(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Пшибельський В.В., Цимбалюк С.М., Солов’янчик І.В. ІНКЛЮЗИВНІ ПІДХОДИ ДО ІНТЕГРАЦІЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ В УПРАВЛІННЯ ПОТЕНЦІАЛОМ ОРГАНІЗАЦІЇ Мета. Визначення ролі інклюзивних підходів до соціальної відповідальності у підвищенні ефективності управління потенціалом організації, аналізі їх впливу на розвиток компонентів організаційного потенціалу, таких як людський, інноваційний, фінансовий та репутаційний, а також обґрунтуванні значення інклюзивних і соціально відповідальних практик у забезпеченні сталого розвитку та конкурентоспроможності організацій. Методика дослідження. У роботі застосовано наступні методи: абстрактно-логічний – для формулювання теоретичних висновків щодо концепції соціальної відповідальності та її інклюзивних аспектів; теоретичного аналізу та синтезу – для дослідження впливу соціально відповідальних та інклюзивних практик на компоненти потенціалу організації; системного підходу – для визначення взаємозв’язків між соціальною відповідальністю, інклюзивними підходами та ключовими складовими організаційного потенціалу. Результати дослідження. Встановлено, що соціальна відповідальність забезпечує системний позитивний вплив на ключові компоненти потенціалу організації, включаючи людський, інноваційний, фінансовий та маркетинговий потенціали. Інтеграція інклюзивних підходів у соціально відповідальні практики додатково підсилює ефект, сприяючи залученню вразливих груп населення до економічної активності та підвищуючи ефективність використання людського капіталу. Проаналізовано сучасні теоретичні підходи до соціальної відповідальності, інклюзивності, а також досвід впровадження практик соціальної відповідальності провідними організаціями. Доведено, що інтеграція соціально відповідальних та інклюзивних ініціатив сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, зміцненню репутації організацій, формуванню етичної та інклюзивної корпоративної культури та забезпеченню довгострокової стійкості бізнесу. Наукова новизна результатів дослідження. Набула подальшого розвитку систематизація впливу соціальної відповідальності та інклюзивних підходів на компоненти потенціалу організації та обґрунтовано їхню роль як інтегрального елемента управління, що забезпечує досягнення стратегічних цілей, залучення різноманітних соціальних груп і адаптацію організації до зовнішніх викликів. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані для розробки стратегій управління організаціями, спрямованих на інтеграцію соціальної відповідальності та інклюзивності у бізнес-процеси, що забезпечить підвищення конкурентоспроможності, репутаційного капіталу та сталого розвитку. Рекомендації дослідження можуть бути адаптовані до специфіки галузевих та локальних ринків, сприяючи формуванню соціально орієнтованих та інклюзивних бізнес-моделей. Ключові слова: соціальна відповідальність, інклюзивні підходи, управління потенціалом організацій, сталий розвиток, корпоративна культура, інноваційний потенціал, репутація, інклюзивність, реінтеграція ветеранів, управління ресурсами, менеджмент. Pshybelskyi V.V., Tsymbaliuk S.M., Solovianchyk I.V. INCLUSIVE APPROACHES TO INTEGRATING SOCIAL RESPONSIBILITY INTO ORGANIZATIONAL POTENTIAL MANAGEMENT Purpose. The aim of the article is to determine the role of inclusive approaches to social responsibility in enhancing the efficiency of organizational potential management, analysing their impact on the development of organizational potential components such as human, innovative, financial, and reputational resources, and substantiating the significance of inclusive and socially responsible practices in ensuring sustainable development and competitiveness of organizations. Methodology of research. The study employed the following methods: abstract and logical – for formulating theoretical conclusions regarding the concept of social responsibility and its inclusive aspects; theoretical analysis and synthesis – for exploring the impact of socially responsible and inclusive practices on the components of organizational potential; and a systematic approach – to identify interconnections between social responsibility, inclusive approaches, and the key components of organizational potential. Findings. It was established that social responsibility ensures a systematic positive impact on key components of organizational potential, including human, innovative, financial, and marketing potentials. The integration of inclusive approaches into socially responsible practices further amplifies this effect by engaging vulnerable population groups in economic activities and enhancing the efficiency of human capital utilization. Contemporary theoretical approaches to social responsibility and inclusivity were analysed, along with the experience of leading companies in implementing socially responsible practices. It was proven that the integration of socially responsible and inclusive initiatives contributes to more effective resource utilization, enhanced corporate reputation, the formation of ethical and inclusive corporate cultures, and long-term business sustainability. Originality. The systematization of the impact of social responsibility and inclusive approaches on the components of organizational potential was further developed, substantiating their role as an integral element of management that ensures the achievement of strategic goals, engagement of diverse social groups, and organizational adaptation to external challenges. Practical value. The research results can be applied to develop organizational management strategies focused on integrating social responsibility and inclusivity into business processes, thereby enhancing competitiveness, reputational capital, and sustainable development. The study’s recommendations can be adapted to the specifics of sectoral and local markets, contributing to the formation of socially oriented and inclusive business models. Key words: social responsibility, inclusive approaches, organizational potential management, sustainable development, corporate culture, innovative potential, reputation, inclusivity, veterans’ reintegration, resource management, management.