(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2019)
Ємельяненко Л.М., Москвіна В.І. ФОРМУВАННЯ КОНЦЕПТУАЛЬНОЇ МОДЕЛІ ТРАНСФЕРТНОЇ ПОЛІТИКИ В СОЦІАЛЬНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ Мета. Дослідження принципів функціонування трансфертної політики з подальшим формуванням концептуальної моделі трансфертної політики в соціальній сфері. Методика дослідження. У дослідженні було використано метод порівняння для виокремлення та формування понять трансферту та трансфертної політики; метод критичного аналізу ‒ для окреслення рамок законодавчого регулювання трансфертної політики в українській практиці; метод аналогії ‒ для розкриття специфіки функціонування трансфертної політики не лише для бюджетних відносин, а й для соціальної сфери. Результати дослідження. Розглянуто концептуальну модель функціонування трансфертної політики. Досліджено національні особливості реалізації політики в закордонній практиці та проблематику імплементації трансфертів в соціальній сфері в національну економіку. Надано визначення трансфертної політики як для загальнодержавного рівня, так і для місцевого рівня управління. Наукова новизна результатів дослідження. Обґрунтовано складові формування концептуальної моделі трансфертної політики в соціальній сфері, що ґрунтується на імплементації світового досвіду. Доведено ефективність переходу до трансфертів у соціальній політиці нашої держави, висвітлено механізм адміністрування соціальних трансфертів. Аргументовано активацію системи трансфертів як інструменту реалізації соціальної політики урядом в контексті подолання межі бідності, зростання добробуту населення та зменшення податкового навантаження з урахуванням ефективного досвіду дієвих механізмів регулювання соціальних трансфертів інших країн. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть слугувати початковою базою для розроблення соціальних програм, створення в Україні ефективного соціального бюджету як на загальнодержавному рівні, так і на місцевому рівні розподілу фінансових ресурсів. Ключові слова: трансферт; модель; бюджет; соціальна сфера. Емельяненко Л.М., Москвина В.И. ФОРМИРОВАНИЕ КОНЦЕПТУАЛЬНОЙ МОДЕЛИ ТРАНСФЕРТНОЙ ПОЛИТИКИ В СОЦИАЛЬНОЙ СФЕРЕ УКРАИНЫ Цель. Исследование принципов функционирования трансфертной политики с последующим формированием концептуальной модели трансфертной политики в социальной сфере. Методика исследования. В исследовании был использован метод сравнения для выделения и формирования понятий трансферта и трансфертной политики; метод критического анализа – для определения рамок законодательного регулирования трансфертной политики в украинской практике; метод аналогии – для раскрытия специфики функционирования трансфертной политики не только для бюджетных отношений, но и для социальной сферы. Результаты исследования. Рассмотрено концептуальную модель функционирования трансфертной политики. Исследованы национальные особенности реализации политики в зарубежной практике и проблематика имплементации трансфертов в социальной сфере в национальную экономику. Дано определение трансфертной политики как для общегосударственного уровня, так и для местного уровня управления. Научная новизна результатов исследования. Обоснованы составляющие формирования концептуальной модели трансфертной политики в социальной сфере, которая базируется на имплементации мирового опыта. Доказана эффективность перехода к трансфертам в социальной политике нашей страны, освещены механизмы администрирования социальных трансфертов. Аргументирована активация системы трансфертов как инструмента реализации социальной политики правительством в контексте преодоления бедности, увеличения благосостояния и уменьшения налоговой нагрузки с учетом эффективного опыта действенных механизмов регулирования социальных трансфертов других стран. Практическая значимость результатов исследования. Результаты исследования могут служить исходной базой для разработки социальных программ, создание в Украине эффективного социального бюджета как на общегосударственном уровне, так и на местном уровне распределения финансовых ресурсов. Ключевые слова: трансферт; модель; бюджет; социальная сфера. Emelianenko L.M., Moskvina V.I. FORMATION OF CONCEPTUAL MODEL OF TRANSFER POLICY IN SOCIAL SPHERE OF UKRAINE Purpose. The aim of the article is investigation of the principles of transfer policy functioning with further development of conceptual model of transfer policy in the social sphere. Methodology of research. A comparison method is used in the study to identify and formulate concepts of transfer and transfer policy; method of critical analysis - to outline the framework of legislative regulation of transfer policy in Ukrainian practice; method of analogy - to reveal the specifics of the operation of transfer policy not only for budgetary relations, but also for the social sphere. Findings. The conceptual model of transfer policy functioning is considered. National peculiarities of policy implementation in foreign practice and problems of implementation of transfers in the social sphere into the national economy are investigated. The definition of transfer policy for both the national level and the local government level is given. Originality. The results of the study will have a high level of significance, because, according to the experience of other countries, the use of transfer policies in the social sphere can reduce poverty in the country and reduce budgetary burden. Thus, a conceptual model of transfer policy is formed in the article based on the implementation of world experience. The efficiency of the transition to transfers in social policy is proved; the mechanism of the administration of transfers is highlighted. Further development has been the use of world-wide experience of the transfer mechanism as a tool for social policy implementation by the government, with the aim of simultaneously reducing poverty and reducing the tax burden, as well as using the experience of implementing transfers from other countries. Practical value. The results of the study can serve as a starting point for the development of social programs, the creation of an effective social budget in Ukraine both at the national level and at the local level of distribution of financial resources. Key words: transfer; model; budget; social sphere.