ СБАЛАНСИРОВАННОГО СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО ЗЕМЛЕПОЛЬЗОВАНИЯЦель. Научно обосновать основные составляющие государственной политики сбалансированного использования сельскохозяйственных земельных угодий.Методика исследования. В результате исследования использованы такие методы научного поиска: монографический, обобщения, анализа и синтеза, индукции и дедукции – для: перехода от знания отдельных фактов к знанию общего и наоборот, формирования причинно-следственных связей экономических явлений и процессов в аграрном секторе экономики в зависимости от направлений землепользования, которые в комплексе обеспечивают в своем единстве научное обоснование проблемы формирования государственной политики сбалансированного использования сельскохозяйственных земельных угодий в многосторонней диалектической связи.Результаты исследования. Определены основные составляющие государственной политики сбалансированного использования сельскохозяйственных земельных угодий. Обосновано этапы формирования общегосударственной и региональной политики сбалансированного сельскохозяйственного землепользования. Сделаны выводы о необходимости осуществления государственной политики сбалансированного землепользования на принципах децентрализации управленческой деятельности для согласования интересов различных категорий землепользователей и обеспечения максимальной эколого-экономической и социальной эффективности сельскохозяйственного землепользования.Научная новизна результатов исследования. Обоснован авторский подход к процессу согласования интересов в сфере сельскохозяйственного землепользования на локальном уровне.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования направлены на совершенствование процесса формирования общегосударственной политики сбалансированного сельскохозяйственного землепользования, предусматривающего следующие стадии: концептуальное обеспечение сбалансированного использования земельных угодий; установление стратегических приоритетов в области сельскохозяйственного землепользования; планирование использования земельного потенциала на различных уровнях управления; разработку и реализацию проектов землеустройства на уровне аграрных формирований.Ключевые слова: аграрные формирования; сбалансированное землепользование; земельная политика; земельные ресурсы; землеустройство; региональный уровень; сельскохозяйственное землепользование. Sydoruk B.O. PECULIARITIES OF FORMATION OF THE STATE POLICY OF BALANCED AGRICULTURAL LAND USEPurpose. The aim of the article is the scientific substantiation of the main components of the state policy of balanced use of agricultural land.Methodology of research. The research used the following methods of scientific research: monographic, compilation, analysis and synthesis, induction and deduction – for: transfer of knowledge of certain facts to general knowledge and vice versa; causal relationships of economic events and processes in the agrarian sector of the economy depending on the directions of land use, which in the complex provide in their unity the scientific substantiation of the problem of formation of the state policy of balanced use of agricultural land in the multilateral dialectical connection.Findings. The main components of the state policy of balanced use of agricultural land are determined. The stages of formation of the national and regional policy of balanced agricultural land use are substantiated. Conclusions are made on the necessity of the implementation of the state policy of balanced land use on the principles of decentralization of management activities in order to reconcile the interests of different categories of land users and ensure maximum ecological and economic and social efficiency of agricultural land use.Originality. The author’s approach to the process of coordinating interests in the field of agricultural land use at the local level is substantiatedPractical value. The results of the study are aimed at improving the process of formation of a national policy of balanced agricultural land use, which involves the following stages: the conceptual provision of balanced land use; the establishment of strategic priorities in the field of agricultural land use; planning of land use at different levels of management; the development and implementation of land management projects at the level agrarian formations.Key words: agrarian formation; balanced land use; land policy; land resources; land management; regional level; agricultural land use.
Keywords: Ключові слова; аграрні формування; збалансоване землекористування; земельна політика; земельні ресурси; землеустрій; регіональний рівень; сільськогосподарське землекористування.