(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Крисоватий І.А. ФЕНОМЕН ІННОВАЦІЙНОГО ПАРКУ В СУЧАСНІЙ УРБАНІСТИЦІ Мета. Дослідження феномену інноваційного парку в урбаністиці, його мети, цілей, завдань, функцій та елементів інфраструктурного забезпечення функціонування, а також ролі у формуванні інноваційної екосистеми міста. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використовувались такі методи дослідження: абстрактно-логічний – для вивчення існуючого законодавчого підґрунтя щодо означення сутності інноваційного парку та суб’єктного формування його учасників, формулювання мети його створення, цілей, завдань і функцій з точки зору урбаністики; монографічний і порівняльний – для характеристики і класифікації елементів інноваційної інфраструктури інноваційного парку; графічний – для візуалізації результатів дослідження. Результати дослідження. Проаналізовано проєкти Закону України «Про інноваційні парки», на підставі чого виявлені дискусійні питання щодо формування кола їх учасників; обґрунтовано необхідність його розширення з точки зору впливу інноваційного парку на міську економіку та урбаністику загалом. Сформульовано мету створення інноваційного парку, наголошено на засадничих умовах його формування в контексті розвитку інноваційної екосистеми міста та досягнення цілей сталого розвитку. Охарактеризовано цілі інноваційного парку в урбаністиці, його завдання, які реалізуються через низку функцій. Виділено функції, які мають особливий вплив на урбаністику та вирізняють інноваційні парки серед інших інноваційних утворень. Запропоновано класифікацію елементів інфраструктури інноваційного парку, означено роль інноваційної інфраструктури в урбаністиці, у стимулюванні розвитку інших видів інфраструктури. Охарактеризовано найважливіші елементи інноваційної інфраструктури (бізнес-акселератори, бізнес-інкубатори, інноваційні, у тому числі цифрові та креативні, хаби, центри трансферу технологій та ін., їх роль в урбаністиці. Наукова новизна результатів дослідження. На основі аналізу діючої та проєктної законодавчої бази створення інноваційних парків в Україні, наукових публікацій та іншої загальнодоступної інформації, запропоновано власну класифікацію інфраструктури інноваційного парку, виділено окремі її елементи та обґрунтовано їх важливість для розвитку урбаністики. Практична значущість результатів дослідження. Сформульовані мета, цілі, завдання та функції інноваційних парків в контексті урбаністики, характеристика ролі кожного з елементів інноваційної інфраструктури інноваційного парку матимуть практичне значення в процесі вирішення питань формування інноваційних парків, їх розвитку на основі пріоритетності певних його інфраструктурних складових для досягнення цілей розвитку міста та його громади. Ключові слова: феномен, урбаністика, інфраструктура інноваційного парку, інноваційна інфраструктура, інноваційна екосистема міста, міська економіка, мета інноваційного парку, завдання інноваційного парку, функції інноваційного парку, бізнес-акселератор, бізнес-інкубатор, стартап, інноваційний кластер, інноваційний хаб, креативний хаб, трансфер технологій, інноваційний проєкт. Krysovatyi I.A. THE PHENOMENON OF THE INNOVATION PARK IN MODERN URBANISM Purpose. The aim of the article is to study the phenomenon of the innovation park in urban planning, its purpose, goals, objectives, functions and elements of infrastructural support for its functioning, as well as its role in the formation of the city’s innovation ecosystem. Methodology of research. The following research methods were used to achieve the set goal: abstract and logical – to study the existing legislative basis for defining the essence of the innovation park and the subjective formation of its participants, formulating the purpose of its creation, goals, objectives and functions from the point of view of urban planning; monographic and comparative – for the characterization and classification of elements of the innovation infrastructure of the innovation park; graphical – for the visualization of the research results. Findings. The drafts of the Law of Ukraine “On Innovation Parks” were analysed, on the basis of which debatable issues regarding the formation of the circle of their participants were identified, the need for its expansion was substantiated from the point of view of the impact of the innovation park on the city economy and urbanism in general. The goal of creating an innovation park is formulated, and the basic conditions for its formation are emphasized in the context of the development of the city’s innovation ecosystem and the achievement of sustainable development goals. The goals of the innovation park in urban planning are characterized, its tasks, which are implemented through a number of functions. The functions that have a special impact on urbanism and distinguish innovative parks from other innovative entities are highlighted. A classification of the infrastructure elements of the innovation park is proposed, the role of innovative infrastructure in urban planning and in stimulating the development of other types of infrastructure is defined. The most important elements of innovation infrastructure (business accelerators, business incubators, innovation, including digital and creative, hubs, technology transfer centres, etc.) and their role in urban planning are characterized. Originality. Based on the analysis of the current and draft legislative framework for the creation of innovation parks in Ukraine, scientific publications and other publicly available information, our own classification of the infrastructure of the innovation park is proposed, its individual elements are highlighted and their importance for the development of urban planning is substantiated. Practical value. The formulated goals, objectives, tasks and functions of innovation parks in the context of urban planning, the characterization of the role of each element of the innovation infrastructure of the innovation park will have practical significance in the process of resolving issues of forming innovation parks, their development based on the priority of certain of its infrastructure components to achieve the development goals of the city and its community. Key words: phenomenon, urban planning, innovation park infrastructure, innovation infrastructure, city innovation ecosystem, urban economy, goal of innovation park, tasks of innovation park, functions of innovation park, business accelerator, business incubator, startup, innovation cluster, innovation hub, creative hub, technology transfer, innovation project.