(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Власенко І.Г., Сіренко С.О. ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ ПОСЛУГАМИ УКРАЇНИ ТА ЄС: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ Мета. Дослідження динаміки зовнішньої торгівлі послугами та окреслення перспективних напрямків розвитку сфери послуг України на шляху до Євроінтеграції. Методи дослідження. У процесі дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи: індукції і дедукції – на етапі збору, систематизації та обробки інформації, для виявлення тенденцій у зовнішній торгівлі України послугами, причинно-наслідкових зв’язків у виникненні проблем міжнародної торгівлі послугами з країнами ЄС, а також для передбачення можливих перспектив; аналізу і синтезу – для виявлення основних трендів у розвитку міжнародної торгівлі; абстрактно-логічний – для узагальнення інформації з різних джерел і створення комплексного уявлення про досліджувану проблему, формування теоретичних висновків і узагальнень; графічний – для візуалізації результатів дослідження. Дослідження виконано на основі матеріалів Державної служби статистики України. Результати дослідження. Показано, що протягом 2021-2023 років експорт послуг України знизився. Встановлено, що суттєве падіння експорту, як і імпорту послуг, відмічалася з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України, хоча протягом 2021-2023 років спостерігалось позитивне сальдо зовнішньої торгівлі послугами. Велику зацікавленість наша країна має у зовнішній торгівлі з країнами Європейського Союзу в цілому та у торгівлі послугами зокрема. Показано, що у 2023 році 40% експорту послуг та 43% імпорту припадало на ЄС. Проаналізовано структуру експорту послуг у 2023 році Україною до країн Європейського Союзу. Встановлено, що найбільше експортовано послуг у сфері телекомунікації, комп’ютерних та інформаційних послуг. Також вагома частка від загального експорту послуг до країн ЄС належать транспортним послугам, послугам з переробки матеріальних ресурсів, діловим послугам, послугам, які пов’язані з фінансовою діяльністю. Доведено, що в перспективі ринок послуг буде розвиватися все більшими темпами, що зумовлено встановленням нових та розширенням існуючих зв’язків у сфері торгівлі послугами між державами, а також об’єднаннями держав; вдосконаленням процесів культурного обміну між країнами, розвитком торгівлі технологічними та інтелектуальними послугами. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено розуміння тенденцій сучасного світу у міжнародній торгівлі послугами. Набуло подальшого розвитку уявлення про суттєві ризики, які можуть становити загрозу розвитку світового ринку послуг. Встановлено, що в перспективі ринок послуг буде розвиватися все більшими темпами. Практична значущість результатів дослідження. Проаналізувавши структуру торгівлі послугами України та ЄС та розуміючи тенденції сучасного світу до споживання тих чи інших послуг, можна сфокусувати зусилля на розвитку галузей, які є затребувані на ринку послуг, що дасть можливість не лише бути успішними в конкурентній боротьбі, але й стане чинником забезпечення економічного розвитку. Ключові слова: зовнішня торгівля, ринок послуг, експорт послуг, імпорт послуг, структура експорту послуг, конкурентоспроможність сфери послуг Vlasenko I.H., Sirenko S.O. FOREIGN TRADE IN SERVICES OF UKRAINE AND THE EU: PROBLEMS AND PROSPECTS Purpose. The aim of the article is to study the dynamics of foreign trade in services and outline promising directions for the development of Ukraine’s service sector on the path to European integration. Methodology of research. General scientific and special methods were used in the research process: induction and deduction – at the stage of collecting, systematizing and processing information, to identify trends in Ukraine’s foreign trade in services, cause-and-effect relationships in the emergence of problems in international trade in services with EU countries, as well as to predict possible prospects; analysis and synthesis – to identify the main trends in the development of international trade; abstract and logical – to summarize information from various sources and create a comprehensive understanding of the problem under study, form theoretical conclusions and generalizations; graphic – to visualize the results of the study. The study was conducted based on materials from the State Statistics Service of Ukraine. Findings. It is shown that during 2021-2023, Ukraine’s exports of services decreased. It was found that a significant drop in exports, as well as imports of services, was observed with the beginning of the full-scale invasion of the Russian Federation into the territory of Ukraine, although during 2021-2023, a positive balance of foreign trade in services was observed. Our country has a great interest in foreign trade with the countries of the European Union in general and in trade in services in particular. It is shown that in 2023, 40% of exports of services and 43% of imports were to the EU. The structure of exports of services in 2023 by Ukraine to the countries of the European Union was analysed. It was established that the largest number of services were exported in the field of telecommunications, computer and information services. Also, a significant share of total exports of services to EU countries belongs to transport services, services for the processing of material resources, business services, and services related to financial activities. It is proven that in the future the services market will develop at an ever-increasing pace, which is due to the establishment of new and expansion of existing ties in the field of trade in services between states, as well as associations of states; improvement of cultural exchange processes between countries, and development of trade in technological and intellectual services. Originality. The understanding of the trends of the modern world in international trade in services has been improved. The perception of significant risks that may pose a threat to the development of the global services market has gained further developed. It has been established that in the future the services market will develop at an increasing pace. Practical value. Having analysed the structure of trade in services between Ukraine and the EU and understanding the trends of the modern world towards the consumption of certain services, it is possible to focus efforts on the development of industries that are in demand in the services market, which will allow not only to be successful in competition, but also to become a factor in ensuring economic development. Key words: foreign trade, services market, export of services, import of services, structure of export of services, competitiveness of the service sector.