(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Купчак О.І. СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ІНФОРМАЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПІДПРИЄМСТВА» Мета. Систематизація наукових підходів стосовно визначення сутності поняття інформаційного середовища підприємства. Методика дослідження. В роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. А саме, завдяки системному підходу проведено систематизацію позицій науковців стосовно досліджуваної проблематики. Завдяки використанню методу індукції забезпечено збір окремих даних для встановлення категорій наукових підходів, які застосовуються для характеристики та визнання змісту досліджуваного поняття. Результати дослідження. Виокремлено наступні наукові підходи стосовно трактування сутності поняття «інформаційне середовище підприємства»: організаційно-діяльнісний підхід, в рамках якого визначається трактування зазначеного терміну з огляду на посилання на те, що цей феномен є організованим та функціонує; стимулюючий підхід, через призму якого розглядається інформаційне середовище підприємств, яке сприяє та активізує становлення екологічних, соціальних та управлінських показників сталого розвитку; комплексний підхід стосовно визначення сутності поняття інформаційного середовища підприємств, пов’язаний із врахуванням посилання на суб’єктно-об’єктну, структурну, функціональну та комунікаційну складові; віртуалізаційний підхід, який передбачає характеристику зазначеного феномену з позицій його наповнюваності залежно від охоплення в рамках всіх можливих віртуальних джерел; підхід, яким передбачено системне бачення віртуалізації всіх можливих даних стосовно розвитку підприємства (системно-віртуалізаційний підхід); підхід стосовно визначення інформаційного середовища підприємства в площині його характеристик з огляду на стан внутрішньо-зовнішнього походження; процесний підхід, заснований на розгляді інформаційного середовища підприємства в площині такого фактору, як внутрішньогалузева передача інформації. Сформульовано авторське трактування сутності досліджуваного поняття, визначеного більшою мірою в площині комплексного підходу. Визначено, що інформаційне середовище підприємства є динамічною, системно організованою та максимально контрольованою сукупністю зовнішніх та внутрішніх джерел інформації, великих даних, суб’єктів продукування, аналізу, обробки та систематизації, використання інформаційних відомостей. Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку теоретичні підходи стосовно концептуалізації змісту поняття «інформаційне середовище підприємства» через встановлення його основних ознак та трактування, заснованого на комплексності. Практична значущість результатів дослідження. Результати проведеного дослідження можливо використати при розробці науково-методичних матеріалів щодо вказаної проблематики. Ключові слова: інформаційне середовище підприємства, віртуалізація, сталий розвиток, внутрішньогалузева передача інформації, зовнішні та внутрішні джерела інформації, споживачі, інвестори. Kupchak O.I. THE ESSENCE OF CONCEPT OF “INFORMATION ENVIRONMENT OF AN ENTERPRISE” Purpose. The aim of the article is the systematization of scientific approaches to defining the essence of the concept of the information environment of the enterprise. Methodology of research. General scientific and special research methods were used during the study. Namely, the positions of scientists on the researched issues were systematized due to the systematic approach. The collection of individual data was ensured thanks to the use of the induction method in aim to establish categories of scientific approaches that are used to characterize and recognize the content of the studied concept. Findings. The following scientific approaches to the interpretation of the essence of the concept of “information environment of the enterprise” are distinguished: an organizational-activity approach, within which the interpretation of the specified term is determined in view of the fact that this phenomenon is organized and functions; a stimulating approach, through the prism of which the information environment of enterprises is considered, which promotes and activates the formation of environmental, social and managerial indicators of sustainable development; a comprehensive approach to determining the essence of the concept of the information environment of enterprises, associated with taking into account the reference to the subject-object, structural, functional and communication components; a virtualization approach, which provides for the characterization of the specified phenomenon from the standpoint of its filling depending on the coverage within the framework of all possible virtual sources; an approach that provides for a systemic vision of the virtualization of all possible data regarding the development of the enterprise (system-virtualization approach); an approach to determining the information environment of the enterprise in terms of its characteristics in view of the state of internal-external origin; process approach, based on the consideration of the information environment of the enterprise in the plane of such a factor as intra-industry information transfer. The author’s interpretation of the essence of the studied concept, defined to a greater extent in the plane of a comprehensive approach, is formulated. It is determined that the information environment of the enterprise is a dynamic, systematically organized and maximally controlled set of external and internal sources of information, big data, subjects of production, analysis, processing and systematization, use of information. Originality. Theoretical approaches to conceptualizing the content of the concept of "information environment of the enterprise" have been further developed by establishing its main features and interpretation based on complexity. Practical value. The results of the conducted research can be used in the development of scientific and methodological materials on the specified issues. Key words: information environment of the enterprise, virtualization, sustainable development, intra-industry information transfer, external and internal sources of information, consumers, investors.