ОПТИМІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ЗА УМОВ КВОТУВАННЯ НА ВНУТРІШНЬОМУ РИНКУ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Шпак Н.Г. ОПТИМІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ ЗА УМОВ КВОТУВАННЯ НА ВНУТРІШНЬОМУ РИНКУМета. Дослідити вплив встановлення квоти для насичення внутрішнього ринку на оптимальні обсяги продукції і величину цін в міжнародній економічній системі.Методика дослідження. У процесі дослідження використовувалась методика математичного моделювання, яку можна розглядати як засіб вивчення реальної системи шляхом її заміни зручнішою для експериментального дослідження системою (моделлю), що зберігає істотні риси оригіналу. При моделюванні здійснювалася апроксимація функції опису більш простою і зручною для практичного аналізу функцією – моделлю.Результати дослідження. Встановлено, що при використанні жорсткої квоти на насичення внутрішнього ринку, собівартість продукції вітчизняного виробника стає менш впливовою, тобто не впливає на оптимальні обсяги постачання продукції ні вітчизняного, ні зарубіжного виробника. А це означає, що, встановлюючи жорстку квоту, держава не стимулює вітчизняного виробника до зниження собівартості своєї продукції.Визначено, що вітчизняний виробник виявиться неконкурентоспроможним на своєму ринку, якщо держава встановить невисокі розміри квоти, або низькі ставки мита для іноземного виробника, продукція якого має низьку собівартість. В цьому випадку весь обсяг квоти буде забезпечений тільки за рахунок продукції іноземного виробника.Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано, що, на відміну від існуючого обмеження експорту товарів шляхом квотування, більш доцільним є введення квотування насичення внутрішнього ринку, оскільки форсована лібералізація зовнішньоекономічної діяльності може призвести до значних втрат в результаті безконтрольного вивозу товарів та природних ресурсів.Практична цінність результатів дослідження. Отримані результати досліджень є підґрунтям для використання методів нетарифного регулювання при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.Ключові слова: нетарифне регулювання; квотування; митне оформлення; вітчизняний виробник; ринок збуту; конкурентоспроможність; мито; прибуток. Шпак Н.Г. ОПТИМИЗАЦИЯ МЕЖДУНАРОДНОЙ ЭКОНОМИЧЕСКОЙ СИСТЕМЫ ПРИ УСЛОВИИ КВОТИРОВАНИЯ НА ВНУТРЕННЕМ РЫНКЕ Цель. Исследовать влияние установления квоты для насыщения внутреннего рынка на оптимальные объемы продукции и величину цен в международной экономической системе.Методика исследования. В процессе исследования использовалась методика математического моделирования, которую можно рассматривать как средство изучения реальной системы путем ее замены более удобной для экспериментального исследования системой (моделью), сохраняющая существенные черты оригинала. При моделировании осуществлялась аппроксимация функции описания более простой и удобной для практического анализа функцией - моделью.Результаты исследования. Установлено, что при использовании жесткой квоты на насыщение внутреннего рынка, себестоимость продукции отечественного производителя становится менее влиятельной, то есть почти не влияет на оптимальные объемы снабжения продукции ни отечественного, ни зарубежного производителя. А это значит, что, устанавливая жесткую квоту, государство не стимулирует отечественного производителя к снижению себестоимости своей продукции.Определено, что отечественный производитель окажется неконкурентоспособным на своем рынке, если государство установит невысокие размеры квоты, или низкие ставки пошлины для иностранного производителя, продукция которой имеет низкую себестоимость. В этом случае весь объем квоты будет обеспечен только за счет продукции иностранного производителя.Научная новизна результатов исследования. Обосновано, что, в отличие от существующего ограничения экспорта товаров путем квотирования, целесообразнее является введение квотирования насыщения внутреннего рынка, поскольку форсированная либерализация внешнеэкономической деятельности может привести к значительным потерям в результате бесконтрольного вывоза товаров и природных ресурсов.Практическая ценность результатов исследования. Полученные результаты исследований являются основой для использования методов нетарифного регулирования при осуществлении внешнеэкономической деятельности.Ключевые слова: нетарифное регулирование; квотирование; таможенное оформление; отечественный производитель; рынок сбыта; конкурентоспособность; пошлина; прибыль. Shpak N.H. OPTIMIZATION OF THE INTERNATIONAL ECONOMIC SYSTEM IN THE CONDITIONS OF QUOTATION ON THE DOMESTIC MARKETPurpose. The aim of the article is to investigate the effect of establishing a quota for saturation of the domestic market on optimal volumes of production and the value of prices in the international economic system.Methodology of research. The method of mathematical modelling was used in the course of the research, which can be considered as a means of studying the real system by replacing it with a more convenient system for the experimental study (model) that retains the essential features of the original. In the simulation, the approximation of the description function was simpler and more convenient for practical analysis by the function – model.Findings. It is established that when using a strict quota on the saturation of the domestic market, the cost of domestic producer production becomes less influential, that is, it does not affect the optimum supply of products of domestic or foreign manufacturer. And this means that by setting a rigid quota, the state does not stimulate domestic producers to reduce the cost of their products. It is determined that a domestic producer will be uncompetitive in its market, if the state establishes low quota sizes, or low rates of customs duty for a foreign manufacturer, whose production has a low cost. In this case, the entire volume of the quota will be provided only at the expense of foreign producer’s products.Originality. It is substantiated that, in contrast to the existing restriction on the export of goods by quota, it is more appropriate to introduce a quota for saturation of the domestic market, since the forced liberalization of foreign economic activity can lead to significant losses as a result of uncontrolled export of goods and natural resources.Practical value. The obtained research results are the basis for using non-tariff regulation methods in the implementation of foreign economic activity.Key words: non-tariff regulation; quotation; customs clearance; domestic producer; sales market; competitiveness; duty; profit.
Keywords: Ключові слова; нетарифне регулювання; квотування; митне оформлення; вітчизняний виробник; ринок збуту; конкурентоспроможність; мито; прибуток.