(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Іващук І.О., Іващук О.В., Нагірна Н.І. ІНСТРУМЕНТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ Мета. Дослідження ролі інструментів економічної дипломатії у забезпеченні продовольчої безпеки, виявлення ефективних заходів, які сприяють стабільності продовольчих систем та їх реформуванню в контексті глобальних викликів. Методика дослідження. Для досягнення мети дослідження було використано комплекс наукових методів, зокрема: абстрактно-логічний метод застосовано для формулювання узагальнень і висновків, що базуються на результатах аналізу взаємозв’язку між економічною дипломатією та продовольчою безпекою; методи аналізу та синтезу використано для обґрунтування теоретичних підходів до економічної дипломатії, обґрунтування впливу її інструментів на продовольчу безпеку; порівняльного аналізу – для дослідження досвіду провідних країн світу щодо використання інструментів економічної дипломатії з метою розвитку продовольчих систем та забезпечення захисту сільськогосподарських виробників; емпіричний аналіз – для оцінювання політики протекціонізму та застосування країнами обмежувальних заходів у міжнародній торгівлі, вплив інструментів економічної дипломатії України на її зовнішню торгівлю та продовольчу безпеку у світі; інституційного аналізу – для виявлення ролі інституцій (в тому числі й фондів) у вирішенні продовольчих питань; метод візуального аналізу використано для унаочнення результатів дослідження через графіки, діаграми та таблиці. Результати дослідження. Обґрунтовано багатоаспектність проблеми продовольчої безпеки. Проаналізовано напрямки її дослідження в науковій сфері. Підтверджено, що дослідження продовольчої безпеки через призму економічної дипломатії не є частими у вітчизняній науковій літературі. Проте на практиці країни використовують механізми двостороннього та багатостороннього співробітництва для вирішення проблем продовольчої безпеки. Обґрунтовано, що на продовольчу безпеку значний вплив мають зміни геополітичного та геоекономічного порядку, криза довіри до міжнародних організацій, зміна клімату та екологічна політика. Визначено основні інструменти економічної дипломатії, за допомогою яких вона впливає на продовольчу безпеку. Охарактеризовано ландшафт економічної дипломатії через втручання країн у міжнародну торгівлю, що мають протекціоністський характер. Визначено роль агарного протекціонізму для продовольчої безпеки. Проаналізовано стан захисту сільськогосподарських виробників у 2023 р. в окремих країнах світу. Розкрито проблему регулювання зовнішньої торгівлі для України та основні бар’єри, в тому числі й в сільськогосподарському секторі. Розкрито роль багатосторонньої дипломатії в забезпеченні продовольчої безпеки. Проаналізовано програми окремих країн та фондів, спрямовані на подолання продовольчої кризи та підтримання продовольчої безпеки. Аргументовано роль України у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки та основні виклики, які вона відчуває у зв’язку з війною. Підтверджено роль регіональної інтеграції у продовольчій безпеці. Запропоновано заходи для ефективного використання інструментів економічної дипломатії для забезпечення продовольчої безпеки. Наукова новизна результатів дослідження. Наукова новизна даного дослідження полягає у комплексному аналізі інструментів економічної дипломатії, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки в умовах сучасних глобальних викликів; обґрунтуванні їх ролі у стабілізації продовольчих систем у контексті кліматичних змін, геополітичної нестабільності та соціально-економічної нерівності. Практична значущість результатів дослідження. Практична цінність дослідження полягає в тому, що розроблені в ній підходи до використання інструментів економічної дипломатії для забезпечення продовольчої безпеки та зроблені висновки можуть бути використані суб’єктами продовольчої безпеки на усіх рівнях її функціонування, в тому числі, у процесі удосконалення державної політики у сфері продовольчої безпеки, інтеграції в освітні програми підготовки фахівців з міжнародних відносин та міжнародних економічних відносин. Ключові слова: геополітична невизначеність, продовольча безпека, сільське господарство, економічна дипломатія, інструменти економічної дипломатії, двостороннє та багатостороннє співробітництво, протекціоністська політика, аграрний протекціонізм, міжнародна торгівля, зовнішня торгівля України, СОТ, фінансування програм продовольчої безпеки. Ivashchuk I.O., Ivashchuk O.V., Nahirna N.I. TOOLS OF ECONOMIC DIPLOMACY IN ENSURING FOOD SECURITY Purpose. The aim of the article is to study the role of tools of economic diplomacy in ensuring food security, identification of effective measures that contribute to the stability of food systems and their reform in the context of global challenges. Methodology of research. A set of scientific methods was used to achieve the goal of the study, in particular: the abstract and logical method was used to formulate generalizations and conclusions based on the results of the analysis of the relationship between economic diplomacy and food security; methods of analysis and synthesis were used to substantiate theoretical approaches to economic diplomacy, to substantiate the impact of its tools on food security; comparative analysis – to study the experience of leading countries in the world in using tools of economic diplomacy to develop food systems and ensure the protection of agricultural producers; empirical analysis – to assess the policy of protectionism and the use of restrictive measures by countries in international trade, the impact of Ukraine’s economic diplomacy tools on its foreign trade and food security in the world; institutional analysis – to identify the role of institutions (including funds) in solving food issues; the method of visual analysis was used to visualize the results of the study through graphs, charts and tables. Findings. The multifaceted nature of the problem of food security is substantiated. The directions of its research in the scientific field are analysed. It is confirmed that research on food security through the prism of economic diplomacy is not frequent in the domestic scientific literature. However, in practice, countries use mechanisms of bilateral and multilateral cooperation to solve food security problems. It is substantiated that food security is significantly affected by changes in the geopolitical and geo-economics order, a crisis of confidence in international organizations, climate change and environmental policy. The main tools of economic diplomacy, with which it affects food security, are identified. The landscape of economic diplomacy is characterized by the intervention of countries in international trade that are protectionist in nature. The role of agrarian protectionism for food security is determined. The state of protection of agricultural producers in 2023 in individual countries of the world is analysed. The problem of foreign trade regulation for Ukraine and the main barriers, including in the agricultural sector, are revealed. The role of multilateral diplomacy in ensuring food security is revealed. The programs of individual countries and funds aimed at overcoming the food crisis and maintaining food security are analysed. The role of Ukraine in ensuring global food security and the main challenges it experiences in connection with the war are argued. The role of regional integration in food security is confirmed. Measures are proposed for the effective use of economic diplomacy tools to ensure food security. Originality. The scientific novelty of this study lies in the comprehensive analysis of economic diplomacy tools aimed at ensuring food security in the face of modern global challenges; substantiation of their role in stabilizing food systems in the context of climate change, geopolitical instability, social and economic inequality. Practical value. The practical value of the study lies in the fact that the approaches developed in it to the use of economic diplomacy tools to ensure food security and the conclusions drawn can be used by food security actors at all levels of its functioning, including in the process of improving state policy in the field of food security, integration into educational programs for training specialists in international relations and international economic relations. Key words: geopolitical uncertainty, food security, agriculture, economic diplomacy, tools of economic diplomacy, bilateral and multilateral cooperation, protectionist policy, agrarian protectionism, international trade, foreign trade of Ukraine, WTO, financing of food security programs.