НОВІ ЕЛЕМЕНТИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ І ЗАХИСТУ ТЮТЮНУ ВІД ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ ТА ЇЇ ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Бялковська Г.Д., Пащенко В.І. НОВІ ЕЛЕМЕНТИ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ І ЗАХИСТУ ТЮТЮНУ ВІД ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ ТА ЇЇ ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯМета. Вивчення впливу екологічно безпечних пестицидів на ріст та розвиток рослин тютюну та проведення економічної оцінки його результатів.Методика дослідження. У роботі використовувались загальнонаукові методи: бібліографічний – для вивчення і опрацювання наукових праць, що стосуються технології вирощування тютюну; агрономічний – для вивчення норм внесення піддослідних препаратів; економічний метод – при обробці результатів наукових досліджень за 2016–2018 рр.; метод порівняльного аналізу – для оцінки економічної ефективності різних технологій вирощування тютюну.Результати дослідження. Обґрунтовано нові елементи технології вирощування і захисту тютюну від хвороб і шкідників та проведено її повну економічну оцінку. Розроблено рекомендації із використанням стимулятора росту Вимпел та інсектициду Командор як ефективних препаратів підвищення врожайності та якості тютюнової сировини нового сорту тютюну української селекції Берлей 46 в агрокліматичних умовах Придністров’я України. Їх застосування значно підвищує рівень рентабельності процесу вирощування тютюнової сировини за рахунок підвищення стійкості рослин до несприятливих факторів навколишнього середовища та сприяє зростанню конкурентоспроможності тютюнової галузі нашої держави на світовому ринку.Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено нові елементи технології вирощування і захисту тютюну від хвороб та шкідників із використанням нових екологічно безпечних препаратів – стимулятора росту Вимпел та інсектициду Командор на тютюнових площах сорту Берлей 46 в Придністровському регіоні України. Обґрунтовано показники економічної ефективності нових елементів технології.Практична значущість результатів дослідження. Сфера застосування – сільськогосподарські підприємства Придністров’я України всіх організаційно-правових форм, що займаються вирощуванням тютюну.Ключові слова: тютюн; сорт; технологія; імунітет; хвороби; шкідники; стимулятори росту; інсектициди; собівартість; ціна; прибуток; рівень рентабельності; економічна ефективність. Бялковская А.Д., Пащенко В.И. НОВЫЕ ЭЛЕМЕНТЫ ТЕХНОЛОГИИ ВЫРАЩИВАНИЯ И ЗАЩИТЫ ТАБАКА ОТ ВРЕДНЫХ ОРГАНИЗМОВ И ЕЕ ЭКОНОМИЧЕСКОЕ ОБОСНОВАНИЕЦель. Изучение влияния экологически безопасных пестицидов на рост и развитие растений табака и проведения экономической оценки его результатов.Методика исследования. В работе использовались общенаучные методы: библиографический – для изучения и обработки научных трудов, которые касаются технологии выращивания табака; агрономический – для изучения норм внесения подопытных препаратов; экономический метод – при обработке результатов научных исследований за 2016–2018 гг.; метод сравнительного анализа – для оценки экономической эффективности разных технологий выращивания табака.Результаты исследования. Обоснованы новые элементы технологии выращивания и защиты табака от болезней и вредителей и проведена ее полная экономическая оценка. Разработаны рекомендации с использованием стимулятора роста Вымпел и инсектицида Командор как эффективных препаратов повышения урожайности и качества табачного сырья нового сорта табака украинской селекции Берлей 46 в агроклиматических условиях Приднестровья Украины. Их использование значительно повышает уровень рентабельности процесса выращивания табачного сырья за счет повышения стойкости растений к неблагоприятным факторам окружающей среды и способствует росту конкурентоспособности табачной отрасли нашего государства на мировом рынке.Научная новизна результатов исследования. Разработаны новые элементы технологии выращивания и защиты табака от болезней и вредителей с использованием новых экологически безопасных препаратов – стимулятора роста Вымпел и инсектицида Командор на табачных площадях сорта Берлей 46 в Приднестровском регионе Украины. Обоснованы показатели экономической эффективности новых элементов технологии.Практическая значимость результатов исследования. Сфера использования – сельскохозяйственные предприятия Приднестровья Украины всех организационно-правовых форм, которые занимаются выращиванием табака.Ключевые слова: табак; сорт; технология; иммунитет; болезни; вредители; стимуляторы роста; инсектициды; себестоимость; цена; прибыль; уровень рентабельности; экономическая эффективность. Bialkovska H.D., Pashchenko V.I. NEW ELEMENTS OF TECHNOLOGY FOR THE GROWING AND PROTECTION OF TOBACCO FROM HARMFUL ORGANISMS AND ITS ECONOMIC SUBSTANTIATIONPurpose. The aim of the article is to study the influence of ecologically safe pesticides on a height and development of plants of tobacco and realization of economic evaluation of his results.Methodology of research. Scientific methods are used in the process of the study: bibliographic (study and working of scientific works that touch technology of growing of tobacco); agronomical - for the study of norms of bringing of experimental preparations; economic method – at treatment of results of scientific researches for 2016-2018 years; method of comparative analysis – for the estimation of economic efficiency of different technologies of growing of tobacco.Findings. The new elements of technology of growing and defence of tobacco are reasonable from illnesses and wreckers and she is conducted complete economic evaluation. Recommendations are worked out with the use of growth factor Pennant and to insecticide Commander as effective preparations of increase of the productivity and quality of tobacco raw material of new variety of tobacco of the Ukrainian selection Berley 46 in the agro-climatic conditions of Prydnistrovia of Ukraine. Their application considerably promotes the level of profitability of process of growing of tobacco raw material due to the increase of firmness of plants to the unfavourable factors of environment and assists the increase of competitiveness of tobacco industry of our state in the world market.Originality. In the process of research next results that have a scientific novelty are got: the new elements of technology of growing and defence of tobacco are worked out from illnesses and wreckers with the use of new environmentally sound preparations – growth factor Pennant and to insecticide knight Commander on the tobacco areas of sort Berley 46 in the Prydnistrovia’s region of Ukraine. The indexes of economic efficiency of new elements of technology are reasonable.Practical value. An application domain is agricultural enterprises of Prydnistrovia of Ukraine of all legal forms that engage in growing of tobacco.Key words: tobacco; varieties; technology; immunity; diseases; pests; growth promoters; insecticides; cost; price; profit; profitability level; economic efficiency.
Keywords: Ключові слова; тютюн; сорт; технологія; імунітет; хвороби; шкідники; стимулятори росту; інсектициди; собівартість; ціна; прибуток; рівень рентабельності; економічна ефективність.