ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙ У СТРАХОВОМУ БІЗНЕСІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Черняк Я., Клапків Л. ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙ У СТРАХОВОМУ БІЗНЕСІМета. Представлення і обґрунтування основних чинників розвитку інновацій на світовому та українському страховому ринку. Вирішення поставленої мети передбачає ідентифікацію чинників, що впливають на розвиток інновацій та проведення якісного аналіз впливу вибраних чинників на рівень інноваційності страхового бізнесу.Методика дослідження. Досягнення поставленої мети ґрунтувалося на загальнонаукових методах пізнання. Метод аналізу і спостереження використано для виявлення чинників інноваційної активності в страховому бізнесі, метод систематизації застосовано для групування основних чинників розвитку інновацій на страховому ринку, графічний метод – для наочного відображення результатів дослідження.Результати дослідження. Виявлено зовнішні та внутрішні чинники розвитку інновацій в страховому бізнесі та проведено їх якісний аналіз. Окреслено ключові джерела інновацій у страхуванні: перше – технологічний прогрес (technological push) і друге – інновації, що обумовлені (вимушені) особливостями страхового бізнесу (market pull). На нашу думку, доцільним є також поділ на фактори-попиту і фактори-пропозиції. Зауважено, що потреба в імплементації інноваційних рішень зумовлена двома ключовими рисами страхування: постійним опрацюванням великих масивів даних та асиметрією інформації, що може бути джерелом ризику в страховій діяльності. Відзначено істотну роль технологічного прогресу в вирішенні проблеми асиметрії інформації та покращенні взаємозв’язку із новими поколіннями споживачів страхових послуг.Наукова новизна результатів дослідження. Проаналізовано виокремлені детермінанти інновацій (зокрема асиметрію інформації та зміну поколінь) в страховому бізнесі.Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути враховані при формуванні стратегії розвитку страхового ринку.Ключові слова: страхові компанії; інновації; технологічний прогрес; асиметрія інформації; покоління. Черняк Я., Клапкив Л. ДЕТЕРМИНАНТЫ РАЗВИТИЯ ИННОВАЦИЙ В СТРАХОВОМ БИЗНЕСЕЦель. Представление и обоснование основных факторов развития инноваций на мировом и украинском страховом рынке. Решение поставленной цели предусматривает идентификацию факторов, влияющих на развитие инноваций и проведения качественного анализ влияния выбранных факторов на уровень инновационности страхового бизнеса.Методика исследования. Достижение поставленной цели основывалось на общенаучных методах познания. Метод анализа и наблюдения использованы для выявления факторов инновационной активности в страховом бизнесе, метод систематизации применен для группировки основных факторов развития инноваций на страховом рынке, графический метод – для наглядного отображения результатов исследования.Результаты исследования. Выявлены внешние и внутренние факторы развития инноваций в страховом бизнесе и проведен их качественный анализ. Определены ключевые источники инноваций в страховании: первое – технологический прогресс (technological push) и второе – инновации, обусловленные (вынуждены) особенностями страхового бизнеса (market pull). По нашему мнению, целесообразно также разделение на факторы-спроса и факторы-предложения. Замечено, что потребность в осуществлении инновационных решений обусловлена двумя ключевыми чертами страхования: постоянной обработкой больших массивов данных и асимметрией информации, которая может быть источником риска в страховой деятельности. Отмечено существенную роль технологического прогресса в решении проблемы асимметрии информации и улучшении взаимосвязи с новыми поколениями потребителей страховых услуг.Научная новизна результатов исследования. Проанализированы выделенные детерминанты инноваций (в частности, асимметрия информации и смена поколений) в страховом бизнесе.Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут быть учтены при формировании стратегии развития страхового рынка.Ключевые слова: страховые компании; инновации; технологический прогресс; асимметрия информации; поколения Czerniak J., Klapkiv L. DETERMINANTS OF DEVELOPMENT OF INNOVATIONS IN THE INSURANCE BUSINESS  Purpose. The aim of the article is to presentation the main factors of development of innovations in the world and Ukrainian insurance market. The solution of this goal involves identifying the factors influencing the development of innovations and conducting a qualitative analysis of the influence of the selected factors on the level of innovation of the insurance business.Methodology of research. Achieving the goal was based on general scientific methods of cognition. The method of analysis and observation is used to identify the factors of innovation activity in the insurance business, the method of systematization is used to group the main factors of the development of innovations in the insurance market, a graphical method - to visualize the results of the study.Findings. The external and internal factors of development of innovations in the insurance business are revealed and their qualitative analysis is carried out. The key sources of innovations in insurance are outlined: firstly, technological push and secondly, innovations caused by the features of the insurance market (market pull). In our opinion, it is also appropriate to break down the factors of demand and supply factors. It is noted that the need for implementation of innovative solutions is determined by two key features of insurance: the constant processing of large amounts of data and asymmetry of information, which may be a source of risk in insurance activities. A significant role of technological progress in solving the problem of asymmetry of information and improving the relationship with new generations of consumers of insurance services is noted.Originality. The selected determinants of innovation (in particular, asymmetry of information and generation change) in the insurance business are analyzed.Practical value. The research results can be taken into account when forming the strategy of development of the insurance market.Key words: Insurance companies; innovations; technological progress; asymmetry of information; generation.
Keywords: Ключові слова; страхові компанії; інновації; технологічний прогрес; асиметрія інформації; покоління.