(untitled) (ІННОВАЦІЙНА ЕКОНОМІКА, 2024)
Крупка М.І., Ткачик Ф.П. ПОДАТКОВИЙ КОМПЛАЄНС ЯК ІНСТРУМЕНТ ПОСИЛЕННЯ ФІСКАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЕРЖАВНОГО ТА МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ Мета. Дослідження актуальних тенденцій формування й імплементації комплаєнсу в українську практику управління податковими ризиками задля нарощування фіскального потенціалу державного та місцевих бюджетів. Методика дослідження. Для вирішення поставленої мети у статті було використано такі загальнонаукові та спеціальні методи наукового дослідження: системного аналізу – для комплексного вивчення сутності податкового комплаєнсу та його інституційно-правових аспектів, що дозволило визначити основні способи мінімізації податкових ризиків; функціонального аналізу – при дослідженні фіскальної та мотивуючої ролі податкового комплаєнсу; структурний – під час оцінювання структури податкових ризиків та їх впливу на виконання державного та місцевих бюджетів в Україні; метод порівняння – при дослідженні зарубіжного досвіду управління податковими ризиками на основі комплаєнсу; узагальнення та спостереження – під час аналізу причин і факторів, що впливають на ефективність оподаткування та забезпечення сталого розвитку держави; індукції, дедукції та інші методи наукового пізнання. Результати дослідження. Висвітлено сутнісні детермінанти використання комплаєнсу в процесах управління податковими ризиками. Обґрунтовано фіскальну та мотиваційну роль податкового комплаєнсу в акумулюванні доходів державного та місцевих бюджетів. Проаналізовано показники діяльності фіскальних інституцій в процесі імплементації податкового комплаєнсу в українську практику мінімізації шахрайських і корупційних явищ в оподаткуванні. Доведено практичну роль функціонування підрозділу, відповідального за впровадження податкового комплаєнсу в податкових органах, з урахуванням зарубіжного досвіду та в рамках імплементації Національної стратегії доходів, що сприятиме ефективному відпрацюванню податкових ризиків та формуванню партнерських відносин з платниками податків. Такий аспект сприятиме сумлінності виконання податкових обов’язків, що позитивно вплине на акумулювання фінансових ресурсів державного та місцевих бюджетів в Україні в умовах протидії ризикам воєнного часу. Наукова новизна результатів дослідження. Набули подальшого розвитку теоретико-методичні підходи імплементації домінант комплаєнсу в систему протидії податковим ризикам і фіскальним втратам за результатами адміністрування податкових платежів до бюджетів усіх рівнів. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати можуть бути корисними для законодавців, фахівців у сфері оподаткування, науково-педагогічних працівників та інших зацікавлених осіб, сприяючи розробці ефективних стратегій для подолання податкових ризиків з метою посилення фіскального потенціалу держави і територіальних громад. Ключові слова: фіскальна політика, бюджетні ресурси, комплаєнс, управління податковими ризиками, адміністрування податків, фіскальне партнерство. Krupka M.I., Tkachyk F.P. TAX COMPLIANCE AS AN INSTRUMENT FOR STRENGTHENING THE FISCAL POTENTIAL OF STATE AND LOCAL BUDGETS Purpose. The aim of the article is to study current trends in the formation and implementation of compliance in the Ukrainian practice of tax risk management in order to increase the fiscal potential of state and local budgets. Methodology of research. The following general scientific and special methods of scientific research were used in the article to solve the set goal: system analysis – for a comprehensive study of the essence of tax compliance and its institutional and legal aspects, which made it possible to determine the main ways of minimizing tax risks; functional analysis – when investigating the fiscal and motivating role of tax compliance; structural – when assessing the structure of tax risks and their impact on the execution of state and local budgets in Ukraine; the method of comparison – in the study of foreign experience of tax risk management based on compliance; generalization and observation – during the analysis of causes and factors affecting the effectiveness of taxation and ensuring the sustainable development of the state; induction, deduction and other methods of scientific knowledge. Findings. The essential determinants of the use of compliance in tax risk management processes are highlighted. The fiscal and motivational role of tax compliance in the accumulation of state and local budget revenues is substantiated. The indicators of the activity of fiscal institutions in the process of implementing tax compliance into the Ukrainian practice of minimizing fraudulent and corrupt phenomena in taxation are analysed. The practical role of the functioning of the unit responsible for the implementation of tax compliance in tax authorities, taking into account foreign experience and within the framework of the implementation of the National Revenue Strategy, has been proven, which will improve the procedures for working out tax risks and forming partnership relations with taxpayers. This aspect will contribute to the conscientious fulfilment of tax obligations, which will positively affect the accumulation of financial resources of the state and local budgets in Ukraine in the conditions of combating wartime risks. Originality. The theoretical and methodological approaches to the implementation of dominant compliance in the system of combating tax risks and fiscal losses based on the results of the administration of tax payments to budgets of all levels have gained further development. Practical value. The obtained results can be useful for legislators, specialists in the field of taxation, scientific and pedagogical workers and other interested persons, contributing to the development of effective strategies for overcoming tax risks in order to strengthen the fiscal potential of the state and territorial communities. Key words: fiscal policy, budgetary resources, compliance, tax risk management, tax administration, fiscal partnership.