АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ: ДЖЕРЕЛА ТА МЕТОДИ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Хорунжак Н.М., Портоварас Т.Р. АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ: ДЖЕРЕЛА ТА МЕТОДИ Мета. Ідентифікація вимог і складу джерел аналізу, критична оцінка їх інформаційності, а також акцент на застосуванні системного підходу при здійсненні аналізу операційних витрат і відповідність його методу цим критеріям.Методика дослідження. В процесі дослідження використано емпіричні методи дослідження, зокрема: аналіз – з метою виявлення складу джерел аналізу операційних витрат; узагальнення – для обґрунтування класифікації джерел аналізу та формування рекомендацій з вибору методів аналізу, що найбільш повно дозволяють оцінити операційні витрати.Результати дослідження. Обґрунтовано засади формування інформаційної бази аналізу операційних витрат, яка дасть можливість отримати високоякісну інформацію про їхній стан та на підставі отриманих результатів спрогнозувати діяльність підприємства в перспективі. Дослідження впливу факторів на аналіз операційних витрат дозволило розмежувати джерела інформації за двома групами: внутрішні та зовнішні. Визначено, що внутрішніми джерелами даних для аналізу є облікова документація, яка формується на підприємствах, і яка авторами розглядається як джерело аналізу операційних витрат. Зовнішніми джерелами інформації автори вважають усі можливі інформаційні ресурси зовнішнього характеру, дослідження конкурентного середовища та звітність суб’єктів з аналогічними видами діяльності.Наукова новизна результатів дослідження. Запропоновано схему взаємозв’язку джерел і результатів аналізу операційної діяльності, комплексне використання якої уможливить отримання результатної аналітичної інформації, на основі якої керівництво зможе оптимізувати витрати відповідно до поставлених цілей і підвищить результативність діяльності. Запропоновано відповідно до сучасних реалій найбільш придатні методи аналізу, що дозволяють адекватно оцінити ситуацію підприємства в стратегічній площині щодо операційних витрат.Практична значущість результатів дослідження. Проведення оцінювання операційних витрат підприємства з використанням різних методів і інструментарію аналізу в комплексі забезпечує отримання неупереджених даних, які можуть бути ефективно використані для цілей оптимізації витрат і підвищення результативності діяльності.Ключові слова: аналіз; операційні витрати; оптимізація витрат; внутрішні джерела інформації; зовнішні джерела інформації; стратегічні методи; АВС-аналіз. Хорунжак Н.М., Портоварас Т.Р. АНАЛИЗ ОПЕРАЦИОННЫХ РАСХОДОВ: ИСТОЧНИКИ И МЕТОДЫЦель. Идентификация требований и состава источников анализа, критическая оценка их информативности, а также акцент на применении системного подхода при осуществлении анализа операционных расходов и соответствие его метода этим критериям.Методика исследования. В процессе исследования использованы эмпирические методы исследования, в частности: анализ – с целью выявления состава источников анализа операционных расходов; обобщение – для обоснования классификации источников анализа и формирования рекомендаций по выбору методов анализа, наиболее полно позволяющих оценить операционные расходы.Результаты исследования. Обоснованы принципы формирования информационной базы анализа, дающие возможность получить высококачественную информацию об операционных расходах и позволяющие получить результаты, необходимые для прогнозирования деятельности предприятия на перспективу. Исследование влияния факторов на анализ операционных расходов позволило разграничить источники информации на две группы: внутренние и внешние. Определено, что внутренними источниками данных для анализа является учетная документация, которая формируется на предприятиях, и которая авторами рассматривается как источник анализа операционных расходов. Внешними источниками информации авторы считают все возможные информационные ресурсы внешнего характера, исследование конкурентной среды и отчетность субъектов с аналогичными видами деятельности.Научная новизна результатов исследования. Предложена схема взаимосвязи источников и результатов анализа операционной деятельности, комплексное использование которой позволит получать исходную аналитическую информацию, на основе которой руководство сможет оптимизировать расходы в соответствии с поставленными целями и повысить результативность деятельности. Предложены наиболее подходящие современным условиям методы анализа, которые позволяют адекватно оценить ситуацию предприятия в стратегической плоскости, касающуюся операционных расходов.Практическая значимость результатов исследования. Проведение оценки операционных расходов предприятия с использованием различных методов и инструментария анализа в комплексе обеспечивает получение объективных данных, которые могут быть эффективно использованы для целей оптимизации расходов и повышения результативности деятельности.Ключевые слова: анализ; операционные расходы; оптимизация затрат; внутренние источники информации; внешние источники информации; стратегические методы; АВС-анализ. Khorunzhak N.M., Portovaras T.R. OPERATING COST ANALYSIS: SOURCES AND METHODSPurpose. The aim of the article is identification of requirements and composition of sources of analysis, critical assessment of their information content, as well as emphasis on the application of a systematic approach to the analysis of operating costs and compliance of its method with these criteria.Methodology of research. The empirical research methods are used in the course of the research, in particular: analysis – in order to identify the composition of sources of analysis of operating expenses; generalization – to substantiate the classification of sources of analysis and to formulate recommendations on the choice of methods of analysis, which most fully allow to estimate the operating costs.Findings. The principles of formation of information base of the analysis of operating expenses are substantiated, which will allow to obtain high-quality information on their status and on the basis of the obtained results to predict the activity of the enterprise in the future. The study of the impact of factors on the analysis of operating expenses allowed us to distinguish sources of information into two groups: internal and external. It is determined that internal sources of data for analysis are accounting records, which are formed at enterprises, and which is considered by the authors as a source of analysis of operating expenses. External sources of information the authors consider all possible information resources of an external nature, research of the competitive environment and reporting of subjects with similar types of activity.Originality. The scheme of interconnection sources and analysis results of operations is proposed, which comprehensive utilization, will allow obtaining result analytical information on which management can optimize the cost of compliance with objectives and increase effectiveness of operations.According to modern realities, the most suitable methods of analysis are offered, which allow to adequately assessing the situation of the enterprise in the strategic plane with respect to operating expenses.Practical value. Carrying out an assessment of the operating costs of an enterprise with using various methods and tools of analysis in a complex provides obtaining unbiased data that can be effectively used for the purpose of cost optimization and increase of productivity.Key words: analysis; operating costs; cost optimization; internal sources of information; external sources of information; strategic methods; ABC analysis.
Keywords: Ключові слова; аналіз; операційні витрати; оптимізація витрат; внутрішні джерела інформації; зовнішні джерела інформації; стратегічні методи; АВС-аналіз.