РЕФОРМУВАННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ КРАЇНИ ТА ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЯК СТРАТЕГІЧНА ПЕРЕВАГА В ЕКОНОМІЧНОМУ СУПЕРНИЦТВІ КРАЇН У ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2020)
Гонак І.М. РЕФОРМУВАННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ КРАЇНИ ТА ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ЯК СТРАТЕГІЧНА ПЕРЕВАГА В ЕКОНОМІЧНОМУ СУПЕРНИЦТВІ КРАЇН У ГЛОБАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІМета. Вивчення особливостей взаємного впливу видатків українського державного бюджету, здійснюваних на національну оборону, молодь та спорт, на валовий внутрішній продукт України в умовах загострення економічного суперництва у глобальній економіці.Методика дослідження. Під час дослідження використовувалися наступні методи: узагальнення інформаційних та літературних джерел – для формування пропозицій щодо поступального розвитку української економіки та якості її трудових ресурсів, на згуртованість суспільства та його психологічне і фізичне здоров’я через здійснення видатків українського державного бюджету, здійснюваних на національну оборону і молодь та спорт; регресійного та кореляційного аналізу – для аналізу взаємного впливу показників ВВП та видатків українського державного бюджету, здійснюваних на національну оборону, молодь та спорт.Результати дослідження. Запропоновано методи виховання молоді з метою забезпечення освіченого та фізично здорового трудового ресурсу для національної економіки та оборони і безпеки. Проаналізовано вплив експорту озброєння і військової техніки на економіку України. Обгрунтовано потребу у проведенні деяких реформ Збройних Сил України з метою підвищення обороноздатності країни та забезпечення економічного процвітання. Встановлено кореляційну залежність між зростанням валового внутрішнього продукту і видатками Державного бюджету України, здійснюваними через Міністерство оборони та Міністерство молоді і спорту, яка є лінійною. Надано пропозиції щодо реформування інших окремих аспектів державного механізму з метою зростання обороноздатності країни та забезпечення економічного зростання.Наукова новизна результатів дослідження. У статті надані пропозиції щодо реформування молодіжної політики та національної оборонної сфери для забезпечення економічного зростання та зміцнення обороноздатності країни.Встановлено кореляційну залежність між зростанням валового внутрішнього продукту і видатками Державного бюджету України, здійснюваними через Міністерство оборони (зростання витрат на Міністерство оборони на 1 млрд грн здійснює прямий вплив на зростання ВВП на суму у розмірі 29,884 млрд грн) та Міністерство молоді і спорту (зростання витрат на Міністерство молоді і спорту на 1 млн грн впливає на зростання ВВП на 1,045 млрд грн), яка є тісною.Практична значущість результатів дослідження. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості вивчення взаємного впливу видатків українського державного бюджету, здійснюваних на національну оборону, молодь та спорт, на валовий внутрішній продукт України в умовах загострення економічного суперництва у глобальній економіці.Ключові слова: національна безпека; експорт озброєння та військової техніки; військово-патріотичне виховання молоді; реформування; економічне зростання; безробіття; зайнятість; валовий внутрішній продукт. Гонак И.М. РЕФОРМИРОВАНИЕ ВООРУЖЕННЫХ СИЛ СТРАНЫ И ВОЕННО-ПАТРИОТИЧЕСКОГО ВОСПИТАНИЯ КАК СТРАТЕГИЧЕСКОЕ ПРЕИМУЩЕСТВО В ЭКОНОМИЧЕСКОМ СОПЕРНИЧЕСТВЕ СТРАН В ГЛОБАЛЬНОЙ ЭКОНОМИКЕЦель. Изучение особенностей взаимного влияния расходов украинского государственного бюджета, осуществляемых на национальную оборону, молодежь и спорт, на валовой внутренний продукт Украины в условиях обострения экономического соперничества в глобальной экономике.Методика исследования. В ходе исследования использовались следующие методы: обобщение информационных и литературных источников – для формирования предложений относительно поступательного развития украинской экономики и качества ее трудовых ресурсов, на сплоченность общества, его психологическое и физическое здоровье через расходы украинского государственного бюджета, осуществляемых на национальную оборону, молодежь и спорт; регрессионного и корреляционного анализа – для анализа взаимного влияния показателей ВВП и расходов украинского государственного бюджета, осуществляемых на национальную оборону, молодежь и спорт.Результаты исследования. Предложены методы воспитания молодежи с целью обеспечения образованного и физически здорового трудового ресурса для национальной экономики и обороны и безопасности. Проведен анализ влияния экспорта вооружения и военной техники на экономику Украины. Обоснована потребность в проведении некоторых реформ Вооруженных Сил Украины с целью повышения обороноспособности страны и обеспечения экономического процветания. Установлена корреляционная зависимость между ростом валового внутреннего продукта и расходами государственного бюджета Украины, осуществляемыми через Министерство обороны и Министерство молодежи и спорта, которая является линейной. Даны предложения по реформированию других отдельных аспектов государственного механизма с целью роста обороноспособности страны и обеспечения экономического роста.