(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Пашкевич С.М., Никончук В.М. МИТНИЦЯ ЯК КЛЮЧОВИЙ ІНСТРУМЕНТ У ФУНКЦІОНУВАННІ ЗОН ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ Мета. Метою статті є аналіз ролі митниць у забезпеченні ефективності функціонування ЗВТ та їх впливу на лібералізацію торгівлі, зниження митних бар’єрів і покращення міжнародних торгових процесів. Методика дослідження. У дослідженні використано методи аналізу та порівняння нормативно-правових актів, статистичного аналізу розвитку зон вільної торгівлі (ЗВТ) та порівняння досвіду різних країн щодо функціонування митниць у ЗВТ. Ці методи дозволяють детально оцінити ефективність митних процедур у контексті лібералізації торгівлі та взаємодії між державами в рамках ЗВТ. Зокрема, за допомогою аналізу нормативно-правових актів було досліджено основні міжнародні договори та угоди, такі як угоди СОТ, що регулюють митні процедури та функціонування ЗВТ. Статистичний аналіз розвитку ЗВТ дозволяє виявити тенденції у зростанні товарообігу, а також оцінити вплив таких зон на економічний розвиток країн, які є їх учасниками. Порівняння досвіду різних країн у функціонуванні митниць у ЗВТ дає змогу виявити найбільш успішні практики митного контролю та вдосконалення митних процедур, що сприяють ефективнішій реалізації торгових угод і зниженню бар’єрів для міжнародної торгівлі. Ці підходи також дозволяють ідентифікувати проблеми та виклики, з якими стикаються країни при впровадженні ЗВТ, і виробити рекомендації щодо їх вирішення. Результати дослідження. Розглянуто теоретичні засади функціонування митниць в межах ЗВТ, систематизовано ключові принципи митного регулювання та оцінено їх вплив на процеси лібералізації торгівлі. Встановлено, що митниці відіграють критичну роль у розвитку ЗВТ, забезпечуючи ефективне адміністрування митного законодавства, збір податків і тарифів, а також контроль за переміщенням товарів. Це сприяє зменшенню бар’єрів для торгівлі, покращенню міжнародних торгових потоків та стимулюванню розвитку глобальної економіки. Наукова новизна результатів дослідження. Наукова новизна дослідження полягає в аналізі ролі митниць у зонах вільної торгівлі (ЗВТ), зокрема, у виявленні ефективних підходів до митного адміністрування, цифровізації митних процесів та автоматизації процедур. Окрема увага приділена міжнародній координації митного регулювання між країнами ЗВТ, що сприяє зниженню бар’єрів для бізнесу. Також розроблено нові методи аналізу впливу митниць на лібералізацію торгівлі в рамках СОТ та ЗВТ. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення митної політики в Україні та інших країнах, що розвивають або планують створення зон вільної торгівлі, а також для покращення взаємодії між митними органами різних держав у рамках міжнародної торгівлі. Ключові слова: митниця, зона вільної торгівлі, лібералізація торгівлі, митні процедури, торгові бар’єри, міжнародні угоди, Світова торгова організація, митні збори, правила походження товарів, спрощення торгівлі, митний контроль, економічна інтеграція. Pashkevych S.M., Nykonchuk V.M. CUSTOMS AS A KEY TOOL IN THE FUNCTIONING OF FREE TRADE ZONES Purpose. The aim of the article is to analyze the role of customs in ensuring the effectiveness of the functioning of free trade zones and their impact on trade liberalization, reduction of customs barriers, and improvement of international trade processes. Methodology of research. The study utilizes methods of analysis and comparison of legal acts, statistical analysis of the development of free trade zones (FTZs), and comparison of the experiences of different countries regarding the operation of customs in FTZs. These methods allow for a detailed assessment of the effectiveness of customs procedures in the context of trade liberalization and interaction between states within FTZs. Specifically, through the analysis of legal acts, key international agreements and treaties, such as those under the WTO, regulating customs procedures and the functioning of FTZs, were examined. The statistical analysis of FTZ development helps to identify trends in trade growth and assess the impact of such zones on the economic development of the countries participating in them. Comparing the experiences of different countries in the functioning of customs in FTZs enables the identification of the most successful customs control practices and the improvement of customs procedures that contribute to more efficient implementation of trade agreements and the reduction of barriers to international trade. These approaches also help to identify the problems and challenges that countries face when implementing FTZs and to develop recommendations for their resolution. Findings. The theoretical foundations of customs functioning within FTZs are discussed, key principles of customs regulation are systematized, and their impact on trade liberalization processes is evaluated. It is established that customs play a critical role in the development of FTZs by ensuring effective administration of customs legislation, collection of taxes and tariffs, and control over the movement of goods. This contributes to reducing trade barriers, improving international trade flows, and stimulating the growth of the global economy. Originality. The scientific novelty of the research lies in the analysis of the role of customs in free trade zones (FTZs), particularly in identifying effective approaches to customs administration, digitalization of customs processes, and the automation of procedures. Special attention is given to international coordination of customs regulation among FTZ member countries, which helps reduce business barriers. Additionally, new methods for analyzing the impact of customs on trade liberalization within the WTO framework and FTZs have been developed. Practical value. The results of the study can be used to improve customs policy in Ukraine and other countries developing or planning to establish free trade zones, as well as to enhance cooperation between customs authorities of different countries in the framework of international trade. Key words: customs, free trade area, trade liberalization, customs procedures, trade barriers, international agreements, World Trade Organization, customs duties, rules of origin, trade facilitation, customs control, economic integration.