(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Гончар Л.В., Гарна С.О., Шнурко А.М. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В УКРАЇНІ Мета. Дослідження актуальних проблемних питань сучасного стану заробітної плати в Україні, виділення першочергових причин низької заробітної плати та визначення шляхів їх вирішення. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження стали наукові методи пізнання, що базуються на системному підході до розв’язання поставлених завдань. Для досягнення поставленої мети і отримання результатів дослідження використано низку загальних та спеціальних наукових методів дослідження: діалектичний; монографічний (при опрацюванні наукових публікацій); системного аналізу (при дослідженні стану заробітної плати в Україні); метод аналогій та порівнянь (при дослідженні мінімальної заробітної плати країн Євросоюзу); комплексний аналіз (при формуванні висновків та пропозицій щодо вирішення поставлених завдань) та інші. Результати дослідження. Досліджено проблемні питання сучасного стану заробітної плати в Україні.Наведено оптимальні шляхи вирішення проблеми заробітної плати в нашій державі, серед яких наступні: вивчення провідного західного досвіду; активна участь держави у регулюванні оплати праці; удосконалення тарифної системи та нормування праці; підвищення частки заробітної плати в собівартості продукції (за рахунок детінізації заробітної плати); зменшення значних обсягів заборгованості по заробітній платі тощо. Наукова новизна результатів дослідження. Використано комплексний підхід до вирішення проблеми низької заробітної плати працівників в нашій державі, що дав змогу виділити можливість якісного поліпшення її стану та створення підґрунтя для підвищення зацікавленості працівників до високопродуктивної праці вже в найближчому майбутньому. Практична значущість результатів дослідження. Наведені пропозиції нададуть можливість подолання проблем сучасного стану заробітної плати в Україні. Ключові слова: вартість життя; заробітна плата; заборгованість; оплата праці; продуктивність праці; робоча сила; функції заробітної плати. Гончар Л.В., Гарная С.О., Шнурко А.Н. АКТУАЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ ТЕКУЩЕГО СОСТОЯНИЯ ЗАРАБОТНОЙ ПЛАТЫ В УКРАИНЕ Цель. Исследование актуальных проблемных вопросов современного состояния заработной платы в Украине, выделение первоочередных причин низкой заработной платы и определение путей их решения. Методика исследования. Методологической основой исследования стали научные методы познания, основанные на системном подходе к решению поставленных задач. Для достижения поставленной цели и получения результатов исследования использован ряд общих и специальных научных методов исследования: диалектический; монографический (при обработке научных публикаций); системного анализа (при исследовании состояния заработной платы в Украине); метод аналогий и сравнений (при исследовании минимальной заработной платы стран Евросоюза); комплексный анализ (при формировании выводов и предложений по решению поставленных задач) и другие. Результаты исследования. Исследованы проблемные вопросы современного состояния заработной платы в Украине. Приведены оптимальные пути решения проблемы заработной платы в нашем государстве, среди которых следующие: изучение передового западного опыта; активное участие государства в регулировании оплаты труда; совершенствование тарифной системы и нормирования труда; повышение доли заработной платы в себестоимости продукции (за счет детинизации заработной платы); уменьшение значительных объемов задолженности по заработной плате и т.д. Научная новизна результатов исследования. Использован комплексный подход к решению проблемы низкой заработной платы работников в нашей стране, позволивший выделить возможность качественного улучшения ее состояния и создания основы для повышения заинтересованности работников к высокопроизводительному труду уже в ближайшем будущем. Практическая значимостьрезультатов исследования. Приведенные предложения предоставят возможность преодоления проблем современного состояния заработной платы в Украине. Ключевые слова: стоимость жизни; заработная плата; задолженность; оплата труда; производительность труда; рабочая сила; функции заработной платы. Honchar L.V., Harna S.O., Shnurko A.M. ACTUAL ISSUES OF THE CURRENT STATE OF WAGES IN UKRAINE Purpose. The aim of the article is to research the topical problems of the current state of wages in Ukraine, identification of the primary causes of low wages and determination of ways of their solution. Methodology of research. Methodological basis for the study are scientific methods, based on a systematic approach to solving tasks. A number of general and special scientific methods of research is used to achieve this goal and to obtain the results of the research: dialectical; monographic (when working on scientific publications); systematic analysis (when examining the state of wages in Ukraine); method of analogies and comparisons (in the study of minimum wages of EU countries); comprehensive analysis (in formulating conclusions and proposals for solving problems) and others. Findings. The problems of the current state of wages in Ukraine are investigated. The optimal ways of solving the problem of wages in our state, among which are the following: study of the leading Western experience; active participation of the state in the regulation of remuneration; improving the tariff system and normalization of labour; increase part of wages in the cost products (through wage deduction); reducing the amount of arrears of wages and salaries, etc. Originality. Complex approach to solving problematic wages of workers in our state, which allowed highlighting the possibility of qualitative improvement of its condition and creating a basis for increasing the interest of employees to high-performance work in the near future, is used in the article. Practical value. These suggestions will provide an opportunity to overcome the problems of the current state of wages in Ukraine. Key words: cost of living; wages; arrears; wages; labour productivity; labour; functions of wages.