(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шматковська Т.О., Стеців І.І., Захарчук І.А., Гузьо М.С. СУБ’ЄКТИ ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРУ: БУХГАЛТЕРСЬКА СПРАВА ТА ЗАСТОСУВАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ Мета. Виявлення можливостей та перспектив застосування нейронних мереж у бюджетній сфері, а також дослідження проблем та переваг їх впровадження. Методика дослідження. Методологія дослідження охоплює аналіз сучасних підходів до бухгалтерського обліку в державному секторі з акцентом на виявленні можливостей штучного інтелекту для автоматизації процесів. Застосовано методи порівняльного аналізу, які дозволили порівняти ефективність традиційних і цифрових рішень, а також метод синтезу для визначення ключових сфер застосування штучного інтелекту. Метод логічного узагальнення використосвувався для визначення результатів та формування висновків і рекомендацій дослідження. Результати дослідження. Проаналізовано актуальність використання сучасних технологій для підвищення ефективності управління державними фінансами, зокрема автоматизації процесів обліку, контролю та прогнозування бюджетних показників. Визначено основні функції штучного інтелекту в економічних процесах та розглянуто його потенціал для автоматизації бюджетних операцій. Узагальнено недоліки впровадження штучного інтелекту в управлінні фінансами, пов’язані з необхідністю забезпечення якісних даних та високими вимогами до кібербезпеки. Здійснено оцінку потенціалу штучного інтелекту для прогнозування доходів, планування видатків і виявлення фінансових зловживань. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку обґрунтування доцільності впровадження ШІ у фінансові процеси. Запропоновано підхід до інтеграції штучного інтелекту у фінансові процеси державного сектору, який враховує обмеження української бюджетної системи та перспективи використання сучасних технологій, включаючи машинне навчання та автоматизовані системи. Практична значущість результатів дослідження. Доведено, що впровадження штучного інтелекту є важливим кроком для підвищення ефективності та прозорості управління державними фінансами в Україні. Результати дослідження можуть бути використані державними установами для підвищення ефективності управління бюджетними коштами, покращення прозорості та впровадження інновацій у процеси фінансового контролю. Ключові слова: штучний інтелект, облік, аналіз, автоматизація обліку, бухгалтерський облік, бюджетна сфера, фінансовий контроль, кібербезпека. Shmatkovska T.O., Stetsiv I.I., Zakharchuk I.A., Huzo M.S. PUBLIC SECTOR ENTITIES: ACCOUNTING AND APPLICATION OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE OPPORTUNITIES Purpose. The aim of the article is to identifying the opportunities and prospects for the application of neural networks in the budget sector, as well as studying the problems and advantages of their implementation. Methodology of research. The research methodology covers the analysis of modern approaches to accounting in the public sector with an emphasis on identifying the capabilities of artificial intelligence for automating processes. Comparative analysis methods were used to compare the effectiveness of traditional and digital solutions, as well as the synthesis method to determine the key areas of application of artificial intelligence. The logical generalization method was used to determine the results and form conclusions and recommendations of the study. Findings. The relevance of using modern technologies to improve the efficiency of public finance management was analysed, in particular, the automation of accounting processes, control and forecasting of budget indicators. The main functions of artificial intelligence in economic processes were determined and its potential for automating budget operations was presented. The disadvantages of implementing artificial intelligence in financial management, related to the mandatory provision of quality data and high requirements for cybersecurity, were summarized. An assessment of the potential of artificial intelligence for revenue forecasting, expenditure planning, and financial fraud detection was carried out. Originality. The substantiation for the feasibility of implementing AI in financial processes has been further developed. An approach to integrating artificial intelligence into public sector financial processes is proposed. Such approach takes into account the limitations of the Ukrainian budget system and the prospects for using modern technologies, including machine learning and automated systems. Practical value. It has been proven that the introduction of artificial intelligence is a necessary step towards increasing the efficiency and transparency of public finance management in Ukraine. The results of the study can be used by public institutions to increase the efficiency of budget management, improve transparency and introduce innovations into financial control processes. Key words: artificial intelligence, accounting, analysis, accounting automation, bookkeeping, budgetary sphere, financial control, cybersecurity.