СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Віленчук О.М. СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІМета Обґрунтування сучасних підходів до розвитку аграрного страхування та формування пропозицій щодо їх реалізації в інтересах всіх учасників страхового процесу.Методика дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження були загальнонаукові методи: зокрема, абстрактно-логічний (для обґрунтування напрямів інституціональної модернізації функціонування ринку аграрного страхування); системного аналізу (для дослідження можливостей взаємодії між інституціями страхового ринку на засадах державно-приватного партнерства); теоретичного узагальнення (для обґрунтування доцільності впровадження базових установок соціальної відповідальності між суб’єктами страхового ринку).Результати дослідження. Конкретизовано сучасні підходи до інституціональної модернізації ринку аграрного страхування. Обґрунтовано радикальні зміни, які передбачають виокремлення двох взаємопов’язаних заходів, а саме: відтворення сприятливого страхового середовища в аграрній сфері та взаємодію державних і недержавних інституцій страхового ринку. Визначено доцільність використання потенційних можливостей державно-приватного партнерства, як інноваційної форми організації страхових відносин в аграрній сфері.Наукова новизна результатів дослідження. Віддзеркалено теоретико-методологічні засади організаційно-правового, соціально-економічного та морально-етичного характеру, які спрямовані на підвищення інституціональної спроможності страховиків (у наданні якісних страхових послуг) та страхувальників (забезпечення належного рівня страхового захисту), як визначальної умови формування та успішного функціонування ринку аграрного страхування в Україні.Практична значимість результатів дослідження. Отримані результати дослідження є підґрунтям для подальшого вдосконалення системи взаємовідносин між суб’єктами страхового процесу щодо здійснення розподілу та перерозподілу сільськогосподарських ризиків у просторі та часі.Ключові слова: аграрне страхування; інститути; інституції; ризики; страховий ринок; страховики; страхувальники.  Виленчук А.Н. СОВРЕМЕННЫЕ ПОДХОДЫ К РАЗВИТИЮ АГРАРНОГО СТРАХОВАНИЯ В УКРАИНЕЦель. Обоснование современных подходов к развитию аграрного страхования и формирование предложений по их реализации в интересах всех участников страхового процесса.Методика исследования. Теоретической и методологической основой исследования были общенаучные методы: в частности, абстрактно-логический (для обоснования направлений институциональной модернизации функционирования рынка аграрного страхования); системного анализа (для исследования возможностей взаимодействия между институтами страхового рынка на основе государственно-частного партнерства); теоретического обобщения (для обоснования целесообразности внедрения базовых установок социальной ответственности между субъектами страхового рынка).Результаты исследования. Конкретизированы современные подходы к институциональной модернизации рынка аграрного страхования. Обоснованы радикальные изменения, которые предусматривают выделение двух взаимосвязанных мероприятий, а именно: воссоздание благоприятной страховой среды в аграрной сфере и взаимодействие государственных и негосударственных институтов страхового рынка. Определена целесообразность использования потенциальных возможностей государственно-частного партнерства, как инновационной формы организации страховых отношений в аграрной сфере.Научная новизна результатов исследования. Отражены теоретико-методологические основы организационно-правового, социально-экономического и морально-этического характера, целенаправленных на повышение институциональной способности страховщиков (в предоставлении качественных страховых услуг) и страхователей (обеспечение надлежащего уровня страховой защиты), как определяющей условия формирования и успешного функционирования рынка аграрного страхования в Украине.Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты исследования являются почвой для дальнейшего совершенствования системы взаимоотношений между субъектами страхового процесса по осуществлению распределения и перераспределения сельскохозяйственных рисков в пространстве и времени.Ключевые слова: аграрное страхование; институты; институции; риски; страховой рынок; страховщики; страхователи. Vilenchuk O.M. MODERN APPROACHES TO THE DEVELOPMENT OF AGRARIAN INSURANCE IN UKRAINEPurpose. The aim of the article is to substantiate modern approaches to the development of agrarian insurance and formulate proposals for their implementation in the interests of all participants in the insurance process.Methodology of research. Theoretical and methodological basis of the research are general scientific methods: in particular, abstract and logical (for substantiation of directions of institutional modernization of functioning of the market of agrarian insurance); system analysis (to study the possibilities of interaction between institutions of the insurance market on the basis of public and private partnership); theoretical generalization (to substantiate the expediency of introducing the basic units of social responsibility between the subjects of the insurance market).Findings. The modern approaches to institutional modernization of the market of agrarian insurance are concretized. The radical changes, which stipulate the separation of two interrelated measures, namely: the reproduction of a favourable insurance environment in the agrarian sector and the interaction of state and non-state institutions of the insurance market, are substantiated. The expediency of using the potential of public and private partnership as an innovative form of insurance relations in the agrarian sector was determined.Originality. The theoretical and methodological principles of organizational and legal, social and economic, moral and ethical character are presented, which are aimed at increasing the institutional capacity of insurers (in providing quality insurance services) and insurers (ensuring an adequate level of insurance protection) as a defining condition for the formation and successful functioning of the agrarian insurance market in Ukraine.Practical value. The obtained results of the research are the basis for further improvement of the system of relations between the subjects of the insurance process on the implementation of the distribution and redistribution of agricultural risks in space and time.Key words: agrarian insurance; institutes; institutions; risks; insurance market; insurers; insured persons.
Keywords: Ключові слова; аграрне страхування; інститути; інституції; ризики; страховий ринок; страховики; страхувальники.