Научная новизна результатов исследования. В статье представлены предложения по реформированию молодежной политики и национальной оборонной сферы для обеспечения экономического роста и укрепления обороноспособности страны.Установлена корреляционная зависимость между ростом валового внутреннего продукта и расходами государственного бюджета Украины, осуществляемыми через Министерство обороны (рост расходов на Министерство обороны на 1 млрд грн осуществляет прямое влияние на рост ВВП на сумму в размере 29,884 млрд грн) и Министерство культуры, молодежи и спорта (рост расходов на Министерство культуры,молодежи и спорта на 1 млн грн влияет на рост ВВП на 1,045 млрд грн), которая является тесной.Практическая значимость результатов исследования. Практическое значение полученных результатов заключается в возможности изучения взаимного влияния расходов украинского государственного бюджета, осуществляемых на национальную оборону, молодежь и спорт, на валовой внутренний продукт Украины в условиях обострения экономического соперничества в глобальной экономике.Ключевые слова: национальная безопасность; экспорт вооружения и военной техники; военно-патриотическое воспитание молодежи; реформирование; экономический рост; безработица; занятость; валовой внутренний продукт. Honak I.M. REFORMING THE ARMED FORCES OF THE COUNTRY AND MILITARY-PATRIOTIC EDUCATION AS A STRATEGIC ADVANTAGE IN THE ECONOMIC RIVALRY OF COUNTRIES IN THE GLOBAL ECONOMYPurpose. The aim of the article is to study the features of mutual influence of expenditures of the Ukrainian state budget on national defence, youth and sports on the gross domestic product of Ukraine in the conditions of aggravation of economic rivalry in the global economy.Methodology of research. The following methods are used during the research: generalization of information and literature sources –  to formulate proposals on the progressive development of the Ukrainian economy and quality of its labour resources, on the cohesion of the society and its psychological and physical health through the implementation of expenditures of the Ukrainian state budget for national defence and youth and sports; regression and correlation analysis – to analyse the mutual impact of GDP and expenditures of the Ukrainian state budget on national defence, youth and sports.Findings. Methods for educating young people are proposed in order to provide an educated and physically healthy workforce for the national economy and defence and security. The influence of arms exports and military equipment on the economy of Ukraine is analysed. The need to carry out some reforms of the Armed Forces of Ukraine in order to increase the country's defence capability and ensure economic prosperity is substantiated. The correlation between the growth of gross domestic product and expenditures of the State Budget of Ukraine through the Ministry of Defence and the Ministry of Youth and Sports, which is linear, is established. Suggestions are made to reform other specific aspects of the state mechanism in order to increase the country's defence capability and ensure the following economic growth.Originality. The article provides suggestions for reforming youth policy and the national defence sphere to ensure economic growth and strengthen the country's defence capability.Correlation between the growth of gross domestic product and expenditures of the State Budget of Ukraine through the Ministry of Defence has been established (increase of expenditures on the Ministry of Defence by 1 billion hryvnias has a direct impact on GDP growth in the amount of 29.884 billion hryvnias) and the Ministry of Youth and Sports (growth spending on the Ministry of Youth and Sports by UAH 1 million influences GDP growth by UAH 1.045 billion), which is close.Practical value. The practical significance of the obtained results is the possibility of studying the mutual influence of the expenditures of the Ukrainian state budget, spent on national defence, youth and sports, on the gross domestic product of Ukraine in the conditions of aggravation of economic rivalry in the global economy.Key words: national security; arms and military equipment exports; military-patriotic education of youth; reform; economic growth; unemployment; employment; gross domestic product.
Keywords: Ключові слова; національна безпека; експорт озброєння та військової техніки; військово-патріотичне виховання молоді; реформування; економічне зростання; безробіття; зайнятість; валовий внутрішній продукт.