(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Вербіцька І.І., Бучинська Т.В. МЕНЕДЖМЕНТ ПРОЄКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ Мета. Мета статті полягає у визначенні ролі управління проєктним фінансуванням в умовах глобалізації міжнародної економіки та аналізі основних підходів. У статті розглядаються ключові аспекти впливу глобалізаційних процесів на механізми фінансування проєктів, визначаються основні виклики та перспективи розвитку. Методика дослідження. У роботі застосовано наступні методи: абстрактно-логічний – для формулювання теоретичних висновків щодо концепції проєктного фінансування; теоретичного аналізу та синтезу – для дослідження впливу глобалізації міжнародної економіки на проєктне фінансування; системного підходу – для визначення взаємозв’язків між менеджментом, проєктним фінансуванням та тенденціями глобалізації міжнародної економіки. Результати дослідження. Встановлено, що проєктне фінансування відіграє системну і багатогранну роль, забезпечуючи позитивний вплив на ключові компоненти міжнародної економіки, зокрема на інфраструктурний розвиток, енергетичну безпеку, інноваційну активність і соціально-економічну стійкість; сприяє створенню нових робочих місць, підвищенню конкурентоспроможності регіонів і країн, а також підтримці глобальних цілей сталого розвитку. Проаналізовано сучасні теоретичні підходи до проєктного фінансування, зокрема як саме глобалізація сприяє інтеграції фінансових ринків, розширенню доступу до капіталу та адаптації до змінних економічних і геополітичних умов. Доведено, що проєктне фінансування значною мірою сприяє підвищенню ефективності бізнесу шляхом оптимізації ресурсів, скорочення витрат і прискорення реалізації проєктів через інноваційні управлінські та фінансові інструменти. Наголошено, що проєктне фінансування є потужним драйвером економічного прогресу, що поєднує економічні, соціальні та екологічні вигоди в умовах міжнародної інтеграції. Наукова новизна результатів дослідження. Набула подальшого розвитку систематизація впливу проєктного фінансування в умовах глобалізації міжнародної економіки та обґрунтовано її роль як синергійного системного елемента управління, що забезпечує досягнення стратегічних цілей, залучення різноманітних джерел фінансування і вирішення соціальних проблем. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані для розробки управління фінансування проєктів міжнародними організаціями в Україні, спрямованих на відновлення інфраструктурних та енергетичних об’єктів. Ключові слова: проєктного фінансування, глобалізація, міжнародна економіка, управління, проєкт. Verbitska I.I., Buchynska T.V. PROJECT FINANCE MANAGEMENT IN THE CONDITIONS OF THE GLOBALIZATION OF THE INTERNATIONAL ECONOMY Purpose. The aim of the article is to define the role of project finance management in the conditions of the globalization of the international economy and analyse the main approaches to its implementation. Methodology of research. The following methods were used in the study: abstract and logical – to formulate theoretical conclusions about the concept of project finance; theoretical analysis and synthesis – to study the impact of the globalization of the international economy on project finance; systematic approach – to determine the relationship between management, project finance, and trends in the globalization of the international economy. Findings. It has been established that project finance plays a systemic and multifaceted role, providing a positive impact on key components of the international economy, in particular on infrastructure development, energy security, innovation, social and economic sustainability; contributes to the creation of new jobs, increasing the competitiveness of regions and countries, and supporting global sustainable development goals. Modern theoretical approaches to project finance are analysed, in particular, how globalization contributes to the integration of financial markets, expanding access to capital, and adaptation to changing economic and geopolitical conditions. It is proved that project finance significantly contributes to improving business efficiency by optimizing resources, reducing costs, and accelerating project implementation through innovative management and financial instruments. It is emphasized that project finance is a powerful driver of economic progress that combines economic, social and environmental benefits in the context of international integration. Originality. The systematization of the impact of project financing in the context of the globalization of the international economy has been further developed and its role as a synergistic systemic element of management that ensures the achievement of strategic goals, attracting various sources of funding and solving social problems has been substantiated. Practical value. The results of the study can be used to develop project financing management by international organizations in Ukraine aimed at restoring infrastructure and energy facilities. Key words: project financing, globalization, international economy, management, project.