ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ КОМП’ЮТЕРИЗАЦІЇ АУДИТУ БАНКІВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Кощинець М.І., Спяк Г.І., Хорунжак Н.М. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ КОМП’ЮТЕРИЗАЦІЇ АУДИТУ БАНКІВ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИМета. Теоретичне обґрунтування та практичне вирішення завдань щодо розвитку напрямів аудиту, удосконалення його методики та розробка структури й формалізація показників.Завдання, які при цьому необхідно вирішити, включають в себе дослідження сутності, виявлення особливостей комп’ютерного аудиту в банківській сфері, аналіз управлінських запитів для вибору найбільш проблемної та важливої ділянки (об’єкта аудиту), а також розробка етапів його здійснення та формалізація показників по обраному об’єкту аудиту.Методика дослідження. В процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: абстрактно-логічний (для з’ясування сутності комп’ютерного аудиту), системного аналізу (для виявлення особливостей аудиту з використанням комп’ютерів, засобів та методів його здійснення), статистичного аналізу та економіко-математичного моделювання (при виборі об’єкта аудиту та формалізації оціночних показників), комплексного аналізу (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань).Результати дослідження. Ідентифіковано проблеми розвитку комп’ютеризації аудиту в банківській сфері, а також запропоновано авторське бачення їх розв’язання. Конкретизовано сутність поняття «комп’ютерний аудит» та визначено його особливості. Запропоновано підхід до вибору об’єкта аудиту, обґрунтовано етапи здійснення аудиторських процедур щодо непрацюючих кредитів.Наукова новизна результатів дослідження. Подальшого вдосконалення набула методика вибору об’єктів аудиту, а також формалізація оціночних показників його здійснення.Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження можуть бути використані банками в процесі здійснення аудиту з використанням комп’ютерів, зокрема в частині вибору об’єктів аудиту, обґрунтування етапів його здійснення та формалізації оціночних показників.Ключові слова: комп’ютерний аудит; процедури аудиту; засоби і методи аудиту; об’єкт аудиту; етапи здійснення аудиту; формалізація оціночних показників. Кощинец М.И., Спяк Г.И., Хорунжак Н.М. ПРОБЛЕМЫ И ПЕРСПЕКТИВЫ КОМПЮТЕРИЗАЦИИ АУДИТА БАНКОВ В УСЛОВИЯХ ЦИФРОВОЙ ЭКОНОМИКИЦель. Теоретическое обоснование и практическое решение задач развития направлений аудита, усовершенствование его методики, а также разработка структуры и формализация показателей.Задачи, которые при этом необходимо решить, включают в себя исследование сущности, выявление особенностей компьютерного аудита в банковской сфере, анализ управленческих запросов для выбора наиболее проблемного и важного участка (объекта аудита), а также разработка этапов его осуществления и формализация показателей по выбранному объекту аудита.Методика исследования. В процессе исследования использованы общенаучные и специальные методы исследования, в частности: абстрактно-логический (для выяснения сущности компьютерного аудита), системного анализа (для выявление особенностей аудита с использованием компьютеров, средств и методов его осуществления), статистического анализа и экономико-математического моделирования (при выборе объекта аудита и формализации оценочных показателей), комплексного анализа (при формировании выводов и предложений по решению поставленных задач).Результаты исследования. Идентифицированы проблемы развития компьютеризации аудита в банковской сфере, а также предложено авторское видение их решения. Конкретизирована сущность понятия «компьютерный аудит» и определены его особенности. Предложен подход к выбору объекта аудита, обоснованы этапы осуществления аудиторских процедур относительно неработающих кредитов.Научная новизна результатов исследования. Дальнейшего совершенствования приобрела методика выбора объектов аудита, а также формализация оценочных показателей его осуществления.Практическая значимость результатов исследования. Полученные результаты исследования могут быть использованы банками в процессе осуществления аудита с использованием компьютеров, в том числе в части выбора объектов аудита, обоснования этапов его осуществления и формализации оценочных показателей.Ключевые слова: компьютерный аудит; процедуры аудита; средства и методы аудита; объект аудита; этапы осуществления аудита; формализация оценочных показателей. Koshchynets M.I., Spyak H.I., Khorunzhak N.M. PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF COMPUTERIZATION OF BANKS AUDIT IN THE CONDITIONS OF DIGITAL ECONOMYPurpose. The aim of the article is the theoretical substantiation and practical solution of tasks related to the development of audit areas, improvement of its methodology and development of the structure and formalization of indicators.The tasks to be solved include the study of the essence, the identification of peculiarities of computer auditing in the banking sector, the analysis of managerial inquiries to choose the most problematic and important plot (the object of audit), as well as the development of the stages of its implementation and formalization of indicators on the selected object of audit.Methodology of research. General scientific and special methods are used in the process of research, in particular: abstract and logical (for clarification of the essence of computer auditing), system analysis (to identify the features of the audit with the use of computers, tools and methods for its implementation), statistical analysis and economic and mathematical modelling (when selecting an object of audit and formalization of evaluation indicators), complex analysis (when forming conclusions and suggestions for solving set tasks).Findings. The problems of computerization of audit in the banking sphere are identified, and the author’s vision of their solution is proposed. The essence of the concept “computer audit” is specified and its features are determined. The approach to the choice of the audit object is proposed, the stages of carrying out of audit procedures concerning non-performing loans are substantiated.Originality. The method of selecting the objects of audit, as well as the formalization of the evaluation indicators of its implementation, was further improved.Practical value. The obtained results of the research can be used by banks in the process of auditing with the use of computers, in particular, with regard to the selection of audit objects, substantiation of the stages of its implementation and formalization of the evaluation indicators.Key words: computer audit; audit procedures; means and methods of audit; object of audit; stages for audit implementation; formalization of evaluation indicators.
Keywords: Ключові слова; комп’ютерний аудит; процедури аудиту; засоби і методи аудиту; об’єкт аудиту; етапи здійснення аудиту; формалізація оціночних показників.