(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2025)
Зварич Р.Є., Павлишин І.В. ЕКСПОРТ ЯК ОСНОВНИЙ ЕЛЕМЕНТ РОЗВИТКУ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ Мета. Обґрунтування теоретичних засад експортної діяльності як ключового чинника розвитку малих і середніх виробників сільськогосподарської продукції та розробка практичних рекомендацій для вдосконалення її організації. Методика дослідження. Для виконання окреслених у статті завдань використано такі методи: загальнонаукові – аналіз і синтез – для обґрунтування розроблених положень та рекомендацій; системний і комплексний – при обґрунтуванні особливостей експортної діяльності агропромислових підприємств; статистичні – для аналізу сучасного стану експортної діяльності українських підприємств; табличний метод – для подання даних та результатів досліджень; графічний – для побудови графіків, діаграм. При обробці даних застосовано комп’ютерні й інформаційні технології. Результати дослідження. Проаналізовано сучасний стан експортної діяльності українських підприємств, здійснено оцінку особливостей діяльності малих і середніх виробників сільськогосподарської продукції, досліджено специфіку експортної діяльності агропромислових підприємств Тернопільської області, розроблено практичну пам’ятку експортера для підтримки місцевих товаровиробників у виході на зовнішні ринки. Наукова новизна результатів дослідження. Розроблено практичну пам’ятку експортера, яка допоможе агровиробникам краще зрозуміти особливості експортної діяльності, зокрема вимоги до сертифікації продукції, підготовки документації та відповідності міжнародним стандартам. Завдяки розробленій пам’ятці підприємства зможуть оптимізувати процеси планування, вибору перспективних ринків і налагодження контактів із закордонними партнерами, а також уникнути типових помилок і зменшити ризики, пов’язані з організацією експорту. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження спрямовані на підтримку місцевих підприємств у виході на зовнішні ринки, що сприятиме збільшенню їхніх прибутків, розширенню виробничих можливостей, залученню інвестицій та інтеграції в глобальні ланцюги постачання. Розроблені рекомендації з організації експортної діяльності допоможуть товаровиробникам адаптуватися до викликів міжнародної торгівлі, підвищити ефективність своєї діяльності та закріпити позиції на міжнародних ринках. Ключові слова: агропромисловий комплекс, агропромислові підприємства, експорт, малі та середні підприємства, міжнародні ринки, пам’ятка експортера, товаровиробники сільськогосподарської продукції. Zvarych R.Ye., Pavlyshyn I.V. EXPORTS AS A KEY ELEMENT IN THE DEVELOPMENT OF SMALL AND MEDIUM-SIZED COMMODITY PRODUCERS OF AGRICULTURAL PRODUCTS Purpose. The aim of the article is to substantiate the theoretical foundations of export activity as a key factor in the development of small and medium-sized commodity producers of agricultural products and to develop practical recommendations for improving its organisation. Methodology of research. The following methods were used to accomplish the tasks outlined in the article: general scientific – analysis and synthesis – to substantiate the developed provisions and recommendations; systemic and comprehensive – to substantiate the peculiarities of export activities of agro-industrial enterprises; statistical – to analyse the current state of export activities of Ukrainian enterprises; tabular method – to present data and research results; graphical – to build graphs and diagrams. Computer and information technologies were used for data processing. Findings. The article analyses the current state of export activities of Ukrainian enterprises, assesses the specifics of small and medium-sized commodity producers of agricultural products, studies the specifics of export activities of agricultural enterprises in the Ternopil region, and develops a practical exporter’s guide to support local producers in entering foreign markets. Originality. A practical exporter’s guide has been developed to help agricultural producers better understand the specifics of export activities, including requirements for product certification, documentation preparation and compliance with international standards. The handbook will help companies optimise their planning processes, select promising markets and establish contacts with foreign partners, as well as avoid common mistakes and reduce the risks associated with exports. Practical value. The article is of great practical importance, as the results of the study are aimed at supporting local enterprises in entering foreign markets, which will help increase their profits, expand production capabilities, attract investment and integrate into global supply chains. The developed recommendations for organising export activities will help producers adapt to the challenges of international trade, improve their performance and consolidate their positions in international markets. Key words: agricultural sector, agricultural enterprises, exports, small and medium-sized enterprises, international markets, exporter’s handbook, commodity producers of agricultural products.