(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Командровська В.Є. ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОНЯТЬ «ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ» ТА «ІННОВАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ» У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА Мета. Теоретико-методологічне обґрунтування сутності поняття «інноваційне забезпечення», його відмінностей від терміну «інноваційний потенціал» та визначенні характеру їх взаємодії у контексті сталого розвитку підприємства. Методика дослідження. У процесі дослідження використано методи системного та порівняльного аналізу для вивчення сутнісних характеристик інноваційного потенціалу та інноваційного забезпечення; структурно-функціональний аналіз – для визначення взаємозв’язків між їх елементами; методи синтезу та узагальнення – для формування методологічного підходу до аналізу їх взаємодії. Теоретико-методологічною основою дослідження стали фундаментальні положення інноваційного менеджменту, теорії сталого розвитку та системного підходу. Результати дослідження. Проведено порівняльний аналіз понять «інноваційний потенціал» та «інноваційне забезпечення», виявлено їх сутнісні характеристики та відмінності. Розроблено методологічний підхід до аналізу їх взаємозв’язків, що враховує структурні, функціональні та динамічні аспекти взаємодії. Обґрунтовано механізми формування синергетичного ефекту від взаємодії досліджуваних елементів у контексті забезпечення сталого розвитку підприємства. Наукова новизна результатів дослідження. Удосконалено теоретико-методологічний підхід до аналізу взаємозв’язку інноваційного потенціалу та інноваційного забезпечення, який, на відміну від існуючих, враховує їх системну взаємодію та взаємовплив у контексті сталого розвитку підприємства. Розвинуто концептуальні засади формування механізму їх ефективної взаємодії з урахуванням синергетичного ефекту. Практична значущість результатів дослідження. Розроблені методологічні положення можуть бути використані при формуванні системи управління та інноваційним розвитком підприємства, розробці стратегій інноваційного розвитку та механізмів їх реалізації. Запропонований підхід сприятимуть підвищенню ефективності інноваційної діяльності та забезпеченню сталого розвитку підприємства. Ключові слова: інноваційний потенціал, інноваційне забезпечення, сталий розвиток підприємства, синергетичний ефект, системний підхід, інноваційний розвиток. Komandrovska V.Ye. COMPARATIVE CHARACTERISTICS OF TERMS “INNOVATION POTENTIAL” AND “INNOVATION ENSURING” IN THE CONTEXT OF SUSTAINABLE ENTERPRISE DEVELOPMENT Purpose. The aim of the article is to provide the theoretical and methodological substantiation of the essence of the concept of “innovation support”, its differences from the term “innovation potential” and determining the nature of their interaction in the context of sustainable enterprise development. Methodology of research. Methods of systematic and comparative analysis were used in the research process to study the essential characteristics of innovation potential and innovation ensuring; structural-functional analysis to determine relationships between their elements; methods of synthesis and generalization to form a methodological approach to analysing their interaction. The theoretical and methodological basis of the research was founded on fundamental principles of innovation management, sustainable development theory, and systems approach. Findings. A comparative analysis of the concepts “innovation potential” and “innovation ensuring” was conducted, revealing their essential characteristics and differences. A methodological approach to analysing their relationships was developed, taking into account structural, functional, and dynamic aspects of interaction. The mechanisms of synergetic effect formation from the interaction of the studied elements in the context of ensuring sustainable enterprise development were substantiated. Originality. The theoretical and methodological approach to analysing the relationship between innovation potential and innovation ensuring was improved, which, unlike existing approaches, takes into account their systemic interaction and mutual influence in the context of sustainable enterprise development. The conceptual foundations for forming the mechanism of their effective interaction, considering the synergetic effect, were developed. Practical value. The developed methodological provisions can be used in forming the innovation development management system of the enterprise, developing innovation strategies, and mechanisms for their implementation. The proposed approach will contribute to increasing the efficiency of innovation activities and ensuring sustainable development of the enterprise. Key words: innovation potential, innovation ensuring, sustainable development of enterprise, synergetic effect, systems approach, innovation development.