(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Шмигель О.Є. МІСЦЕВІ ФІНАНСИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ВИКЛИКИ ТА ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ КРИЗОВИХ ЯВИЩ Мета. Дослідження змісту функціонування місцевих фінансів, аналіз основних викликів і кризових явищ, що виникають у сфері місцевих бюджетів в умовах воєнного стану України. Методика дослідження. Дослідження проводилося із застосуванням діалектичного підходу до вивчення сучасного стану розвитку змісту місцевих фінансів і фінансування потреб місцевих бюджетів. Використано загальнонаукові і спеціальні методи, зокрема: аналіз, синтез, індукцію, дедукцію та узагальнення ‒ для розвитку положень теорії і практики змісту місцевих фінансів; монографічний - при вивченні літературних джерел з питань змісту місцевих фінансів; гносеологічний ‒ для уточнення та поглиблення змісту категорії «місцеві фінанси»; системно-аналітичний – при обробці отриманої інформації щодо фінансування потреб місцевих бюджетів; абстрактно-логічний – для формулювання висновків дослідження. Результати дослідження. Проведено дослідження теоретичних засад категорії «місцеві фінанси». Виокремлено особливості їх використання в умовах бюджетної децентралізації територіальних громад. Проведено аналіз фінансування потреб місцевих бюджетів в умовах воєнного стану. Здійснено оцінювання динаміки доходів та видатків місцевих бюджетів України. Визначено основні проблеми місцевих бюджетів. Наукова новизна результатів дослідження. Здійснено огляд літературних джерел для уточнення змісту поняття «місцеві фінанси», що дало можливість запропонувати новітнє розуміння для оптимізації бюджетної децентралізації територіальних громад. Запропоновано перспективи розвитку фінансування місцевих бюджетів України в умовах воєнного стану. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати дослідження сприятимуть підвищенню ефективності формування і розвитку фінансування місцевих бюджетів України в умовах воєнного стану. Ключові слова: місцеві фінанси, бюджетна децентралізація, територіальні громади, місцеві бюджети, доходи і видатки бюджетів. Shmyhel O.Ye. LOCAL FINANCES OF UKRAINE IN THE CONDITIONS OF MARTIAL LAW: CHALLENGES AND WAYS OF OVERCOME CRISIS PHENOMENA Purpose. The aim of the article is the study of the content of the functioning of local finances, the analysis of the main challenges and crisis phenomena arising in the field of local budgets in the conditions of the martial law of Ukraine. Methodology of research. The research was conducted using a dialectical approach to studying the current state of development of the content of local finances and financing the needs of local budgets. General scientific and special methods were used, in particular: analysis, synthesis, induction, deduction and generalization – to develop the provisions of the theory and practice of the content of local finances; monographic – when studying literary sources on issues of the content of local finances; epistemological – to clarify and deepen the content of the category "local finances"; system and analytical – when processing the information received regarding the financing of the needs of local budgets; abstract and logical – for formulating the conclusions of the study. Findings. A study of the theoretical foundations of the category "local finances" was conducted. The peculiarities of their use in the context of budgetary decentralization of territorial communities were identified. An analysis of the financing needs of local budgets under martial law was conducted. An assessment of the dynamics of revenues and expenditures of local budgets of Ukraine was carried out. The main problems of local budgets were identified. Originality. A review of literary sources was carried out to clarify the meaning of the concept of "local finances", which made it possible to offer a new understanding for optimizing the budgetary decentralization of territorial communities. Prospects for the development of financing of local budgets of Ukraine in the conditions of martial law are offered. Practical value. The obtained results of the study will contribute to increasing the effectiveness of the formation and development of financing of local budgets of Ukraine in the conditions of martial law. Key words: local finances, budget decentralization, territorial communities, local budgets, budget revenues and expenditures.