(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Рогаля Б.Т., Жарський О.С. ФОРМУВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ РЕСУРСНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ У БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ Мета. Виявлення та обґрунтування ефективних підходів до управління ресурсним потенціалом у бізнес-середовищі. Методика дослідження. У роботі застосовано системний підхід, методи аналізу та синтезу (для вивчення складових ресурсного потенціалу підприємства та їх взаємодії), порівняння (для оцінювання сучасних підходів до управління ресурсами та вибору найефективніших з них у різних бізнес-моделях), моделювання управлінських рішень (для розробки інтегрованої моделі управління ресурсним потенціалом, яка передбачає цифровізацію бізнес-процесів), а також експертне оцінювання (для визначення ключових факторів, що впливають на ефективність використання ресурсного потенціалу), метод кейс-стаді (для аналізу конкретних прикладів підприємств, які впроваджували інноваційні технології для підвищення ефективності використання ресурсів). Результати дослідження. Визначено основні складові ресурсного потенціалу підприємства, які включають матеріальні, фінансові, людські та інформаційні ресурси. Проаналізовано їхню взаємодію та вплив на загальну ефективність функціонування підприємства в умовах динамічного бізнес-середовища. Сформульовано підхід до оцінювання ресурсного потенціалу, який базується на використанні сучасних аналітичних інструментів, зокрема ERP-систем для управління ресурсами, Big Data для прогнозування і моніторингу, а також концепцій Lean Management для оптимізації витрат. Запропоновано модель управління ресурсним потенціалом, яка передбачає інтеграцію інноваційних підходів, зокрема цифровізації процесів і автоматизації операцій, що дозволяє досягти гнучкості у прийнятті управлінських рішень. Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено комплексний підхід до оцінювання ресурсного потенціалу, який враховує взаємодію матеріальних, фінансових, людських та інформаційних ресурсів. Визначено сучасні інструменти для їх оптимального використання з урахуванням ринкових умов. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами для вдосконалення стратегічного управління ресурсами, підвищення їх конкурентоспроможності та сталого розвитку. Запропоновані рекомендації сприяють зменшенню втрат ресурсів та покращенню ефективності бізнес-процесів. Ключові слова: ресурсний потенціал, управління ресурсами, бізнес-середовище, стратегічне планування, інноваційний підхід, ефективність підприємства, цифрові технології. Rohalia B.T., Zharskyi O.S. FORMATION AND MANAGEMENT OF RESOURCE POTENTIAL IN THE BUSINESS ENVIRONMENT Purpose. The aim of the article is to identify and substantiate effective approaches to managing resource potential in a business environment. Methodology of research. The following methods are used in the article, namely: a systematic approach, methods of analysis and synthesis (to study the components of the enterprise’s resource potential and their interaction), comparison (to evaluate modern approaches to resource management and select the most effective ones in different business models), modelling of management decisions (to develop an integrated model of resource potential management, which involves the digitalization of business processes), as well as expert evaluation (to determine key factors that affect the efficiency of resource potential use), and the case study method (to analyse specific examples of enterprises that implemented innovative technologies to increase the efficiency of resource use). Findings. The study identifies the main components of enterprise resource potential, including material, financial, human and informational resources. Their interactions and impact on the overall operational efficiency of enterprises in a dynamic business environment are analysed. An approach to resource potential assessment is formulated, which is based on modern analytical tools, such as ERP systems for resource management, Big Data for forecasting and monitoring, and Lean Management concepts for cost optimization. A resource potential management model is proposed, integrating innovative approaches such as process digitalization and operational automation, enabling greater flexibility in managerial decision-making. Originality. A comprehensive approach to evaluating resource potential has been developed, considering the interaction of material, financial, human and informational resources. Modern tools for their optimal utilization in dynamic market conditions are identified. Practical value. The study’s findings can be used by enterprises to improve strategic resource management, enhance competitiveness and ensure sustainable development. The proposed recommendations contribute to reducing resource losses and improving business process efficiency. Key words: resource potential, resource management, business environment, strategic planning, innovative approach, enterprise efficiency, digital technologies.